Unsplash
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Πώς θα φτιάξεις ένα βιώσιμο κήπο για BBQ μέσα στην πόλη

Ένας - φιλικός προς το περιβάλλον - κήπος δεν θα μας κάνει μόνο να νιώσουμε ευχάριστα, αλλά θα βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τόσο ως προς τον άνθρωπο όσο και ως προς ολόκληρη την πόλη.

Ο καιρός έχει ζεστάνει για τα καλά. Ο ήλιος λάμπει και εμείς έχουμε ήδη μπει σε καλοκαιρινό mood. Δεν υπάρχει, λοιπόν, κάτι καλύτερο από το να βγεις στον κήπο σου, να καλέσεις τους φίλους σου, που με τους ρυθμούς της πόλης τους βλέπεις σπάνια, και να κάνεις ένα ευχάριστο BBQ με προσοχή και ασφάλεια. Πολλοί, όμως, μεταξύ αυτών και εγώ, δεν έπαιρναν ποτέ αυτή την απόφαση καθώς πιστεύουν πως δε διαθέτουν ούτε τον κατάλληλο χώρο ούτε τον απαραίτητο εξοπλισμό για να το καταφέρουν.

Και πράγματι δεν έχουν άδικο! Είναι γεγονός πως σε μια πόλη σαν την Αθήνα, οι εξωτερικοί χώροι ενός διαμερίσματος ή ενός σπιτιού είναι περιορισμένοι. Το ίδιο και οι κήποι. Παρόλα αυτά δεν είναι κάτι που δε λύνεται, αρκεί να πάρουμε την απόφαση και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε εμείς, με τους χώρους που ήδη διαθέτουμε. Ακόμη κι αν πρόκειται για ένα μικρό μπαλκόνι πολυκατοικίας – που το 70% από εμάς διαθέτουμε στη χώρα μας (το ξέρατε;).

Πώς έφτιαξα έναν όμορφο και βιώσιμο κήπο στο σπίτι μου

Τη λύση σε αυτό τον γρίφο για… δυνατούς λύτες για εμένα έδωσε η Praktiker, καθώς στα καταστήματά της βρήκα όλα τα υλικά, τα έπιπλα, τα φυτά και τις συσκευές που χρειαζόμουν για να κάνω τον κήπο των ονείρων μου, πραγματικότητα! Ποια είναι, όμως, αυτά και πώς με τη δημιουργία ενός όμορφου και βιώσιμου εξωτερικού χώρου στα σπίτια μας βοηθάμε στο να γίνει καλύτερη η ζωή όλων των κατοίκων ενός μεγάλου αστικού κέντρου;

Η Praktiker, η οποία διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο καταστημάτων Home Improvement και DIY στην Ελλάδα, επικοινωνεί προς αυτή την κατεύθυνση το νέο της concept Urban Kipos και εμείς εμπνεόμαστε να: «Ζήσουμε καλύτερα έξω – σπίτι μας». Ο Urban Kipos ουσιαστικά είναι μια ξεχωριστή και πλήρης κατηγορία προϊόντων και υπηρεσιών που στοχεύουν στη δημιουργία όμορφων και λειτουργικών μπαλκονιών – κήπων αλλά και ταρατσών στην πόλη. Τα προϊόντα που βρήκα στα καταστήματα της Praktiker Hellas φτάνουν τα 6.000, με επιλογές για όλα τα γούστα και όλες τις ανάγκες.

Για εκείνους που θέλουν να φτιάξουν έναν κήπο για να κάνουν BBQ με τους φίλους τους, για εκείνους που θέλουν να βλέπουν σινεμά στην αυλή τους, για εκείνους που επιθυμούν να παίζουν με τα παιδιά τους σε μια αστική αλλά πράσινη όαση. Ως εργένης ακόμη, προσωπικά επιλέγω το πρώτο.

