ΚΑΡΙΕΡΑ
SPONSORED

Πώς να διαλέξω μεταπτυχιακό: 5 Παράγοντες επιλογής

Η παρακολούθηση ενός μεταπτυχιακού προγράμματος είναι ένα σημαντικό βήμα στην ακαδημαϊκή και επαγγελματική πορεία ενός ατόμου.

Και ειδικά στην περίπτωση που θέλεις να έχεις ευελιξία, τότε έχεις την επιλογή να στραφείς σε σύγχρονα εξ αποστάσεως μεταπτυχιακά!

Είτε, λοιπόν, θέλεις να ειδικευτείς σε έναν συγκεκριμένο τομέα, να αναβαθμίσεις την καριέρα σου ή απλώς να αποκτήσεις νέες γνώσεις εξερευνώντας ένα νέο επιστημονικό πεδίο, η επιλογή του κατάλληλου μεταπτυχιακού προγράμματος είναι καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία και την ικανοποίησή σου.

Όμως, πώς διαλέγει κανείς σωστά το μεταπτυχιακό πρόγραμμα που θέλει να παρακολουθήσει;

Πάμε να δούμε 5 σημαντικούς παράγοντες επιλογής!

1. Καθόρισε τους στόχους σου

Image by mindandi on Freepik

Το πρώτο βήμα για την επιλογή του κατάλληλου μεταπτυχιακού προγράμματος είναι να καθορίσεις τους στόχους σου.

Αναρωτήσου γιατί θέλεις να ακολουθήσεις περαιτέρω εκπαίδευση. Θέλεις να αποκτήσεις εξειδικευμένες γνώσεις στον τομέα σου; Θέλεις να αλλάξεις καριέρα ή μήπως να βελτιώσεις τις δεξιότητές σου για να εξασφαλίσεις μια προαγωγή;

Η αποσαφήνιση των στόχων σου θα σε βοηθήσει να περιορίσεις τις επιλογές σου και να επιλέξεις ένα πρόγραμμα που θα ανταποκρίνεται πραγματικά στις φιλοδοξίες και στις ανάγκες σου.

2. Αξιολόγησε τη φήμη και το κύρος του μεταπτυχιακού και ιδρύματος

Image by 8photo on Freepik

Το κύρος και η φήμη τόσο του εκπαιδευτικού ιδρύματος που θα επιλέξεις όσο και του ίδιου του μεταπτυχιακού προγράμματος είναι ζωτικής σημασίας παράγοντες που πρέπει να εξετάσεις κατά τη διαδικασία επιλογής.

Βεβαιώσου ότι το μεταπτυχιακό πρόγραμμα αλλά και το ίδρυμα που το προσφέρει είναι διαπιστευμένα από αναγνωρισμένους φορείς διαπίστευσης, ότι έχουν καλό όνομα στον εκπαιδευτικό χώρο κ.λπ.

Η φήμη ενός προγράμματος μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τις μελλοντικές προοπτικές σταδιοδρομίας σου, γι’ αυτό αναζήτησε προγράμματα και ιδρύματα με καλό ιστορικό παραγωγής επιτυχημένων και καταξιωμένων αποφοίτων.

3. Κάνε έρευνα αγοράς

Πολύ σημαντικό είναι, επίσης, να λάβεις σοβαρά υπόψη τις οικονομικές προεκτάσεις του ζητήματος.

Ενημερώσου για το ύψος των διδάκτρων (εάν υπάρχουν), για τις διαθέσιμες προοπτικές απόκτησης υποτροφίας και σκέψου ποιες είναι οι πιθανές πηγές οικονομικής βοήθειας.

Φρόντισε να κάνεις ένα οικονομικό πλάνο προϋπολογισμού, όπου θα περιλαμβάνεται όχι μόνο το ύψος των διδάκτρων αλλά και το ύψος των εξόδων διαβίωσης κ.λπ.

Θα υπάρχουν έξοδα διαβίωσης; Μήπως το μεταπτυχιακό θα είναι εξ αποστάσεως; Σε τέτοιες περιπτώσεις, το συνολικό κόστος θα είναι μειωμένο, οπότε ίσως έχει λογική να στραφείς σε τέτοιου είδους λύσεις.

4. Λάβε υπόψη το διδακτικό προσωπικό και τους πόρους του ιδρύματος

UNSPLASH

Η ποιότητα του διδακτικού προσωπικού και οι διαθέσιμοι πόροι μπορούν να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό την εκπαιδευτική σου εμπειρία.

Εξέτασε τα προσόντα και την ερευνητική εμπειρία των καθηγητών του προγράμματος.

Ακόμα, μπορείς να εξετάσεις αν το πρόγραμμα προσφέρει πρόσβαση σε βιβλιοθήκες, εργαστήρια, κατάλληλο εξοπλισμό, ερευνητικά κέντρα ή άλλους πόρους που είναι απαραίτητοι για το επιστημονικό σου πεδίο.

5. Ενημερώσου για τις προϋποθέσεις εισαγωγής

UNSPLASH

Εξέτασε προσεκτικά τις προϋποθέσεις εισαγωγής για τα προγράμματα που έχεις επιλέξει.

Βεβαιώσου ότι ικανοποιείς όλες τις προϋποθέσεις που ορίζει το ίδρυμα και το μεταπτυχιακό πρόγραμμα, μερικές από τις οποίες μπορεί να είναι:

  • Βαθμός πτυχίου
  • Εργασιακή εμπειρία
  • Γνώση ξένων γλωσσών
  • Συστατικές επιστολές
  •  Ερευνητικό ή ακαδημαϊκό έργο

Φρόντισε να ενημερωθείς για τις προθεσμίες υποβολής των αιτήσεων και συγκέντρωσε έγκαιρα όλα τα δικαιολογητικά που πρέπει να στείλεις.

Η επιλογή του κατάλληλου μεταπτυχιακού προγράμματος είναι μια σημαντική απόφαση που μπορεί να διαμορφώσει το μέλλον σου.

Οπότε, φρόντισε να εξετάσεις σοβαρά όσα είπαμε παραπάνω, προκειμένου να κάνεις την καλύτερη δυνατή επιλογή για την καριέρα και τη ζωή σου!