© Νο Revisions / Unsplash
FITNESS

Πώς ο ύπνος επηρεάζει τις επιδόσεις στο τρέξιμο

Δύο νέες μελέτες δίνουν την απάντηση.

Ο σωστός ύπνος αποτελεί βασική προϋπόθεση για μια υγιή καθημερινότητα. Τα οφέλη, σύμφωνα με τις έρευνες, είναι πολλά: μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης πρόωρης γήρανσης, υπέρτασης, καρδιοπάθειας, σακχαρώδους διαβήτη και εγκεφαλικού επεισοδίου. Δεν είναι, όμως, μόνοι οι γιατροί που μας συμβουλεύουν να κοιμόμαστε καλά.

Συγκεκριμένα, υπάρχουν αρκετοί top class αθλητές που έχουν δημοσιεύσει το πρόγραμμα ύπνου τους και το πώς αυτό τους έχει βοηθήσει να έχουν καλύτερες επιδόσεις στο τρέξιμο.

Ανάμεσα σε αυτούς ο Roger Federer, ο οποίος κοιμάται καθημερινά 12 ώρες και ο Filippo Tortu, ο χρυσός ολυμπιονίκης του Τόκιο στα 400 μέτρα σκυταλοδρομίας, που χρησιμοποιεί ένα ειδικό βραχιόλι το οποίο δίνει «συμβουλές» για να παραμένει σε σωστή στάση στο κρεβάτι.

Ύπνος, το μυστικό πίσω από το τρέξιμο

Η επιστήμη φαίνεται πως επιβεβαιώνει τις πρακτικές των διάσημων αθλητών καθώς, σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του MIT και του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο της Βραζιλίας, η παρατεταμένη στέρηση ύπνου επιβαρύνει τη στάση του σώματος και δυσκολεύει καθημερινές δραστηριότητες, όπως το τρέξιμο.

Η μελέτη αυτή έρχεται μετά την έρευνα του National Strength & Conditioning Association που εξέτασε το πώς η μείωση του ύπνου επηρεάζει τους δείκτες καρδιακών παλμών και επομένως την απόδοση εννέα αθλητών οι οποίοι συμμετείχαν σε αυτή.

Συγκεκριμένα, τους ζητήθηκε να τρέξουν την πρώτη μέρα έχοντας κοιμηθεί οκτώ ώρες και τις άλλες τρεις να ακολουθήσουν διαφορετικό πρόγραμμα ύπνου. Το αποτέλεσμα ήταν ότι οι αθλητές που κοιμόντουσαν περισσότερο έτρεχαν καλύτερα, ήταν πιο γρήγοροι και λιγότερο κουρασμένοι, σε αντίθεση με εκείνους που κοιμόντουσαν λιγότερο οι οποίοι αντιμετώπισαν περισσότερες δυσκολίες κατά την άσκηση.

«Οι επαγγελματίες του χώρου θα πρέπει να εξετάσουν τις πιθανές επιπτώσεις της διάρκειας του ύπνου στην απόδοσή τους και να αξιολογήσουν εάν είναι απαραίτητο να παρέμβουν για την παράτασή του ή όχι» σημειώνουν οι ερευνητές στα συμπεράσματα της μελέτης, υπενθυμίζοντας στους αθλητές κατά κύριο λόγο, αλλά και σε όλους εμάς το πόσο σημαντικό είναι να κοιμόμαστε καλά.