Για όλους εμάς, λοιπόν, που θέλουμε να γίνουμε βασιλιάδες του ψησίματος η Praktiker έχει και εδώ τη λύση, καθώς διοργανώνει BBQ and Pizza Days με τους πλέον ειδικούς. Διάβασε λοιπόν προσεκτικά: το Σάββατο 25 Ιουλίου από τις 17:00 έως τις 20:00 στο κατάστημά της Praktiker στο Ελληνικό αλλά και το Σάββατο 2 Ιουλίου στο κατάστημα του Ελληνικού από τις 11:00 έως τις 14:00, προσφέρει την ευκαιρία να γευτούμε αυθεντικές συνταγές και να γνωρίσουμε όλα τα μυστικά του ψησίματος που θα απογειώσουν τις καλοκαιρινές μας στιγμές με τους αγαπημένους μας. Συγκεκριμένα η Weber στο κατάστημα του Ελληνικού θα μας δείξει τη σωστή τεχνική για τη δημιουργία burger ενώ η Forge Adour μας μαθαίνει τη διαφορετικότητα του ψησίματος σε πλατό, σε σχέση με το «παραδοσιακό» bbq που έχουμε στο μυαλό μας ως Έλληνες καταναλωτές, τόσο στα λαχανικά και στα κρέατα, όσο και σε pancakes και popcorn. Τα BBQ and Pizza Days έρχονται να μας διασκεδάσουν βοηθώντας μας να εντυπωσιάσουμε με τις γνώσεις μας στα κυριακάτικα ψησίματα και υπόσχονται να επιστρέψουν με νέες τεχνικές και φρέσκες ιδέες.

Πώς το σπίτι μου μπορεί να αλλάξει την πόλη που ζω

Πέρα, όμως, από το αισθητικό της υπόθεσης, επισκεπτόμενος την ιστοσελίδα της Praktiker Hellas, αντιλήφθηκα από πρώτο χέρι πως η δημιουργία πράσινων σημείων σε ένα σπίτι βοηθά στο να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής τόσο εντός του σπιτιού όσο και εκτός. Τα στοιχεία αυτά είναι τεκμηριωμένα με επιστημονικά δεδομένα, καθώς η Praktiker συνεργάστηκε με επιστήμονες οικολογίας, αξιολόγησε τα οφέλη ενός βιώσιμου σπιτιού στο αστικό περιβάλλον και προχώρησε στη δημιουργία μιας μελέτης που έχει στόχο να δείξει πως τα σπίτια μπορούν να γίνουν βιώσιμα, μετατρέποντάς τα, ουσιαστικά, σε δεξαμενές οξυγόνου.

Ο τίτλος της πρωτότυπης βιβλιογραφικής αυτής μελέτης είναι «Αστικοί κήποι στον κόσμο που αλλάζει» και πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Δρ. Οικολογίας Φυτών Πανεπιστημίου Αθηνών και Αρχιτέκτονα Τοπίου, Αντώνη Σκορδίλη, και την επιστημονική ομάδα του.

Praktiker

Πώς, όμως, μπορεί το σπίτι μας να αλλάξει στην πράξη την πόλη στην οποία ζούμε; Η Praktiker μας εξηγεί το πώς με μια σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες που βοηθούν στην εξοικονόμηση ενέργειας, στοιχείο ιδιαίτερα σημαντικό εν μέσω της ενεργειακής κρίσης που έχει πλήξει τη σημερινή κοινωνία, στην εξοικονόμηση νερού, στην ανακύκλωση πρώτων υλών, στην επαναχρησιμοποίηση υλικών και στη δημιουργία οικολογικών χώρων με φυτά, τα οποία αποδεδειγμένα βοηθούν στη μείωση της θερμοκρασίας των αστικών κέντρων.

Η Praktiker είναι η πρώτη εταιρία λιανεμπορίου που ακολούθησε αυτό το παράδειγμα, μετατρέποντας τα καταστήματά της πανελλαδικά σε βιώσιμους χώρους γεμάτους πράσινο, όπου μπορούμε να ανακυκλώνουμε συσκευές, υλικά και μπαταρίες αλλά και να φορτίζουμε το ηλεκτρικό μας αυτοκίνητο – ποδήλατο, κλπ.

Έχει φτάσει η ώρα να αλλάξουμε τις πόλεις που ζούμε. Γιατί ακόμη και μέσα από απλές κινήσεις στην καθημερινότητα μας μπορούμε να βάλουμε και εμείς το λιθαράκι μας για να τις μετατρέψουμε σε οάσεις πρασίνου, οξυγόνου και ομορφιάς, που σε εμπνέουν να ζεις εκεί.