Outnow.ch
LIFE

Πώς οι ακροδεξιές ομάδες της Βρετανίας επιστρατεύουν εφήβους μέσα από videogames

Πρόσφατα, ένας 16χρονος βρέθηκε ενώπιον του δικαστηρίου, καθώς διέπραξε αδικήματα που σχετίζονταν με την τρομοκρατία, γεγονός που ξετύλιξε ένα κουβάρι αποκαλύψεων.

Όταν κυκλοφόρησε πριν λίγους μήνες στο Netflix το The Hater, η τελευταία ταινία του Jan Komasa (η προηγούμενή του, Corpus Christi, ήταν υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας), δεν είχε το buzz που είχαν άλλες ταινίες της πλατφόρμας. Κάπως άδικα, βάσει της θεματολογίας του: ένας φοιτητής που αποβλήθηκε από τη σχολή του πιάνει δουλειά σε μια εταιρεία δημοσίων σχέσεων, όπου αναλαμβάνει καμπάνιες διασυρμού προσώπων των social media της Πολωνίας και ενός φιλελεύθερου πολιτικού.

Η ταινία καταφέρνει να εκμεταλλευτεί το momentum της εθνικιστικής στροφής της Πολωνίας, η οποία αναδείχθηκε με τις μαζικές διαδηλώσεις κατά του νομοσχεδίου που ποινικοποιεί τις εκτρώσεις, και αποκαλύπτει στους θεατές μια «κερκόπορτα» της δράσης των εθνικιστικών ομάδων, οι οποίες επιστρατεύουν έφηβους μέσα από τα video games.

Με την πρώτη ματιά, η σεναριακή ιδέα μοιάζει κάπως τραβηγμένη, αλλά ένα ρεπορτάζ του Guardian μαρτυρεί πως αγγλικές εθνικιστικές ομάδες προσέλκυαν γυμνασιόπαιδα και λυκειόπαιδα με fake news μέσα από online βιντεοπαιχνίδια.

Ήδη την προηγούμενη εβδομάδα, το νεότερο ηλικιακά άτομο που διέπραξε τρομοκρατικό αδίκημα στο Ηνωμένο Βασίλειο βρέθηκε ενώπιον του δικαστηρίου. Ήταν 13 χρονών όταν κατέβασε στον υπολογιστή του ένα εγχειρίδιο κατασκευής βόμβας και μέσα σε τρία χρόνια, έγινε ο αρχηγός του βρετανικού τομέα μιας απαγορευμένης νεοναζιστικής οργάνωσης (Feuerkrieg) που δoξάζει άτομα που διέπραξαν εγκλήματα μίσους, όπως τον Anders Brening που οργάνωσε τις τρομοκρατικές επιθέσεις και δολοφονίες στο Oslo το 2011.

Τουλάχιστον 17 παιδιά, μερικά από τα 14 τους, έχουν συλληφθεί για τρομοκρατία τους τελευταίους 18 μήνες. Πέρυσι, εμφανίστηκε μια νέα νεοναζιστική ομάδα με επικεφαλής έναν 15χρονο από το Derby.

«Χιλιάδες βίντεο, memes, GIFs και περιεχόμενο που προωθεί αποκεφαλισμούς από Ισλαμιστές, νεοναζιστικό υλικό που συμβουλεύει ένα νέο Ολοκαύτωμα και βίντεο που συγχαίρουν τις δράσεις τρομοκρατών» βρίσκονται στους υπολογιστές όσων συμμετέχουν σε αυτές τις ομάδες δήλωσε η Sara Khan, Κρατική Επίτροπος για την Αντιμετώπιση της Τρομοκρατίας.

Την ίδια στιγμή, νέες έρευνες ανακάλυψαν πως οι ακροδεξιοί εξτρεμιστές χρησιμοποιούν τα online βιντεοπαιχνίδια, όπως το Roblox, στο οποίο αναδημιουργούνται πίστες, όπου οι χρήστες αναπαριστούν πραγματικές ακροδεξιές φρικαλεότητες στον υπολογιστή τους. Για παράδειγμα, φανταστείτε κάποιον να «παίζει» στον υπολογιστή του την επίθεση στο τζαμί του Christchurch στη Νέα Ζηλανδία.

Έρευνα της Tech Against Terrorism εντόπισε αναφορές και δημοσιεύσεις σχετικά με το κρύψιμο της συνομιλίας στο Minecraft και στο Roblox. Την ίδια στιγμή, τo Telegram είναι ένα μέσο που ενθαρρύνεται από τις εθνικιστικές ομάδες. Λίγες ημέρες πριν, εντοπίστηκε ένα μήνυμα σε ένα νεαρό όπου κάποιος τον ρωτούσε αν θέλει να φτιάξει μια βόμβα σε έναν φάκελο αλληλογραφίας για το Roblox.

Η εθνικιστική ομάδα Patriotic Alternative στοχεύει ενεργά νεαρούς μέσα από διοργανώσεις τουρνουά Call of Duty και Warcraft. Το πιο πρόσφατο τουρνουά έλαβε χώρα την περασμένη εβδομάδα, όταν ο Mark Collett, πρώην διευθυντής δημοσίων σχέσεων του νεοναζιστικού, φασιστικού Εθνικού Αγγλικού Κόμματος, κάλεσε προσωπικά τους έφηβους να συμμετάσχουν σ’ αυτό.

