iStock
ΥΓΕΙΑ

Πώς θα κάνεις σωστά ντους (όχι, δεν έχει σημασία τι ώρα θα είναι)

Ακόμη και στο μπάνιο, σημασία έχει μόνο η ποιότητα. Σήμερα θα αναλύσουμε μια τις σημειώσεις που επιβεβαιώνουν πως πολλές φορές μετράει το πώς και όχι το πόσο.

Κάποιοι κάνουν ντους το βράδυ, γιατί θέλουν να «βγάλουν» από πάνω τους την ημέρα που τελειώνει, ενώ έχουν διαπιστώσει πως το βραδινό μπάνιο τους βοηθά να χαλαρώσουν και να κοιμηθούν καλύτερα. Άλλοι, χρειάζονται το νερό στο πρόσωπο και το σώμα το πρωί για να ξυπνήσουν και να ξεκινήσουν δυνατά τη μέρα τους. Την ίδια ώρα, επιστήμονες αναλύουν και ξαναναλύουν ποια είναι η «σωστή στιγμή».

Οι ειδικοί επί του ύπνου λένε πως υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι ένα νυχτερινό ντους, στη σωστή θερμοκρασία, θα μπορούσε να βοηθήσει όποιον δυσκολεύεται να κοιμηθεί. Όπως υπάρχουν κι ενδείξεις πως το πρωινό ντους είναι ευεργετικό, ως προς την αφύπνιση του οργανισμού. Οι δερματολόγοι τώρα, λένε ότι η υγεία και η υγιεινή του δέρματος είναι θέματα που εξαρτώνται από το πώς κάνεις ντους και όχι το πότε. Δηλαδή, η επιλογή σου δεν είναι επιστημονικής φύσεως, αλλά προσωπικής. Δεδομένα δίνουμε ένα boost στην ψυχική μας υγεία, μέσω αυτής της οδού.

«Σε κάθε στιγμή, μπορείς να καθαρίζεσαι με λάθος προϊόντα και αυτό τελικά, να καταστρέφει το δέρμα μας» έχει πει η κλινική καθηγητής δερματολογίας στο Yale School of Medicine, Mona Gohara στην Washington Post. Πρόσθεσε και ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έχει παρατηρηθεί πως ο κόσμος πλένεται λιγότερο -στο πλαίσιο της ευρύτερης τάσης υιοθέτησης πιο μινιμαλιστικής καθημερινής ρουτίνας.

Πάμε όμως, να δούμε πώς γίνεται σωστά η δουλειά –όποια ώρα και αν επιλέξεις να πλυθείς– με τη βοήθεια και του DudeFluencer.

Θερμοκρασία

Οι δερματολόγοι ενημερώνουν ότι όσοι έχουν πιο ξηρό δέρμα ή δερματικές παθήσεις, η έκθεση στο ζεστό νερό κάνει περισσότερο κακό, από ό,τι καλό. Άσε που καις το δέρμα σου. Οπότε είναι χρήσιμο να μην κάθονται μισή ώρα, κάτω από το καυτό νερό. Όσο περισσότερη ώρα τρέχει το νερό στο κεφάλι σου, τόσο περισσότερη ποσότητα ελαίων που έχεις στα μαλλιά (και τα βοηθούν να δείχνουν φρέσκα και λαμπερά) χάνεις. Το κρύο νερό βοηθά τους μύες σου να αναρρώσουν –ξηραίνει λιγότερο το δέρμα-, αλλά θα συμφωνείς ότι δεν είναι ό,τι πιο ευχάριστο. Η πρόταση των ειδικών θέλει το νερό να είναι χλιαρό. Παρεμπιπτόντως, έχει διαπιστωθεί και ότι ένα ζεστό ντους μεταξύ μιας και δυο ωρών πριν τον ύπνο, βοηθά να κοιμηθείς καλύτερα -καθώς θα γίνει διάχυση της θερμότητας από τα πιο κεντρικά μέρη του σώματος, παντού. Αν η θερμοκρασία είναι ακραία, δεν θα κοιμηθείς καλά.

Διάρκεια

Όσο περισσότερο διαρκεί το ντους, τόσο περισσότερο αφυδατώνεται το δέρμα. Αν ξεχαστείς κάτω από το νερό, ανοίγει το φράγμα του δέρματος και δημιουργείται η διαπερατότητα που μειώνει την ικανότητα του δέρματος να συγκρατήσει το νερό. Όσοι τώρα, αρκούνται στο διλεπτάκι, δεν καθαρίζουν ουσιαστικά το δέρμα τους και επιτρέπουν την ανάπτυξη βακτηρίων -και οσμών. Το αμερικανικό CDC έχει δώσει ως ενδεδειγμένη διάρκεια τα 5 με 10 λεπτά.

