© Aris Oikonomou / SOOC
ΦΩΤΙΕΣ

Πώς να προφυλάξεις το σπίτι σου για το ενδεχόμενο πυρκαγιάς

Δεν είναι μόνο το να μαζέψεις τα ξερά και να φτιάξεις μια αντιπυρική ζώνη προστασίας. Είναι μια σειρά από μέτρα ασφαλείας που πρέπει να τηρείς άμα το σπίτι σου βρίσκεται μέσα σε δασική έκταση.

H δυσοίωνη προφητεία επιβεβαιώθηκε: με τα μελτέμια που εμφανίστηκαν πρόωρα, συμπίπτοντας χρονικά με την επέλαση του καύσωνα, μια σπίθα αρκούσε για να σηκώσει την πυροσβεστική στο πόδι σε διαφορετικά μέτωπα, όπως δηλαδή συμβαίνει τις τελευταίες ώρες με τις πυρκαγιές σε Νάξο, Ρόδο, Λουτράκι και με το μεγάλο μέτωπο που άνοιξε στα ανατολικά της Αττικής, στην περιοχή Κουβαρα.

Οι φλόγες επεκτείνονται από τον δυνατό αέρα, ενώ ομάδες επιχειρούν σε αέρα και έδαφος, οικισμοί εκκενώνονται και τα πρώτα σπίτια έχουν παραδοθεί στη φωτιά.

Δεν αποτελεί πανάκεια, αλλά η κατάλληλη προετοιμασία ενός σπιτιού που βρίσκεται μέσα ή κοντά σε δάσος είναι το πρώτο και απαραίτητο βήμα, το οποίο οφείλεις να κάνεις προτού φτάσει το ημερολόγιο στην αντιπυρική περίοδο.

Μέτρα ασφάλειας και προφύλαξης, με τα οποία θα μειώσεις τις πιθανότητες του να παραδοθεί το σπίτι σου στις φλόγες, στο ενδεχόμενο δασικής πυρκαγιάς. Με αυτές τις κινήσεις (που πρέπει να προστεθούν στο πρόγραμμά σου για αυτό το διάστημα) θα αυξήσεις τα περιθώρια αντίδρασης και τις δυνατότητες παρέμβασης για να σβήσει η φωτιά, άμα γίνει το κακό.

Το υλικό έχει συγκεντρωθεί από οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής, της εθελοντικής ομάδας Ο.Φ.Κ.Α.Θ.

Διαμόρφωσε αντιπυρική ζώνη στο σπίτι: Απαιτείται να καθαρίσεις από ξερόχορτα, κλαδιά και φύλλα μια ζώνη φάρδους τουλάχιστον 10 μ. περιμετρικά της κατοικίας. Με αυτόν τον τρόπο, θα καθυστερήσεις τη μετάδοση τη φωτιάς στους τοίχους. Σε περίπτωση πυρκαγιάς, πρέπει να κρατήσεις νωπή αυτή τη ζώνη για όσο χρειαστεί.

Κλάδεψε τα δέντρα: Πρέπει να βρίσκονται σε μέγιστο ύψος 3 μ., να έχουν αφαιρεθεί όλα τα ξερόκλαδα και τα νεκρά φύλλα από πάνω τους, όπως και να μην ακουμπούν τους τοίχους ή τη σκεπή του σπιτιού. Όσο πιο προσεγμένα, απομονωμένα και χλωρά είναι, τόσο πιο εύκολα θα σβήσεις την πυρκαγιά από πάνω τους, άμα συμβεί το κακό.

Απομάκρυνε τα ξερά από όλο το οικόπεδο: Δεν αρκεί μια φορά, πρέπει να είναι στο τακτικό πρόγραμμα της εβδομάδας το να αφαιρούνται τα ξερά φύλλα και τα νεκρά φυτά, και έπειτα να απομακρύνονται από το σπίτι. Σε περίπτωση πυρκαγιάς, η καθαρή έκταση είναι μεγάλο αβαντάζ.

Κάνε τη σωστή επιλογή στα υλικά: Τα παραθυρόφυλλα κι οι μπαλκονόπορτες σε σπίτια υψηλού κινδύνου «απαγορεύεται» να είναι ξύλινα – προσοχή, να αλλαχτούν και οι κάσες. Ιδανική επιλογή για πυροπροστασία είναι τα κουφώματα αλουμινίου, ενώ στην αγορά θα βρείτε και επιλογές με επιπλέον επένδυση που εξασφαλίζει ανάγκη πυροπροστασίας με δείκτη EI90 και EI120, δηλαδή το μέγιστο δυνατόν.

Προσοχή στην ενεργειακή αναβάθμιση: Τα θερμομονωτικά υλικά και τα συστήματα μόνωσης που χρησιμοποιούνται για να καλύψουν το σπίτι, αναλογούν σε διαφορετικές κατηγορίες προστασίας όσον αφορά την πυρκαγιά, π.χ. τα αφρώδη χάνουν γρήγορα το επίχρισμά τους, λιώνουν και δημιουργούν εύφλεκτα αέρια, πράγμα καταστροφικό. Καλύτερη μακράν επιλογή είναι επένδυση με άφλεκτο πετροβάμβακα (σημείο μάλθωσης πάνω από 1000°C).

Εξωτερικοί τοίχοι οικοπέδου: Πρέπει να είναι εξ ολοκλήρου φτιαγμένοι με άφλεκτα είτε ανθεκτικά στην πυρκαγιά υλικά. Και να μην ακουμπούν επάνω τους ξύλα ή άλλη εύφλεκτη ύλη.

Σωστή ταξινόμηση: Τα ξύλα που ενδεχομένως αποθηκεύεις για τον χειμώνα, πρέπει να τα απομακρύνεις από το σπίτι και να τα αποθηκεύσεις σε κλειστό και προφυλαγμένο από τους ανέμους σημείο. Επίσης, μην αφήνεις σκουπίδια έξω (κίνδυνος ανάφλεξης).

Τι πρέπει να έχεις εύκαιρο: Λάστιχο ποτίσματος με μήκος ανάλογο της περιοχής που θέλεις να προφυλάξεις, συντηρημένους πυροσβεστήρες, όπως και μια σκάλα για να μπορείς να ανέβεις στην οροφή σε περίπτωση που πλησιάσει η πυρκαγιά, για να έχεις καλύτερη εμβέλεια. Μερικά πανιά για να τα βρέξεις και να σφραγίσεις τα παράθυρα, άμα η πυρκαγιά πλησιάσει, και σε περίπτωση που το σπίτι διαθέτει καμινάδα ή αεραγωγούς, πρέπει να έχεις και ένα πλέγμα με άφλεκτο υλικό για να τα καλύψεις την επίμαχη ώρα (ώστε να μην εισέλθουν σπίθες).