Shutterstock
ΥΓΕΙΑ

Πώς θα ανακουφιστείς από τον πονόδοντο όταν είσαι σπίτι

Πονόδοντος σε εποχή lockdown: Ένα εφιαλτικό σενάριο που μπορεί να σου συμβεί. Πώς θα το αντιμετωπίσεις.

Στις αρχές του 20ού αιώνα, το να πηγαίνεις σε οδοντίατρο ήταν μια συνήθεια που αφορούσε λίγα, κυρίως εύπορα άτομα. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έφταναν στο θάνατο από ένα χαλασμένο δόντι που δημιουργούσε απόστημα. Μια εκατονταετία αργότερα, τα πράγματα είναι πιο απλά και μια επίσκεψη στον οδοντίατρο είναι η λύση για κάθε οδύνη των δοντιών. Όμως ο πόνος στα δόντια την εποχή του κορονοϊού, μέσα σε lockdown, μπορεί να γίνει μια συνθήκη με ακόμα μεγαλύτερη οδύνη. Εξετάζουμε πως προκαλείται ένας πονόδοντος και εύκολους τρόπους για να αντιμετωπιστεί.

Το κακό στη ρίζα του

Τις περισσότερες φορές ο πονόδοντος προκαλείται από φλεγμονές στα νεύρα των δοντιών, λόγω εξωτερικών παραγόντων που προκαλούν ενοχλήσεις. Όταν βουρτσίζεις τα δόντια σου με μια σκληρή οδοντόβουρτσα, όταν τρίζουν τα δόντια σου το βράδυ (συνήθως λόγω μη ορθούς αντιστοιχίας μεταξύ της πάνω και της κάτω σιαγόνας), όταν έχεις παρουσιάζει τερηδόνα ή ουλίτιδα, τότε ο πόνος είναι αναπόφευκτος. Πώς μπορείς όμως να προλάβεις τον πόνο, πριν βρεθείς στην καρέκλα του οδοντιάτρου;

Φθόριο, αυτός ο σύμμαχος

Το φθόριο είναι ένα φυσικό μέταλλο που βρίσκεται σε αφθονία στην επιφάνεια της γης. Υπάρχουν τροφές με φθόριο (θαλασσινά, τσάι), ενώ και το πόσιμο νερό περιέχει φθόριο. Σύμφωνα με πληροφορίες που διαβάζουμε στο επίσημο site της Colgate, το φθοριούχο νερό έχει αποδειχθεί πως μας προστατεύει από την τερηδόνα.

Το 1930, ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι που μεγάλωσαν πίνοντας νερό που ήταν φυσικά εμπλουτισμένο με φθόριο είχαν κατά 2/3 λιγότερη τερηδόνα σε σχέση με τους ανθρώπους που ζούσαν χωρίς φθοριούχο νερό. Η Αμερικάνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (ADA), ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) και η Αμερικάνικη Ιατρική Ομοσπονδία (AMA), μεταξύ πολλών άλλων οργανισμών, συστήνουν τη χρήση φθορίου στο νερό λόγω της αποτελεσματικότητάς του στην τερηδόνα. Πέρα από το νερό που πίνουμε, το φθόριο συναντάται και σε καλές οδοντόκρεμες. Οι οδοντίατροι συστήνουν καθημερινό βούρτσισμα με οδοντόκρεμα φθορίου και τακτική αντικατάσταση οδοντόβουρτσας, προτιμώντας κυρίως εκείνες που έχουν μαλακές ίνες. Επίσης, ένας προστατευτικός οδοντικός νάρθηκας μπορεί να βοηθήσει αρκετά εκείνους που αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως το τρίξιμο των δοντιών.

Ακόμα και η δίαιτα

Κι όμως, ακόμα και τα φαγητά και τα ροφήματα που καταναλώνουμε, μπορούν να προκαλέσουν πονόδοντο. Συγκεκριμένα, τα αναψυκτικά και κάθε ρόφημα με υψηλή περιεκτικότητα σε οξέα και πάγο, ακόμα και ο ζεστός καφές ή το ζεστό τσάι, μπορούν να προκαλέσουν έντονη ευαισθησία στα δόντια.

Η τελική λύση

Σε κάθε περίπτωση, αν πίνεις λιγότερα παγωμένα ροφήματα, αν βουρτσίζεις τακτικά τα δόντια σου με το σωστό τρόπο που αναφέραμε παραπάνω και παρ’ όλα αυτά ο πόνος συνεχίζεται, τότε θα πρέπει να επισκεφτείς τον αγαπημένο σου οδοντίατρο.