GROOMING
SPONSORED

Πώς να σώσετε το πρόσωπό σας από τον ήλιο: Βασικοί κανόνες

Ο ήλιος μπορεί να είναι γίνει βλαβερός εκτός και αν ακολουθήσουμε τους κανόνες.

Το καλοκαίρι είναι εδώ και ενώ ετοιμάζεστε για διακοπές καλό είναι να θυμηθείτε κάποια βασικά όπως το να αγοράσετε καινούριο αντηλιακό! Όπως κάθε χρόνο υπάρχουν πολλά καινούρια προϊόντα με δείκτες και συστατικά που μπερδεύουν ακόμα και τους πιο διαβασμένους ανάμεσά μας. Γι’ αυτό το λόγο σας έχουμε συγκεντρώσει κάποιους βασικούς κανόνες «επιβίωσης».

Επιλέξτε αντηλιακό «ευρέως φάσματος»

Τα αντηλιακά με αυτή την ετικέτα προστατεύουν από τις ακτίνες UVA και UVB. Όλα τα αντηλιακά προστατεύουν από τις ακτίνες UVB, που είναι η κύρια αιτία ηλιακών εγκαυμάτων και καρκίνου του δέρματος. Αλλά οι ακτίνες UVA συμβάλλουν επίσης στον καρκίνο του δέρματος και στην πρόωρη γήρανση.

Μόνο τα προϊόντα που περνούν ένα συγκεκριμένο τεστ μπορούν να φέρουν την ετικέτα “ευρέως φάσματος”. Τα προϊόντα που δεν είναι ευρέος φάσματος πρέπει να φέρουν μια προειδοποίηση ότι προστατεύουν μόνο από το ηλιακό έγκαυμα, όχι από τον καρκίνο του δέρματος ή τη γήρανση του δέρματος. Αυτό δε σημαίνει ότι θα είναι απαραίτητα ακριβά.

Μπορούμε να βρούμε αντηλιακά ευρέως φάσματος όπως τα Carroten ή τα Nivea Sun ακόμα και στο σούπερ μάρκετ και μάλιστα πολύ συχνά σε προσφορά -40% (βλ. Φυλλάδιο Market In).

Ο κατάλληλος δείκτης SPF

Όλοι οι δερματολόγοι προτείνουν να αγοράσετε ένα απλό 30άρι αντηλιακό (δηλαδή SPF 30) και να το ανανεώνετε κάθε δύο το πολύ ώρες. Ο αριθμός SPF είναι το επίπεδο προστασίας που παρέχει το αντηλιακό ενάντια στις ακτίνες UVB. Υψηλότεροι αριθμοί SPF σημαίνουν περισσότερη προστασία, αλλά όσο πιο ψηλά πηγαίνετε, τόσο μικρότερη γίνεται η διαφορά.

Σύμφωνα με το American Cancer Society τα αντηλιακά SPF 15 φιλτράρουν περίπου το 93% των ακτίνων UVB, ενώ τα αντηλιακά SPF 30 φιλτράρουν περίπου το 97%, τα αντηλιακά SPF 50 περίπου το 98% και το SPF 100 περίπου το 99%. Κανένα αντηλιακό όμως δεν σας προστατεύει πλήρως.

Αντηλιακό με μεταλλικά στοιχεία

Τα αντηλιακά που έχουν ως βάση τους minerals ή αλλιώς μεταλλικά στοιχεία είναι συνήθως και τα πιο ασφαλή. Ο γενικός κανόνας των δερματολόγων είναι ο εξής: διαλέγετε να βάζετε στο δέρμα σας προϊόντα με σχετικά μικρή λίστα συστατικών αφού όσο μεγαλώνει η λίστα τόσο πιο πολλά χημικά καταλήγετε να απορροφάτε. Αντηλιακά με μεταλλικά στοιχεία συνήθως περιέχουν οξείδιο του ψευδαργύρου και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά και ήπια για την επιδερμίδα.

Αντηλιακό και στις σκούρες επιδερμίδες

Όλοι μας ανεξαιρέτως πρέπει να φοράμε αντηλιακό καθημερινά, ιδιαίτερα στο πρόσωπο που είναι εκτεθειμένο στον ήλιο όλη μέρα. Μερικά είναι κάπως ενοχλητικά αφού αφήνουν αίσθηση λιπαρότητας, σημάδια και “ασπρίλες” στο πρόσωπο. Υπάρχουν όμως νέες φόρμουλες που είναι σχεδιασμένες ώστε να είναι πραγματικά αόρατες ακόμα και στις πιο σκούρες επιδερμίδες. Τέτοια αντηλιακά μπορείτε να τα φοράτε όλη μέρα ακόμα και το χειμώνα και κρατούν την επιδερμίδα σας ενυδατωμένη ενώ παράλληλα προστατεύουν και από τους ρύπους της ατμόσφαιρας.

Τα συστατικά που πρέπει να αποφύγουμε

Κάποια αντηλιακά περιέχουν συστατικά που είναι βλαβερά για το περιβάλλον και προκαλούν περιβαλλοντική καταστροφή όταν ξεπλένονται από πάνω μας και καταλήγουν στη θάλασσα. Τέτοια είναι το octinoxate και το oxybenzone, τα οποία μάλιστα έχουν αρχίσει να τα απαγορεύουν στο εξωτερικό προκειμένου να προστατεύσουν τα θαλάσσια οικοσυστήματα.

Αυτοί οι πέντε απλοί κανόνες θα σας βοηθήσουν να περάσετε ξέγνοιαστα στις διακοπές σας και να απολαύσετε τον ήλιο χωρίς να ανησυχείτε για το αποτύπωμά του πάνω σας.