© Moviestore Collection/Alamy/Visualhellas.gr
ΚΑΡΙΕΡΑ

Πώς θα αγγίξεις την επιτυχία στη δουλειά σου

7 βήματα σαν γερά θεμέλια για να χτίσεις την επαγγελματική σου διαδρομή. 

Η επιτυχία στην επαγγελματική ζωή είναι σαν την ευτυχία στα προσωπικά σου. Δεν μπορεί να σου εγγυηθεί κανείς ότι θα συμβεί και τα όνειρά σου θα γίνουν πραγματικότητα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι πρέπει να προσπαθήσεις γι’ αυτό.

Όσες σπουδές και αν έχεις κάνει πάνω σε αυτό που θέλεις να ασχοληθείς, όσο δυνατό χαρτί και αν είναι το βιογραφικό σου, πρέπει να γίνεσαι συνεχώς καλύτερος, να μαθαίνεις από τα λάθη σου, να διαχειρίζεσαι σωστά τις ανασφάλειες και τους φόβους σου, να πέφτεις και να σηκώνεσαι και πάλι όρθιος.

Στην προσπάθεια να διαγράψεις λοιπόν μία επιτυχημένη καριέρα, η πρώτη κίνηση που πρέπει να κάνεις είναι να χτίσεις γερά θεμέλια.

Πράγματα, δηλαδή, τα οποία μπορεί να μην αφορούν μόνο τον τρόπο που δουλεύεις, αλλά και τον χαρακτήρα και τη γενικότερη στάση σου απέναντι στη ζωή.

Είναι όλα αυτά τα μικρά αλλά πολύ σημαντικά πράγματα που θα σε βοηθήσουν να εργάζεσαι καλύτερα και να είσαι πιο αποδοτικός ενώ παράλληλα, θα σε οδηγήσουν με αργά και σταθερά βήματα -μπορεί και πιο γρήγορα από όσο φανταζόσουν- στα μονοπάτια της επιτυχίας. 

Τα ακόλουθα 7 tips αποτελούν μία πολύ καλή αρχή για να βρεις την επιτυχία όχι μόνο στα επαγγελματικά σου, αλλά και γενικότερα στην κοινωνική σου ζωή. 

Σκέψου θετικά

Το να διατηρείς είμαι θετική στάση, να φροντίζεις να βρίσκεις την αισιοδοξία και το χαμόγελό σου, ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, είναι από μόνο του αρκετό για να σου δημιουργεί όμορφα συναισθήματα. Να σου προσφέρει το απαραίτητο μπουστάρισμα, την ενέργεια που έχεις ανάγκη για να βελτιώνεσαι.

Διαχειρίσου το άγχος

Το να έχεις πού και πού λίγο άγχος δε βλάπτει. Ίσα-ίσα, λένε ότι είναι και δημιουργικό. Αν όμως οι αρνητικές και αγχώδεις σκέψεις σε κατακλύζουν σχεδόν καθημερινά, τότε τίποτα καλό δεν μπορεί να βγει από αυτό. Πρέπει να μάθεις να χαλιναγωγείς το έντονο στρες, κάνοντας ή σκεπτόμενος πράγματα που σε ευχαριστούν. Η γυμναστική μπορεί να βοηθήσει σημαντικά, όπως επίσης μία βόλτα ή ένα τηλεφώνημα σε εκείνο το άτομο που σου φτιάχνει τη διάθεση. 

Πίστεψε στον εαυτό σου

Πάνω από όλα όμως ο καλύτερος τρόπος για να ξεπεράσεις το άγχος που σε καταβροχθίζει είναι να ανακτήσεις τη χαμένη σου αυτοπεποίθηση. Να πιστέψεις στις δυνάμεις και στις ικανότητές σου. Με το να σκέφτεσαι μόνο την αποτυχία και ότι δεν μπορείς να κάνεις το ένα και το άλλο, υπονομεύεις τις δυνατότητές σου.

Οραματίσου το μέλλον, αλλά στόχευσε στο παρόν

Αν δεν έχεις σκοπό και όραμα, πώς θα προχωρήσεις μπροστά; Όσο σημαντικό όμως είναι να ατενίζεις το μέλλον και να σχεδιάζεις μακροπρόθεσμα, εξίσου και ακόμα πιο σημαντικό είναι να δουλεύεις σκληρά για το παρόν.

Να δίνεις καθημερινά τον καλύτερό σου εαυτό, να φέρνεις εις πέρας τους μικρούς στόχους για να πετύχεις σταδιακά τους μεγάλους. Σαν ένα video game δηλαδή. Αν δεν περνάς τις πίστες, δεν θα φτάσεις στον τερματισμό.

Να είσαι συνεπής και οργανωτικός

Δουλεύοντας μεθοδικά, με πρόγραμμα, γνωρίζοντας τι έχεις να κάνεις μέσα στην ημέρα, ποιες είναι οι υποχρεώσεις και τα deadlines σου για τις επόμενες ημέρες/εβδομάδες, θα απλοποιήσεις κατά κάποιο τρόπο την καθημερινή σου εργασία. Δεν είναι τυχαίο ότι η οργάνωση και η συνέπεια είναι από τα βασικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν όσους ακολουθούν μία επιτυχημένη καριέρα. 

Μην επαναπαύεσαι

Οι σπουδές που έκανες δεν είναι αρκετές από μόνες τους για να κερδίσεις επαγγελματική επιτυχία. Πρέπει διαρκώς να εκπαιδεύεσαι στο επάγγελμα που επέλεξες, να ενημερώνεσαι για ό,τι καινούργιο βγαίνει, να συμβουλεύεσαι μεγαλύτερους ή παλαιότερους συναδέλφους που κάτι παραπάνω ίσως γνωρίζουν. 

Είναι επίσης σημαντικό, να διευρύνεις γενικότερα τους ορίζοντες και τις γνώσεις σου. Να μη σταματάς να καλλιεργείς τον εαυτό σου και να βελτιώνεσαι συνεχώς. 

Μην αντιδράς παρορμητικά

Βλέπεις συναδέλφους να κάνουν λάθη, να τα αναγνωρίζουν, να τα διαχειρίζονται έξυπνα, να γίνονται τελικά καλύτεροι και εσύ αναρωτιέσαι πώς τα καταφέρνουν. Το μυστικό είναι ότι δεν συμπεριφέρονται παρορμητικά. Παίρνουν τον χρόνο τους, σκέφτονται πώς θα λύσουν το πρόβλημα, είναι ανοιχτοί σε συμβουλές, αλλά κυρίως δεν άγονται και φέρονται από τα συναισθήματά τους όταν εργάζονται.

Γι’ αυτό και δε διαταράσσουν τις καλές συναδελφικές τους σχέσεις, δεν έρχονται σε άγονες συγκρούσεις και καταφέρνουν να διατηρούν μία υγιή ισορροπία στον εργασιακό τους χώρο. Αντιδρούν με απλά λόγια ως επαγγελματίες ακόμα και στις δύσκολες, ατυχείς ή απαιτητικές καταστάσεις. Έτσι, δεν βάζουν την καριέρα τους σε κίνδυνο.