Chris Hondros/Getty Images
ΚΑΡΙΕΡΑ

Πώς να παραιτηθείς από τη δουλειά σου

H απόφαση να αφήσεις τη δουλειά σου μπορεί να είναι απίστευτα απελευθερωτική. Πριν την πάρεις όμως, καλό είναι να έχεις ακολουθήσει 4 βήματα.

Ακόμα και αν έχεις την ωραιότερη δουλειά στον κόσμο, είναι πολύ πιθανόν να έχεις φαντασιωθεί πολλές φορές τον τρόπο που θα παραιτηθείς. Ενδεχομένως γιατί δεν σε καλύπτει πια. Ίσως γιατί αναζητάς κάτι καινούργιο στη ζωή σου. Πολλοί άνθρωποι το κάνουν όλο και συχνότερα πλέον και πολλές φορές πίσω από αυτή την απόφαση υπάρχουν και λόγοι ψυχικής υγείας. Η ζωή είναι μικρή, το burnout είναι πραγματικό. Το έπαθε μέχρι και ο Πρίγκηπας Harry.

Υπάρχει όμως και κάτι που ο Harry δεν χρειάστηκε να υπολογίσει. Τουλάχιστον όχι στον βαθμό που πρέπει να το κάνεις εσύ πριν παραιτηθείς. Βλέπεις, εξίσου αληθινοί είναι και οι τρεχούμενοι λογαριασμοί που ιδανικά θα πρέπει να έχεις βρει τρόπο να τους πληρώσεις τουλάχιστον για 2-3 μήνες αφού πάρεις την τεράστια απόφαση. Υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να κάνεις πριν πάρεις τη μεγάλη απόφαση.

Βήμα 1: Μία αξιολόγηση των οικονομικών σου

Πριν κάνεις οποιαδήποτε κίνηση, μελέτησε τους αριθμούς. Πάρε στοιχεία για τα έσοδα που έχεις αλλά και τα στάνταρ έξοδα στα οποία πρέπει να ανταποκριθείς (λογαριασμοί, ενοίκια, δραστηριότητες). Αφού κάνεις τους υπολογισμούς εσόδων και εξόδων, πρέπει να κοιτάξεις τις οικονομίες που έχεις αφήσει στην άκρη. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγεις τις όποιες εκπλήξεις.

Την ώρα που το κάνεις αυτό, ξανασκέψου επίσης πράγματα που σου προσφέρει η δουλειά σου, όπως οι άδειες ή τα ρεπό ή ακόμη και τα μπόνους. Όταν αφήνεις τη δουλειά σου, δεν αφήνεις μόνο τον μισθό σου αλλά και άλλα πράγματα όπως την αποζημίωσή σου, την ασφάλισή σου και άλλα πλεονεκτήματα που μπορεί να έχεις εντάξει στην καθημερινότητά σου τόσο πολύ ώστε να μην τα σκέφτεσαι ως άμεσα συνδεδεμένα με το εργασιακό σου περιβάλλον.

Bήμα 2: Πριν παραιτηθείς, κάνε ένα νέο μπάτζετ

Υπολόγισε πόσα λεφτά θα χρειαστείς για να περάσεις τη μέρα σου. Η Tiffany Aliche, που είναι financial educator, το ονόμασε αυτό “noodle budget”. Tι σημαίνει; Το τελείως μίνιμουμ μπάτζετ που θα χρειάζεσαι, αφού παραιτηθείς, προκειμένου να έχεις τα τελείως απαραίτητα. Ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι κάθε μέρα θα τη βγάζεις με φτηνά noodles από το σούπερ μάρκετ. Η λογική λέει ότι δεν θα φτάσεις σε αυτό το σημείο αλλά το να υπολογίζεις αυτά τα νούμερα μπορεί να είναι τελείως απελευθερωτικό. Ίσως και αγχολυτικό.

Εναλλακτικά, θα μπορούσες να κάνεις και το εξής. Να ζήσεις για 2-3 μήνες με αυτόν τον τρόπο για μία συγκεκριμένη περίοδο πριν παραιτηθείς. Έτσι θα γλυτώσεις πολλά χρήματα και τελικά θα αποκτήσεις ένα μαξιλαράκι που θα σου εξασφαλίσει μεγαλύτερη χρονική περίοδο μακριά από άγχος επιβίωσης.

Βήμα 3: Σκέψου όλες τις επιλογές σου πριν παραιτηθείς

Το πιθανότερο είναι να έχεις ψάξει ήδη για νέες δουλειές ή τέλος πάντως να έχεις κάνει μία έρευνα αγοράς ως προς το τι συμβαίνει στον τομέα που ψάχνεις. Αλλά μπορείς να κοιτάξεις και εκτός του κουτιού. Για παράδειγμα, μπορείς αντί να παραιτηθείς να αποκτήσεις τα οφέλη που έχει κάποιος που βρίσκεται στο ταμείο ανεργίας; Θα μπορούσες να γυρίσεις για κάποιους μήνες στο πατρικό σου μέχρι και πάλι να σταθείς στα πόδια σου; Έχεις plan b;

Ταυτόχρονα, εκμεταλλεύσου τους κύκλους σου. Ρώτα για πιθανές θέσεις εργασίας, δείξε ότι είσαι διαθέσιμος. Μίλα με τους φίλους σου ακόμα και αν αυτοί δεν ξέρουν καθόλου την κατάσταση στον επαγγελματικό χώρο όπου κινείσαι. Ποτέ δεν ξέρεις τι ιδέες μπορεί να προκύψουν από μία συζήτηση.

Βήμα 4: Προσπάθησε να έχεις κάνει οικονομίες για τουλάχιστον 3 μήνες

Πώς να παραιτηθείς από τη δουλειά σου Shuttestock

Ας είμαστε ειλικρινείς. Αυτή η συμβολή είναι φτιαγμένη σαν να δείτε σε κάποιον μέλος της βασιλικής οικογένειας. Στις μέρες μας και με τον βασικό μισθό να είναι εκεί που είναι, αποτελεί μία τρομερή πολυτέλεια το να σου μένουν έστω και ελάχιστα στην άκρη κατά τη διάρκεια του μήνα.

Δεν θα ήταν όμως καθόλου κακό, σε περίπτωση τέλος πάντων που είναι δυνατόν, να έχεις αφήσει στην άκρη κάποια χρήματα που θα λειτουργήσουν ως «οικονομίες έκτακτης ανάγκης». Σε περίπτωση που τα πράγματα δεν πάνε όπως τα περίμενες να έχεις στην άκρη κάποια χρήματα, προκειμένου να βγάλεις τους μήνες αυτούς. Και δεν είναι μόνο αυτό. Μερικές οικονομίες θα σου δώσουν το περιθώριο να κοιτάξεις πιο ψύχραιμα τις επιλογές σου και τελικά να διαλέξεις το καλύτερο για σένα.