Πόσες φορές

Εκτός και αν είσαι αθλητής ή κάνεις προπονήσεις στο γυμναστήριο, είναι χρήσιμο να μην κάνεις περισσότερα από ένα ντους την ημέρα, με το less is more να είναι η τακτική της επιτυχίας. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι αν έχεις παθήσεις όπως έκζεμα, και το μία φορά τη μέρα μπορεί να είναι υπερβολικό.

Η σειρά

Άπαξ και ρυθμίσεις τη θερμοκρασία του νερού, ξεκίνα από τα μαλλιά. Δεν χρειάζεται να βάλεις μεγάλη ποσότητα σαμπουάν -ιδανικά κάποιου που δεν έχει σκληρά χημικά. Αυτό που χρειάζεται είναι να είναι αρκετό, ώστε να φτάσει για όλα τα μαλλιά (ανά τούφα), από τη ρίζα μέχρι τις άκρες. Χρειάζεται να κάνεις μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής, με μέτρια πίεση και όταν ολοκληρώσεις να ξεβγάλεις επαρκώς. Δεν χρειάζεται να λούζεσαι κάθε μέρα. Για την ακρίβεια, αν τα μαλλιά σου έχουν γίνει ευαίσθητα ή έχουν πιο τραχιά υφή, σημαίνει ότι λούζεσαι πολύ συχνά. Είναι χρήσιμο να μην ξεχνάς το conditioner, που προσφέρει αποκατάσταση των κατεστραμμένων ωοθυλακίων και της ενυδάτωσης. Το απλώνεις στα μαλλιά, αποφεύγοντας τη ρίζα, αφήνεις έως ότου τακτοποιήσεις όλα τα άλλα μέρη του σώματος και μετά ξεβγάζεις καλά.

Μετά θυμήσου τα τρία Ρ, στα οποία θα δώσεις έμφαση: pits (μασχάλες), privates (γεννητικά όργανα) και piggies (πόδια). Είναι τα μέρη που εκπέμπουν μη ευχάριστες μυρωδιές. Πριν αρχίσεις να τρίβεις, βρες ένα σαπούνι που κάνει στο δικό σου τύπο δέρματος και αντιστάσου στην παρόρμηση να τρίψεις, σαν να μην υπάρχει αύριο. Δερματολόγοι έχουν ενημερώσει ότι το έντονο τρίψιμο ή η έντονη απολέπιση, κάνει κακό. Βλέπεις, το τρίψιμο μπορεί να οδηγήσει σε μικροτραύματα, επιδείνωση της ξηρότητας και των προβλημάτων του δέρματος. Επίσης, επισημαίνουν πως η καλύτερη επιλογή είναι να σαπουνιστείτε με τα χέρια σας -ή με βαμβακερή πετσέτα. Αν φοβάσαι ότι δεν θα απομακρύνεις τα νεκρά κύτταρα, οι ειδικοί σου εξηγούν πως αυτό είναι κάτι που κάνει το δέρμα μας, μόνο του. Εφόσον έχεις δερματική πάθηση, δεν πρέπει να κάνεις απολέπιση περισσότερες φορές από μία, κάθε εβδομάδα.

Πώς σκουπίζεσαι

Ολοκληρώνεις τη διαδικασία και έχει έλθει η ώρα να στεγνώσεις το δέρμα σου. Παίρνεις την πετσέτα. Σταμάτα εκεί και άκου με: δεν τρίβεις -γιατί θα καταστρέψεις το δέρμα σου. Ακουμπάς (ή αν προτιμάς ταμπονάρεις). Αν δεν βάλεις ενυδατική κρέμα, λυπάμαι αλλά θα έχεις κάνει τη μισή δουλειά. Οι δερματολόγοι συνιστούν τη χρήση της αμέσως μετά το ντους, όταν το δέρμα είναι ακόμα υγρό και μπορούμε να αξιοποιήσουμε την υγρασία του περιβάλλοντος. Δηλαδή, όπως στεγνώνει το δέρμα, απορροφά καλύτερα την ενυδατική κρέμα/λοσιόν/αλοιφή και έτσι κλειδώνει περισσότερη υγρασία. Βάζεις ένα αποσμητικό και βουρτσίζεις τα δόντια σου, κατά τρόπο που είναι θέμα για άλλη μέρα -αφού προφανώς και δεν είναι όσο απλό ακούγεται, αν θες να το κάνεις καλά.

 

ΥΓ: Αφότου πλυθείς θυμήσου να μην παρατήσεις το ξυραφάκι σου (ή τη μηχανή ξυρίσματος) στην ντουζιέρα/μπανιέρα, γιατί το ζεστό, υγρό περιβάλλον θα επιτρέψει στα βακτήρια να κάνουν πάρτι -και να μολύνουν το πρόσωπο σου. Είναι ΟΚ να ξυρίζεσαι ενώ κάνεις ντους. Δεν είναι ΟΚ να αφήνεις τη μηχανή εκτεθειμένη στα βακτήρια -είτε την εγκαταλείπεις στο ντους, είτε στο νιπτήρα. Προσπάθησε να τη βάζεις σε ντουλάπι.