© Alamy / Visualhellas.gr
FITNESS

Πώς θα αποκτήσεις το σώμα που πάντα ονειρευόσουν

7 βήματα για περισσότερη δύναμη και αντοχή έτσι ώστε να πετύχεις τον στόχο σου.

Fit δε σημαίνει να είσαι χτισμένος σαν bodybuilder ή να τρέχεις 4 μέρες πάνω στο διάδρομο με κλίση 5%. Fit σημαίνει να είναι το σώμα σου καλά και να δείχνει καλά. Να έχεις ικανοποιητικά επίπεδα αντοχής, να μπορείς να εκτελέσεις μια άσκηση που χρειάζεται δύναμη, να νιώθεις ευεξία και πάνω από όλα να αισθάνεσαι καλά μέσα στο σώμα σου.

Καταρχάς, τι σημαίνει «να αλλάξεις το σώμα σου»: Αυτό φυσικά εξαρτάται από το σώμα. Αλλά αν υποθέσουμε πως ούτε επαγγελματίας αθλητής είσαι, ούτε πρωταθλητής σε διαγωνισμούς μυικής διάπλασης, το πρώτο πράγμα που πρέπει να σκεφτείς είναι πως θα γίνεις fit.

Δηλαδή, το πώς θα έχεις ικανοποιητικά επίπεδα αντοχής και δύναμης για να εκτελέσεις ασκήσεις που θα φέρουν το σώμα σου εκεί ακριβώς που θέλεις.

Πού ακριβώς; Σε καλύτερη αναλογία μυών-λίπους. Αλλά και στα παρακάτω: αν τα άκρα και ο κορμός σου είναι αδύναμα, αν χρειάζεσαι καλύτερη στάση σώματος, αν πρέπει να βρεις περισσότερη ευεξία-ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας, αν θες να έχεις λιγότερους τραυματισμούς.

Αυτά είναι στόχοι που μόνο εσύ μπορείς να θέσεις και να υλοποιήσεις με το γυμναστή σου, αλλά, σίγουρα, για να γίνει αυτό θα πρέπει να κάνεις μόνος σου τα πρώτα βήματα. Ακολουθούν τα 7 βασικά.

Διατροφή

Η ενεργεία που δεν καταναλώνεις γίνεται λίπος. Αυτό σημαίνει ότι αν κάθε σου μερίδα συνοδεύεται από ένα πιάτο μακαρόνια ή ένα καρβέλι ψωμί έχεις ενέργεια που δεν μπορείς να κάψεις εκτός αν τρέχεις δύο ώρες κάθε μέρα. Γι’ αυτό κάνε μια «απογραφή», δες τι και πόσους υδατάνθρακες καταναλώνεις καθημερινά και μείωσε τους στα αναγκαία επίπεδα. Όχι, κατευθείαν, φυσικά, αλλά σταδιακά.

Το αερόβιο είναι το ήμισυ της προπόνησης

Το καλό με την αερόβια προπόνηση είναι ότι μπορείς να διαλέξεις ευχάριστα αθλήματα όπως κολύμβηση, ποδόσφαιρο, μπάσκετ. Οτιδήποτε, με ήπια ένταση και μεγάλη διάρκεια κάνει για την περίσταση και να θυμάσαι ότι η αερόβια πρέπει να είναι το 50% της συνολικής σου προπόνησης!

Ενυδάτωση

Το νερό συμμετέχει στις μεταβολικές αντιδράσεις, δηλαδή στις αντιδράσεις της διάσπασης του λίπους, των υδατανθράκων αλλά και των πρωτεϊνών. Δεν είναι αυτό καθαυτό λιποδιαλύτης, αλλά εσύ πρέπει να πίνεις επαρκείς ποσότητες για να κάνει ο οργανισμός της δουλειά του.

Προπόνηση με αντιστάσεις

Τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, το σώμα σου χρειάζεσαι προπόνηση με αντιστάσεις. Γιατί οι μύες σου πρέπει τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα να δέχονται ισχυρό κίνητρο αύξησης. Προσοχή, όμως: Η προπόνηση πρέπει έχει χαρακτήρα κλιμακούμενης δυσκολίας και όχι σταθερό αριθμό επαναλήψεων-αντίστασης.

σώμα © Anastase Maragos / Unsplash

Αποκατάσταση

Εδώ είναι που την πατάνε οι περισσότεροι νομίζοντας ότι αν πηγαίνουν στο γυμναστήριο κάθε μέρα και λιώνουν θα πετύχουν περισσότερα από ότι με μέθοδο και πρόγραμμα. Τη διαφορά κάνει η αποκατάσταση, το χρονικό διάστημα στο οποίο χτίζονται οι μυς, αναπληρώνουν την ενέργεια τους, και ο οργανισμός τελειοποιεί κινήσεις.

Πάλι διατροφή

Αν, επιτέλους, ξεκολλήσεις από τους υδατάνθρακες, πρέπει να καταλάβεις πόσο σημαντική είναι η αναλογία των συστατικών και ο προγραμματισμός των γευμάτων για το σώμα σου. Ξέχνα το τεράστιο μεσημεριανό σου και προσπάθησε να μοιράσεις το φαγητό της ημέρας σε 5 με 6 μικρότερα γεύματα. Το διάστημα μεταξύ των γευμάτων δε θα ξεπερνά τις τρεις με τέσσερεις ώρες.

Όχι, άλλο junk food

Ίσως, έπρεπε να γραφτεί πρώτο-πρώτο, αλλά τώρα θα το θυμάσαι για τα καλά. Μόνο και μόνο αν κόψεις τα (καθημερινά) αναψυκτικά και μπέργκερ, θα δεις μια τεράστια διαφορά. Στην ευεξία του οργανισμού, στα επίπεδα της ενέργειας, στην εικόνα του σώματος. Το αίσθημα της πείνας επανέρχεται γρήγορα μετά από ένα γεύμα σε fast food αφού οι ενεργειακές ανάγκες δεν μπόρεσαν να καλυφτούν.