Alamy/Visualhellas.gr
ΣΧΕΣΕΙΣ

Πώς να συμπεριφερθείς σωστά όταν θες να χωρίσεις

Το ότι μια σχέση έχει έρθει η ώρα να φτάσει στο τέλος της δε σημαίνει ότι πρέπει να συνοδευτεί και από μικρότητες.

Όλα τα πράγματα, σε αυτήν τη ζωή κάνουν τον κύκλο τους. Συμπεριλαμβανομένων των σχέσεων. Άνθρωποι είμαστε, με τα πάνω μας, με τα κάτω μας, με τα «θέλω» και τα «δεν θέλω» μας και το δικαίωμα να ζούμε τη συνθήκη που κρίνουμε ως καλύτερη για εμάς.

Αν σεβόμαστε τον εαυτό μας, οφείλουμε να τιμάμε τις ανάγκες του. Παράλληλα, σεβόμαστε και το άτομο με το οποίο έχουμε μοιραστεί μαζί του από ένα λεπτό, έως χρόνια. Δεν ξέρεις πώς να το πεις το αντίο; Γι’ αυτό υπάρχει το Breakup Etiquette. Για να χωρίσεις σαν σωστός άνθρωπος.

Πρώτα βεβαιώσου πως το τέλος της σχέσης είναι αυτό που θες. Δεν το νομίζεις και δεν έχεις εξιδανικεύσει κάποια άλλη -άγνωστη έως τότε- κατάσταση. Το ‘χεις σκεφτεί ενδελεχώς και έχεις αποφασίσει πως ό,τι είχες να δώσεις -και να πάρεις- το έχεις δώσει -και το έχεις πάρει.

Μετά, η βασική συνθήκη είναι να μην κρυφτείς. Το ghosting από μια ηλικία κι έπειτα, αποκαλύπτει για εσένα πράγματα για εσένα που μάλλον προτιμάς να μην ξέρουν άλλοι (όπως ότι είσαι λιγόψυχος).

Ώριμη λύση δεν είναι επίσης, να στείλεις ένα γραπτό μήνυμα ή ένα email ή να αφήσεις το «χάρηκα, τα είπαμε» στον τηλεφωνητή. Α, δεν ξέρω αν ξέρεις, αλλά δεν υπάρχει ΠΟΤΕ η σωστή στιγμή. Οπότε μην περιμένεις άσκοπα για αυτήν. Εφόσον ο τερματισμός της σχέσης είναι επιλογή σου, οφείλεις τουλάχιστον να αντιμετωπίσεις τις συνέπειες της εκ του σύνεγγυς ενημέρωσης. Σε prive συνάντηση.

Για όνομα του Θεού (ή όποιου άλλου πιστεύεις πως υπάρχει ως ανώτερη δύναμη -εκτός και αν θεωρείς ότι είμαστε τα μόνα πλάσματα στο σύμπαν), μην το κάνεις μπροστά σε κόσμο, προκειμένου να αποφύγεις τυχόν ακραία αντίδραση. Αυτά καλό είναι να γίνονται μόνο στις ταινίες, αν εξυπηρετούν φυσικά το σενάριο.

Κάτι άλλο που δε χρειάζεται να κάνεις είναι να απευθύνεις «κατηγορώ». Οι ενοχές αυτήν την ώρα δεν έχουν το παραμικρό νόημα. Να είσαι λοιπόν, ευγενικός, όπως επικοινωνείς το συναίσθημα σου. Δηλαδή, αν αναφέρεις ό,τι σε πείραξε ποτέ, τι θα αλλάξει; Καταλαβαίνεις πως πρόκειται για αχρείαστες δικαιολογίες. Αν παίξει αυτό το παιχνίδι η άλλη πλευρά, κάνε υπομονή και μην παρασυρθείς. Χρόνο και ενέργεια θα χάσεις. Δεν θα καταλήξετε πουθενά.

Να είσαι διακριτικός και θα έχεις μόνο να κερδίσεις από αυτό. Σε εκλιπαρώ να μην πεις το διαχρονικά σιχαμένο κλισέ «δεν φταις εσύ, φταίω εγώ» και μην προτείνεις να μείνετε φίλοι. Όσο υπάρχει συναίσθημα, δεν μπορεί να υπάρξει φιλία. Όταν φύγει αυτό από τη μέση, αν κρίνει η πρώην σύντροφος πως είσαι άνθρωπος που δεν θέλει να χάσει από τη ζωή της, θα σε ενημερώσει. Έως τότε, μην ενοχλείς.

Δεν ξέρω αν ξέρεις, αλλά υπάρχει και ένας σχετικός κανόνας. Λέγεται No Contact Rule και είναι η πλήρης διακοπή της επικοινωνίας. Η μέση διάρκεια, για να δεις/δει αποτέλεσμα είναι από 30 έως 60 ημέρες. Όταν λέω καμία επικοινωνία εννοώ zero. Zip. Ούτε κλήσεις, μηδέ μηνύματα ή likes σε posts. Δίνεις στον άλλον και στον εαυτό σου χρόνο να διαχειριστεί -πρακτικά- τις εξελίξεις.

Κάθε άνθρωπος εν τω μεταξύ, με αυτοσεβασμό ξέρει πως σε περίπτωση συγκατοίκησης, στο φεύγα δεν τα παίρνεις όλα μαζί σου. Φροντίζεις τον άνθρωπο με τον οποίον μοιράστηκες αυτό το σπίτι και τη ζωή σου. Μην εκπλαγείς αν αισθανθείς θλίψη για το τέλος που έβαλες. Είναι κάτι το φυσιολογικό. Μην το πολεμήσεις. Ζήσε το.

Μετά φρόντισε τον εαυτό σου και απόφυγε τα rebounds. Δεν παίζουμε μπάσκετ ή ποδόσφαιρο. Σχέσεις κάνουμε με άλλους ανθρώπους. Ας είμαστε τουλάχιστον ειλικρινείς με αυτές.

Αν τύχει (που θα τύχει) να σε ρωτήσει κάποιος τι έγινε, δεν χρειάζεται να δώσεις λεπτομερείς πληροφορίες. Πες ένα «τελείωσε» και πήγαινε παρακάτω. Μην ευτελίσεις τη σχέση και τον εαυτό σου.

H προετοιμασία για το χωρισμό

Παλαιότερα, τα ζευγάρια είχαν να χωρίσουν σκυλιά, παιδιά, σπίτια, αυτοκίνητα, άντε και έπιπλα. Σήμερα έχεις τον λογαριασμό του Netflix -ή όποιας άλλης πλατφόρμας μοιραζόσασταν-, να αλλάξεις τα passwords στα social media, το status στο Facebook (πάρε μια ανάσα και να θυμάσαι πως δε χώρισες μόνος σου -σεβάσου τον άλλον άνθρωπο), να βγεις από κοινά γκρουπ σε άλλα networks (κάνε ιδιωτικές συνομιλίες με αυτούς που θες να έχεις επαφή) και να κάνεις mute την πρώην (μην μπλοκάρεις -είπαμε, έχεις ένα επίπεδο). Ξεχνάω κάτι;