© Isaac Mehegan / Unsplash
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πώς οι νέες λειτουργίες του Google Maps σε βοηθούν να αποφύγεις την κακοκαιρία

5 νέα χαρακτηριστικά φέρνει το Google Maps στους χρήστες του, αναβαθμίζοντας πλήρως την εμπειρία με το app.

Το Google Maps παρά την ευρεία χρήση των επιλογών της Apple και της Huawei παραμένει το δημοφιλέστερο εργαλείο πλοήγησης στα smartphones. Αυτό ωστόσο δεν αφήνει την Google να επαναπαυθεί και ο κολοσσός της διαδικτυακής αναζήτησης εγκαινιάζει 5 νέα χαρακτηριστικά που κάνουν την εμπειρία του χρήστη ακόμα πιο εύκολη. Αυτά, έρχονται λίγες εβδομάδες αργότερα από το feature που προστέθηκε μέσα στον Οκτώβρη στο σύνολο των smartphones και πρόσθεσε τα επιτρεπόμενα όρια ταχύτητας, όταν επιλέγουμε διαδρομή με οδήγηση.

3D, AI και καιρικές προβλέψεις

© Antonio Gross / Unsplash

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά νέα χαρακτηριστικά που φέρει η εφαρμογή είναι το Immersive View, το οποίο θα επιτρέπει στους χρήστες να βλέπουν την πορεία τους σε 3D. Εντάξει απέχει αρκετά από την απεικόνιση που παρέχει ένα Tesla π.χ. αλλά και πάλι, μπορεί να μας παρέχει μια άκρως ρεαλιστική και λεπτομερή θέαση της κατεύθυνσης που θα ακολουθήσουμε.

Το χαρακτηριστικό που έχει κλέψει τις εντυπώσεις και ήδη είναι διαθέσιμο σε αρκετές Android συσκευές ωστόσο, δεν είναι άλλο από τη δυνατότητα που δίνεται πλέον στους χρήστες να ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο για τις καιρικές συνθήκες που θα αντιμετωπίσουν ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια της διαδρομής τους.

Η ενημέρωση για τις καιρικές συνθήκες θα προβάλλεται αριστερά της οθόνης και όταν ο χρήστης θα μετακινεί το χάρτη σε άλλη γεωγραφική περιοχή, οι καιρικές συνθήκες θα προσαρμόζονται αναλόγως. Έτσι θα μπορούμε να γνωρίζουμε τις συνθήκες που επικρατούν σε κάθε πιθανή διαδρομή. Φαντάσου με λίγα λόγια μια πιθανή διαδρομή για την Ήπειρο από όπου μπορείς να φτάσεις τόσο μέσω Λαμίας, όσο και μέσω Πάτρας.

Οι δύο πόλεις και φυσικά οι δύο διαδρομές απέχουν σημαντικά μεταξύ τους και οι καιρικές συνθήκες ενδέχεται να είναι τελείως διαφορετικές. Πλέον ο χρήστης θα γνωρίζει αυτομάτως τι λένε οι προγνώσεις πριν ξεκινήσει το ταξίδι του, για κάθε σημείο της διαδρομής του και έτσι θα επιλέξει αυτό που επιθυμεί. Το εικονίδιο του καιρού θα εμφανίζεται για μερικά δευτερόλεπτα και στη συνέχεια εξαφανίζεται ώστε ο χρήστης να έχει πλήρη πρόσβαση στον χάρτη. Πάροχος της Google για τις πληροφορίες σχετικά με τον καιρό θα είναι το www.weather.com, που εμφανίζει προγνώσεις για όλον τον πλανήτη.

Σημαντική προσθήκη θα είναι επίσης και το Google Maps Search, το οποίο μέσω AI θα μας κατατοπίζει αυτομάτως για τοπόσημα και καταστήματα που πιθανώς θα θέλουμε να επισκεφθούμε. Εξατομικευμένα δηλαδή και με βάση τα ενδιαφέροντα μας, το navigation app θα κάνει και τη δουλειά της μαμάς εταιρείας. Έτσι θα εμφανίζει αυτόματα επιλογές που θα έχουν σχέση με το μπάτζετ, τη γεύση και φυσικά τη διαθεσιμότητα. Δεν θα προτείνει δηλαδή ένα κατάστημα το οποίο είναι κλειστό ή fully booked. Πάροχος θα είναι η ίδια η Google οπότε καταλαβαίνεις ότι αυτό θα είναι εύκολη υπόθεση.

Ακόμη, αν και αυτό είναι ένα εργαλείο που ήδη έχει δοκιμαστεί, το ανανεωμένο Google Maps, πάλι μέσω της βοήθειας της AI θα μπορεί να παρέχει ακόμη πιο βελτιωμένη εμπειρία σχετικά με την κατάσταση των λεωφορειόδρομων, εμφανίζοντας δεδομένα για πιθανά τρακρίσματα π.χ. σε πραγματικό χρόνο.

Τέλος, το Google Maps εναρμονίζεται και με την αγορά και τις ανάγκες των οδηγών ηλεκτρικών οχημάτων. Από την επόμενη ενημέρωση και μετά δεν θα χρειάζεται να γκουγκλάρεις και να χρησιμοποιήσεις επιπλέον το smartphone για να εντοπίσεις το επόμενο σημείο φόρτισης, αφού αυτό θα αναγράφεται μέσα στον πλοηγό.