© Danny Moloshok / AP
ΣΧΕΣΕΙΣ

Πώς να κάνεις μία γυναίκα να ενδιαφερθεί για σένα

Στο τέλος της ημέρας όλοι θέλουμε τα ίδια πράγματα: να μας σέβονται και να μας αγαπούν.

Αν υπήρχαν κοινές οδηγίες για όλους, ώστε να κερδίσουμε το ενδιαφέρον όποιου μας ενδιαφέρει, η ζωή θα ήταν τόσο απλή που θα καταντούσε βαρετή. Εγγυημένη συνταγή για όλους δεν υπάρχει, όπως δεν υπάρχει οτιδήποτε εγγυημένο σε ό,τι αφορά τις διαπροσωπικές σχέσεις μεταξύ διαφορετικών ανθρώπων, με διαφορετικές πορείες ζωής, παραστάσεις, βιώματα και «θέλω».

Αυτό που υπάρχει για να βοηθά την κατάσταση, είναι γενικές οδηγίες τις οποίες έχουν εκπονήσει ψυχολόγοι και κοινωνικοί επιστήμονες και μπορούν να βοηθήσουν ώστε να δημιουργήσουμε ένα θετικό δεσμό με έναν άλλον άνθρωπο.

Καταρρίπτουν όλο το αφήγημα της αβύσσου που έχει για ψυχή μια γυναίκα, αφού στο τέλος της ημέρας όλοι θέλουμε τα ίδια πράγματα: να μας σέβονται και να μας αγαπούν.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να σου μιλήσω για τον αυτοσεβασμό (που αν τον έχεις κατακτήσει, μοιραία σέβεσαι και τους άλλους), όπως και για το μύθο του «άλλου μισού». Ακόμα και αν νιώθεις το αίσθημα του ανολοκλήρωτου, δε θα γεμίσει κάποιος άλλος άνθρωπος αυτό το κενό, αλλά εσύ.

Πάμε λοιπόν, σε όσα διδάσκει η ψυχολογία και οι κοινωνικές επιστήμες.

Να είσαι αυθεντικός

Θα έχεις ακούσει πως όλοι οι άλλοι είναι πιασμένοι, οπότε το μόνο που μπορούμε να είμαστε σε αυτήν τη ζωή είναι ο εαυτός μας. Η αυθεντικότητα σε βοηθά να δείχνεις έμπιστος (περιττό να αναφερθεί η σημασία της εμπιστοσύνης) και ειλικρινής.

Αν προσπαθείς να δείξεις ότι είσαι κάποιος που δεν είσαι, δεν θα είναι γνήσια και η όποια σχέση επιδιώκεις να οικοδομήσεις. Δε θα βοηθήσεις και την αποτελεσματική επικοινωνία, στοιχείο που αν δεν υπάρχει, ουσιαστικά δεν υπάρχει και σχέση.

Λες ό,τι σκέφτεσαι και ό,τι πιστεύεις και ενθαρρύνεις το άλλο άτομο να κάνει το ίδιο. Δεν είναι απαραίτητο να συμφωνείτε. Είναι όμως, αναγκαίο να σέβεται ο ένας τις απόψεις του άλλου.

Να ακούς

Όπως νιώθεις εσύ την ανάγκη για ένα αυτί που θα ακούσει τις σκέψεις, τους προβληματισμούς, τις ανησυχίες, τις απορίες ή ό,τι άλλο έχεις στο μυαλό σου, το ίδιο αισθάνονται και όσοι έχεις απέναντι σου. Δεν εκφράζονται ωστόσο, όλοι. Δείξε γνήσιο ενδιαφέρον για όσους το τολμούν, όπως θα θυμάσαι ότι η ενσυναίσθηση και ο σεβασμός είναι ελκυστικές ως ιδιότητες.

