Eurokinissi Γιάννης Παναγόπουλος
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πώς θα καταλάβεις αν το κινητό σου έχει μολυνθεί από λογισμικό παρακολούθησης

Και το κυριότερο: πώς μπορείς να απαλλαγείς από αυτό.

Τους τελευταίους μήνες έχει ανάψει η συζήτηση σχετικά με το ζήτημα των υποκλοπών στην Ελλάδα. Το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης, μάλιστα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, κατήγγειλε ότι κινητό τηλέφωνο ενός πολίτη παγιδεύτηκε από το κακόβουλο λογισμικό Predator με παραποιημένη διεύθυνση gov.gr που αφορούσε υπενθύμιση για το εμβολιασμό του κατά του κορονοϊού.

Η καταγγελία αυτή προκάλεσε αναταραχή τόσο στη Βουλή όσο και στα social media; Και τα κυριότερα ερωτήματα είναι δύο: πώς θα καταλάβεις εάν το κινητό σου έχει μολυνθεί από το Predator και τα υπόλοιπα λογισμικά παρακολούθησης και με ποιο τρόπο μπορείς να «καθαρίσεις» τη συσκευή σου από αυτά;

Πώς θα καταλάβεις αν υπάρχει λογισμικό παρακολούθησης στο κινητό σου

Predator Unsplash

Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι εξ αρχής: δεν υπάρχει κάποιο τρανταχτό σημάδι που θα σε βάλει σε υποψίες ότι κάτι δεν πάει καλά με το κινητό σου. Με λίγα λόγια: μην περιμένεις το smartphone σου να αρχίσει να ανοίγει και να κλείνει εφαρμογές μόνο του.

Παλιότερα, υπήρχε η πεποίθηση πως εάν η μπαταρία ενός smartphone τελείωνε γρήγορα, τότε ήταν πολύ πιθανό να είχε μολυνθεί από κακόβουλο λογισμικό παρακολούθησης. Κάτι τέτοιο, όμως, φαίνεται ότι είναι απλά μύθος.

Πώς μπορείς όντως να αντιληφθείς εάν το κινητό σου τηλέφωνο παρακολουθείται; Οι τρόποι είναι αρκετοί και διαφέρουν εάν πρόκειται για Android ή iPhone. Σύμφωνα, ωστόσο, με τους συμβούλους ηλεκτρονικής ασφάλειας, τα smartphones που έχουν το πρώτο λειτουργικό σύστημα είναι πιο επιρρεπή σε παρακολούθηση.

Κι αυτό γιατί στο IOS 16 της Apple υπάρχουν ορισμένες ενέργειες με τις οποίες μπορεί να αφαιρεθεί ένα κακόβουλο λογισμικό από μόνο του. Η πιο απλή: απλά να επανεκκινήσεις το κινητό σου. Δε θα έρθει καμία ειδοποίηση οπότε το πιο πιθανό να μη μάθεις ποτέ εάν υπήρξε. Στην περίπτωση των κινητών τηλεφώνων τύπου Android είναι λίγο πιο περίπλοκο. Και εκεί, όμως, υπάρχουν ορισμένες επιλογές.

Συγκεκριμένα, στο Google Play βρίσκει κανείς ορισμένες εφαρμογές που κάνουν scan στο τηλέφωνο. Ο πιο απλός τρόπος, όμως, είναι ένας: μπορείς να μπεις στις ρυθμίσεις και να τσεκάρεις τις άδειες χρήσης της κάμερας, της τοποθεσίας και του μικροφώνου από τις εφαρμογές που έχεις εγκατεστημένες στο κινητό σου.

Ο καλύτερος τρόπος για να απαλλαγείς από αυτό

Predator Unsplash

Ένας απλός τρόπος θα ήταν να απεγκαταστήσεις τη συγκεκριμένη εφαρμογή από το κινητό σου. Μια τέτοια επιλογή, όμως, δε θεωρείται η κατάλληλη κατά τους συμβούλους ηλεκτρονικής ασφαλείας, καθώς έτσι μπορεί να χαθούν δεδομένα που είναι απαραίτητα για την πηγή πίσω από την παρακολούθηση.

Όπως επισημαίνουν, λοιπόν, οι ίδιοι, το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να απενεργοποιήσεις το κινητό σου και να απευθυνθείς σε έναν ειδικό.

Όσον αφορά το Predator, η διαδικασία είναι πιο περίπλοκη. Συγκεκριμένα, θα πρέπει πρώτα να σταλεί μια ειδοποίηση, ύστερα να μπεις στο link και στη συνέχεια να γίνει αποδοχή εγκατάστασης μιας νέας εφαρμογής. Μόνο εάν ακολουθήσεις όλα τα παραπάνω βήματα, τότε μπορείς να πέσεις θύμα του Predator.