2022, Grant Pollard/Invision/AP, File
ΥΓΕΙΑ

Πώς θα αποφύγεις την πρόωρη γήρανση σε πρόσωπο και σώμα

Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία και το να ακολουθείς έναν υγιεινό, πειθαρχημένο τρόπο ζωής μονόδρομος. 

Φοβάσαι ότι θα γεράσεις πριν την ώρα σου; Δεν είσαι ο μόνος. Όλους μας απασχολεί και ανησυχεί, άλλους περισσότερο, άλλους λιγότερο, ότι ο χρόνος που περνά θα αφήσει νωρίς τα σημάδια του στο πρόσωπο και το σώμα. 

Εδώ που τα λέμε ο σύγχρονος τρόπος ζωής δεν βοηθάει καθόλου στο να έχεις μία υποτυπώδη ηρεμία στην καθημερινότητα, να υιοθετείς και να τηρείς τις καλές σου συνήθειες και να φροντίζεις γενικότερα την υγεία σου. Ένας υγιής οργανισμός εξάλλου είναι και το κλειδί για να παραμείνεις όσο πιο φρέσκος και σφριγηλός μέχρι τα 50 και τα 60 σου.

Μην έχεις την ψευδαίσθηση ότι χρησιμοποιώντας προϊόντα περιποίησης που προλαμβάνουν τα πρώτα σημάδια της γήρανσης στο πρόσωπο, θα αποφύγεις την πρόωρη γήρανση. Αυτά λειτουργούν πάντα συνδυαστικά. Ένα αντιγηραντικό σέρουμ δεν μπορεί να κάνει θαύματα από μόνο του, όταν για παράδειγμα δεν τρέφεσαι σωστά, καπνίζεις και κοιμάσαι ελάχιστες ώρες. 

Η πρόωρη γήρανση σε χτυπάει από μέσα προς τα έξω. Η κουρασμένη, θαμπή και χαλαρή εικόνα του δέρματος σε πρόσωπο και σώμα είναι η αντανάκλαση ενός ταλαιπωρημένου οργανισμού. 

7 παράγοντες που επιταχύνουν την πρόωρη γήρανση

Η γήρανση του δέρματος είναι μια πολύπλοκη βιολογική διαδικασία που επηρεάζεται από αρκετούς εγγενείς -γονίδια, κυτταρικός μεταβολισμός, ορμόνες και μεταβολικές διεργασίες- και εξωγενείς παράγοντες, όπως είναι μεταξύ άλλων, η υπερέκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία και η ρύπανση της ατμόσφαιρας. 

Επιστημονικό άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Dermatoendocrinology τονίζει ότι οι δεύτεροι συμβάλλουν δραστικά στην αλλαγή της δομής και της φυσιολογικής κατάστασης του δέρματος, τροποποιώντας την εμφάνισή του.

Κάπνισμα

Το κάπνισμα έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί πολλά προβλήματα στον οργανισμό και παράλληλα, ότι έχει άμεση επίδραση στην υγεία του δέρματος. Η νικοτίνη προκαλεί στο ξηρότητα, ενώ αλλοιώνει το χρώμα της επιδερμίδας, χαρίζοντάς της μία κιτρινωπή όψη.

Ατμοσφαιρική ρύπανση

Η ζωή στη μεγαλούπολη έχει τα θετικά και τα αρνητικά της. Ένα από τα πιο επιζήμια για την υγεία μας αρνητικά είναι η ρύπανση της ατμόσφαιρας που έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι προκαλεί βλάβες στο δέρμα, από ακμή μέχρι δερματικές μολύνσεις και ψωρίαση.

Ηλιακή ακτινοβολία

Η έκθεση στον ήλιο είναι επιθυμητή όταν γίνεται με μέτρο και έχοντας λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, όπως το να φοράς αντηλιακό και γυαλιά ηλίου. 

Ακόμα κι έτσι όμως, η υπερβολή στην ηλιοθεραπεία μπορεί να αποβεί μοιραία για την επιδερμίδα και την υγεία: φωτογήρανση, έγκαυμα, μελάνωμα, καρκινικές αλλοιώσεις. 

Στρες

Υπάρχει το καλό, το δημιουργικό άγχος και το παθολογικό, όταν βρίσκεσαι σε μία διαρκή, αγχώδη κατάσταση που σε καθιστά δυσλειτουργικό στην καθημερινότητά σου. Το δεύτερο είναι αυτό που μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη γήρανση, ενεργοποιώντας μία σειρά νευρολογικών μηχανισμών που καταλήγουν στο δέρμα, με αποτέλεσμα να προκαλούνται δερματικές βλάβες.

Το στρες μπορεί επίσης να προκαλέσει σε πρόωρο γκριζάρισμα των μαλλιών, καθώς διαταράσσει την παραγωγή μελανίνης, που χρωματίζει τους θύλακες των τριχών σου.

Κακή διατροφή

Όταν πίνεις ελάχιστο νερό, όταν καταναλώνεις μεγάλες και συχνές ποσότητες αλκοόλ, λιπαρών τροφών και σακχάρων, τότε πώς θα έχεις έναν υγιή οργανισμό και ως εκ τούτου ένα υγιές δέρμα και σώμα; 

Είναι γνωστό ότι όταν ο οργανισμός αφυδατώνεται, αφυδατώνεται και το δέρμα, χάνει τη λάμψη και τη σφριγηλότητά του, ενώ η ξηρότητα το κάνει να δείχνει θαμπό, κουρασμένο και γεμάτο ρυτίδες, ειδικά στην περιοχή των ματιών.

Όσον αφορά στο τι τρως, πρέπει να ακολουθείς μία διατροφή που περιλαμβάνει εκτός από ισορροπημένη πρόσληψη νερού και επαρκή πρόσληψη πρωτεΐνης, ψευδαργύρου, σιδήρου, σεληνίου και πολλαπλών βιταμινών, που συμβάλλουν στην καλή εμφάνιση του δέρματος. 

Απουσία σωματικής άσκησης

Η χαλαρότητα του δέρματος στο σώμα είναι απόρροια της ελλιπούς σωματικής άσκησης. Φρόντισε να γυμνάζεσαι τακτικά και με συνέπεια, όχι μόνο για να δεις διαφορά στη ζυγαριά και τα κιλά σου, αλλά κυρίως για να βοηθήσεις τους μυς και το δέρμα να διατηρηθούν σε καλή κατάσταση. Να αυξήσεις τη δυναμική των πρώτων και τη σφριγηλότητα του δεύτερου.  

Κακός ύπνος

Τα κύτταρα του δέρματος ανανεώνονται κατά τη διάρκεια που κοιμάσαι. Συνεπώς, οι αϋπνίες, τα ξενύχτια και οι διαταραχές ύπνου βάζουν εμπόδια στη συγκεκριμένη διαδικασία, που είναι το Α και το Ω για την αναζωογόνηση του οργανισμού και τη διατήρηση της νεανικής όψης του δέρματος για όσο το δυνατόν περισσότερο.