Οι αρχές εντόπισαν σημαντικό εξτρεμιστικό περιεχόμενο, αρκετό σε μη ρυθμιζόμενες πλατφόρμες και προωθημένες με αλγόριθμους που θα μπορούσαν γρήγορα να εμφυσήσουν νεαρά μυαλά βαθύτερα στον βίαιο εξτρεμισμό, όπως στην περίπτωση του ατόμου που βασίστηκε το ρεπορτάζ του Guardian.

Ο John ήταν 15 χρονών, όταν ένα μέλος μιας ομάδας στο Facebook, προσφέρθηκε στο να γίνει ο «πρώτος λευκός βομβιστής αυτοκτονίας» της Βρετανίας. Με έναν συνομήλικό του, έθαψαν ένα οπλοστάσιο με μαχαίρια και ματσέτες που είχαν προμηθευτεί.

Το μπαράζ παραπληροφόρησης στις ομάδες γινόταν με περιεχόμενο όπως «δημοσιεύσεις με άστεγους Βρετανούς στρατιώτες που ήταν σε αντιπαραβολή με τα δωρεάν σπίτια που δίνονταν στις μουσουλμανικές οικογένειες. Τώρα γνωρίζω πως όλα ήταν fake news, αλλά ο 15χρονος εαυτός μου δεν ενδιαφερόταν να τις διασταυρώσει».

Ειδικά μέσα στην πανδημία, όταν τα παιδιά βιώνουν τη μοναξιά, την απομόνωση και την τηλεκπαίδευση μέσα σ’ ένα παρατεταμένο lockdown, τα fake news λειτουργούν ως μια παράτυπη διδακτέα ύλη. Μια ακροδεξιά ομάδα δε δίστασε να προτείνει για όσο διαρκεί το lockdown μια εναλλακτική ύλη που θα προκρίνει την υπεροχή της λευκής φυλής.

Μάλιστα, η Patriotic Alternative πρόσφερε στους έφηβους που νιώθουν πως το σχολείο τους απογοήτευσε έναν διαφορετικό μονοπάτι γνώσης. Προσαρμοσμένο στην ηλικία τους, η «ύλη» τους επικεντρώνεται στους Αγγλοσάξονες που έθεσαν τις βάσεις του αγγλικού έθνους και τη στρατευμένη, βικτοριανή ποίηση. Αυτή την «ύλη» δίδαξαν οι παππούδες του 16χρονου κατηγορούμενου που αναφέραμε παραπάνω.

Εκτός από αυτό το περιστατικό, οι δικηγόροι του 16χρονου κατηγορούμενου αιτιολόγησαν τις πράξεις του, αγγίζοντας έναν πολύπλοκο ιστό συναισθηματικών, οικονομικών και πολιτικών παραγόντων που αφήνει τους νέους ευάλωτους στη ριζοσπαστικοποίηση.

Ο John εντόπιζε μια αίσθηση απελπισίας που τον άφησε εκτεθειμένο στα μηνύματα της ακροδεξιάς. Στα 15 του, ένιωθε ξεγραμμένος από το σχολείο εξαιτίας των χαμηλών βαθμών και τις καθόλου υποστηρικτικές στάσεις των δασκάλων του. Η ακροδεξιά του υποσχέθηκε ένα μέλλον. «Έλεγαν πως όταν ανέβουν στην εξουσία θα δώσουν δουλειές σε ανθρώπους σαν κι εμένα» δήλωσε.

«Προσφέροντας απλές απαντήσεις σε πολύ δύσκολα προβλήματα, η ακροδεξιά και άλλοι εξτρεμιστές προωθούν το μήνυμα της διαίρεσης και του μίσους, χρησιμοποιώντας έναν δύσκολο και μοναχικό χρόνο, για να στοχεύσουν ευάλωτα άτομα» αποσαφήνισε ένας εκπρόσωπος της Exit UK, οργάνωσης που διαχειρίζονται πρώην μέλη ακροδεξιών ομάδων. (Οι στρατηγικές των ακροδεξιών ομάδων αναλύονται καλύτερα εδώ και εδώ με ελληνικούς υπότιτλους).

Όσο για τον John, η στροφή 180 μοιρών για την ιδεολογία του ήρθε στο κολέγιο. Όταν έγινε 18, μοιράστηκε ανοιχτά τις ρατσιστικές και αντιμεταναστευτικές του απόψεις με τον καθηγητή του και την εγγραφή του στο αντιευρωπαϊκό Britain First. Ο δάσκαλος ειδοποίησε την ομάδα βοήθειας του πανεπιστήμιου και ο John παραπέμφθηκε σε ένα κρατικό πρόγραμμα αντι-ριζοσπαστικοποίησης.

Όταν ο John προσπάθησε να εντοπίσει τα 20 αποφθέγματα του Κορανίου που «διακήρυτταν πόλεμο εναντίον των Βρετανών», συνειδητοποίησε πως αυτά δεν υπάρχουν στο Ιερό Βιβλίο των Μουσουλμάνων και πως οι οργανώσεις που ακολουθούσε τον κορόιδεψαν. «Δεν ήθελα να μισώ το Ισλάμ, δεν ήθελα να μισώ τους μουσουλμάνους. Δεν ήθελα να μισώ, τελεία».