Να μπαίνεις στα παπούτσια του άλλου

Ενδέχεται ο άνθρωπος που σε ελκύει να λέει πράγματα που δεν τα βρίσκεις ιδιαίτερα ενδιαφέροντα. Θα βοηθήσει να προσπαθήσεις να τα δεις από τη δική του οπτική, να νιώσεις τα συναισθήματα που του προκαλούν. Η ενσυναίσθηση έχει τη μαγική ιδιότητα να μπορεί να δημιουργεί ισχυρή συναισθηματική σύνδεση.

Να χαμογελάς

Ο τρόπος που κάθεσαι και όσα κάνεις με το σώμα και τους μυς του προσώπου σου μπορούν επίσης, να κρίνουν την τύχη ενός ραντεβού. Δε δίνεις εξετάσεις, οπότε δεν υπάρχει λόγος να έχεις άγχος απόδοσης. Δεν υπάρχει και εξεταστέα ύλη, άρα επικεντρώσου σε αυτό που γίνεται εκείνη τη στιγμή, διατηρώντας οπτική επαφή (άσε το κινητό στην άκρη) και χαμογελώντας.

Όσο πιο ανοιχτό είναι το σώμα σου στο άτομο που έχεις απέναντι σου (ξεσταύρωσε τα χέρια σου), τόσο πιο πολύ θα σου ανοιχτεί.

Κάνε ένα κομπλιμέντο

Στο γενικότερο πλαίσιο του να είσαι αυθεντικός ανήκει και το να κάνεις αυθεντικά κοπλιμέντα, που θα τονώσουν ειλικρινώς την αυτοεκτίμηση του ατόμου που έχεις απέναντι. Αν πιστεύεις πως κάποιος δεν μπορεί να καταλάβει ότι δεν εννοείς ακριβώς την καλή κουβέντα που λες, σκέψου πόσο εύκολα το καταλαβαίνεις εσύ και εγκατάλειψε την αχρείαστη αυτή ιδέα.

Το θέμα της αυτοπεποίθησης

Στα υπέρ σου είναι να έχεις και αυτοπεποίθηση. Θεωρείται μαγνήτης που ‘τραβά’ τους άλλους πάνω μας, αφού ποιος δε θέλει έναν σύντροφο ικανό να πάρει μια κατάσταση στα χέρια του, όταν αυτό απαιτείται. Να σηκώσει μαζί μας το όποιο βάρος, να ξέρει να δίνει, αλλά και να δέχεται.

Εν τούτοις είναι αναγκαίο να έχεις καταλάβει το διακριτό όριο μεταξύ αυτής και της αλαζονείας – ώστε να μην το ξεπεράσεις και εξαφανιστεί η όποια έλξη. Για κανένα λόγο δε βοηθά να τραβάς τα όρια που θέτει ο άνθρωπος με τον οποίον συναναστρέφεσαι. Άρα μην πιέσεις για καταστάσεις που νιώθεις και βλέπεις ότι δεν τσουλάνε και προς Θεού, μη χειραγωγείς.

Εκτός και αν δεν έχεις ως ζητούμενο την ειλικρινή σχέση. Παρεμπιπτόντως, ό,τι ισχύει για τους άλλους ισχύουν και για εσένα. Μην ανοίξεις τα όρια σου για να κάνεις χατίρια και μη δεχθείς να σε χειραγωγήσουν.

Κάνε υπομονή

Όπως ό,τι αξίζει σε αυτήν τη ζωή, έτσι και οι σχέσεις χρειάζονται υπομονή, έως τη στιγμή που θα προκύψει η σύνδεση. Σταμάτα να το υπεραναλύεις και απλά ζήσ’ το. Τώρα, αν γίνουν όλα αυτά και το άτομο του ενδιαφέροντος μας δενθέλει να συνάψει σχέση μαζί μας, δεν υπάρχει κάτι το μεμπτό ή το λάθος στο να αποδεχθούμε την πραγματικότητα και να προχωρήσουμε παρακάτω.

Χωρίς συναίνεση και αμοιβαίο ενδιαφέρον δεν υπάρχει ουσιαστικό ενδιαφέρον και, προφανώς, δεν υπάρχει σχέση.