SHUTTERSTOCK
FITNESS

Πώς θα διώξεις άμεσα τα κιλά που πήρες στην καραντίνα

Το να κρύψεις όλα τα snacks που έχεις στο σπίτι σου είναι μια καλή αρχή, αλλά δυστυχώς δε φτάνει.

Η κάθε μέρα των τελευταίων μηνών, για τους περισσότερους από εμάς, περιγράφει το lifestyle ενός couch potato. Κοινωνικοποιούμαστε, τρώμε, κοιμόμαστε, μέσα σε 2-3 δωμάτια, στο σπίτι. Το  «φάτε, έχουμε καραντίνα» είναι μια αποστροφή που οριακά έχει πάψει να είναι αστεία και αγγίζει πια το σκληρό ρεαλισμό της ρουτίνας μας. Μακριά από τις συμβουλές τοξικής θετικότητας και με στοιχεία από το Fatherly, επιχειρούμε να δημιουργήσουμε έναν ρεαλιστικό οδηγό για το πώς να μειώσεις δραστικά το πάχος της καραντίνας.

Ξεκίνα με αυτά που μπορείς να κάνεις τώρα

Αν υπάρχει κάτι που μπορείς να κάνεις άμεσα, όπως το να αντικαταστήσεις το διπλό ποτήρι κοκα-κόλα μ’ ένα φρούτο, ξεκίνα το χθες, δεν υπάρχει κανένας λόγος να το αναβάλλεις διαρκώς «από Δευτέρα».

Ώρα για μια ζεστή σούπα

Μια σούπα με ζωμό κότας/μανιταριών μπορεί να μετριάσει αμέσως τη λιγούρα που νιώθεις. Επίσης, μια ζεστή σούπα μπορεί να γίνει το καλύτερο υποκατάστατο για όλα εκείνα τα συνοδευτικά ενός τραπεζιού που απολαμβάνουμε σε τεράστιες ποσότητες όπως οι μπύρες και τα κρασιά – τα οποία είναι ο καλύτερος φίλος της όρεξής σου, αλλά και ο χειρότερος σύμμαχος για τη δίαιτά σου.

Αργή μαγειρική: κόντρα στο ρεύμα μιας παγκόσμιας μόδας

Αργή μαγειρική, “a l’ etouffee” όπως λένε και οι Γάλλοι, σημαίνει μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά και καλά κλειστή κατσαρόλα. Από αυτή την τεχνική έχει γεννηθεί το βρετανικό stew, το γαλλικό ragout και φυσικά το δικό μας στιφάδο. Μαγειρεύουμε αργά συνήθως τα πουλερικά και κάποια δύσκολα κομμάτια του βοδινού και του μοσχαριού, που όταν πάρουν το χρόνο τους μέσα στην κατσαρόλα, μας δίνουν νόστιμα φαγητά και γεύσεις φυσικές, χωρίς τα λίπη που προκύπτουν από την κλασική μαγειρική. Το «καθαρό» φαγητό, όπως ήδη μάντεψες, βελτιώνει αμέσως την ποιότητα της διατροφής σου.

Κρύψε τα snacks

Πέρασες Χριστούγεννα στο πατρικό και κάθε μέρα σε κοινή θέα είχες μελομακάρονα-κουραμπιέδες και το βράδυ πατατάκια και ποπ-κορν, έτσι, «για τη λιγούρα». Όσο κλισέ κι αν ακούγεται, όταν δε βλέπεις τα snacks ή ξέρεις πως δεν υπάρχουν καν, δε θα μπεις στη διαδικασία να τα εξαφανίσεις μέσα σε ένα βράδυ.

Πρωινή γυμναστική

Η πρωινή γυμναστική είναι κάτι που σε ωφελεί άμεσα και πραγματικά: Καις σχεδόν το διπλάσιο λίπος σε σύγκριση με τη συνθήκη της βραδινής γυμναστικής.

Μέτρα θερμίδες

Όχι, δε θέλω να γίνεις μίζερος, όμως με έναν πολύ απλό τρόπο μπορείς να μετρήσεις θερμίδες στην καθημερινή διατροφή, ώστε στο τέλος της εβδομάδας το τελικό τους άθροισμα μαζί με τη γυμναστική σου, να δείχνει πόσα κιλά έχεις χάσει. Ενδεικτικά λοιπόν, γνωρίζουμε πως ένα κιλό της ανθρώπινης σάρκας ισούται με 3.500 θερμίδες.

Αυτό σημαίνει πως κάθε εβδομάδα που τροποποιείς τη διατροφή σου κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μειώνεται κατά 3.500 θερμίδες, χάνεις κι ένα κιλό. Κάθε εβδομάδα επίσης που οι ασκήσεις σου έχουν θερμιδική απώλεια 3.500 θερμίδων, μαζί με την αντίστοιχη βελτιωμένη διατροφή, έχεις ένα ακόμα πιο «χαμογελαστό» αποτέλεσμα στη ζυγαριά σου.

Με ποιες ασκήσεις χάνεις εύκολα 500 θερμίδες;

  • Συνδυασμός jogging – τρεξίματος (30 λεπτά).
  • Σχοινάκι/jumping jacks – 40 λεπτά.
  • Ασκήσεις bodyweight (κοιλιακοί, push-ups, σανίδα, burpees) – 45 λεπτά.
  • Raquetball/tennis (με ή χωρίς αντίπαλο) – 55 λεπτά.