iStock
LIFE

Πώς θα καταλάβεις ότι κάποιος είναι συναισθηματικά ασταθής

Να είσαι προσεκτικός με όσους ζουν μονίμως ένα δράμα.

«Μη μου λες να ηρεμήσω, ήρεμος είμαι». «Δε φωνάζω». Μόλις διάβασες δύο πολύ συνηθισμένες δηλώσεις που κάνουν όσοι όχι απλά χάνουν την ψυχραιμία τους αλλά συχνά ακροβατούν με την ψυχολογική κατάρρευση. Δεν το αντιλαμβάνονται αλλά και φωνάζουν και μόνο ήρεμοι δεν είναι.

Φυσικά, αυτά τα πράγματα είναι κάτι που όλοι μπορούμε να πάθουμε. Τι συμβαίνει όμως με τους ανθρώπους που συνεχώς ακροβατούν σε ένα τεντωμένο ψυχολογικό σκοινί και έχουν σχεδόν καθημερινά τέτοιες αντιδράσεις;

Ένας συναισθηματικά ασταθής άνθρωπος δεν είναι απαραίτητο ότι φαίνεται με την πρώτη ματιά. Έτσι, οι δικές του καλά κρυμμένες αδυναμίες μπορούν να γίνουν ανυπόφορες στον εργασιακό χώρο – ιδιαίτερα, μάλιστα, όταν ο ίδιος αρνείται πεισματικά να τις παραδεχτεί.

Τι μπορείς να κάνεις λοιπόν για αυτό;

Να δώσεις προσοχή στα παρακάτω σημάδια, να πάρεις τις κατάλληλες αποστάσεις και να μην αφήνεις τη συμπεριφορά του να σε επηρεάζει. Άλλωστε, το πρόβλημα είναι δικό του και όχι δικό σου.

Οι σχέσεις του μοιάζουν με καταρράκτες

Αν δεν έχει στενή κοινωνική επαφή ίσως να μην το καταλάβεις, τα social media όμως ρίχνουν φως σε τέτοιες περιπτώσεις: διακήρυξη παθιασμένης αγάπης, συνεχείς αναφορές σε κολλητούς φίλους, αποθέωση συναδέλφων και ύστερα ξαφνική σιωπή – σαν όλα αυτά να εξαφανίστηκαν σε μία στιγμή.

Σταθερή αστάθεια στον έρωτα

Μπορεί να είναι single ή να αλλάζουν συνεχώς συντρόφους, σε κάθε περίπτωση πάντως δεν αντέχουν να εμφανιστούν σε δημόσιο χώρος χωρίς κάποιον παρτενέρ – ακόμα και αν αυτός ο κάποιος δεν τους καλύπτει καθόλου. Το ζήτημα είναι να μη φαίνονται μόνοι εκεί έξω.

Δεν αντέχουν την κριτική

Όχι, δεν εννοούμε ότι δεν τη δέχονται ή δεν την ανέχονται, αντίθετα κυριολεκτικά δεν την αντέχουν. Σε τόσο μεγάλο βαθμό ώστε η παραμικρή υποψίας εκλαμβάνεται ως προδοσία, η οποία αντιμετωπίζεται με τρομερές εκρήξεις θυμού.

Μία μηδενιστική θεώρηση των πραγμάτων

Δεν είναι εύκολο να το διακρίνει κανείς αρχικά, ο σκληρός κυνισμός όμως τους πλημμυρίζει σε υπερβολικό βαθμό. Δείχνουν σαν να μην έχουν καθόλου ενσυναίσθηση ενώ δεν είναι απίθανο να διακρίνεις μία φευγαλέα χαρά στα μάτια τους όταν μαθαίνουν ότι κάποιος διπλανός τους αποτυγχάνει στους στόχους του.

Δυσκολία να δουν το γκρίζο

Ο κόσμος δε χωρίζεται σε άσπρο και μαύρο, αντίθετα ζει και αναπνέει στον κόσμο του γκρι. Αυτή είναι μία απλή και παναθρώπινη αλήθεια που οι συναισθηματικά ασταθείς άνθρωποι αδυνατούν να καταλάβουν. Εκείνοι συνεχίζουν να κολλάνε ακόμα και στα πιο απλά χωρίζοντας τον κόσμο κατά το δοκούν ανάμεσα σε «καλούς» και «κακούς».

Η social media παρουσία

Προβληματική, έτσι θα χαρακτηριζόταν σε πολύ απλά λόγια. Τι να περιμένεις κανείς εκεί; Υπερβολικά πολύ και συχνό σχολιασμό στους πάντες και τα πάντα, εριστική συμπεριφορά, δυσκολία συνύπαρξης με τους γύρω τους, troll συμπεριφορές, χιούμορ που ακροβατεί συνεχώς με την προσβολή ή την παρεξήγηση.

Κάνουν δημόσιους καυγάδες

Δεν μπορούν να κρατήσουν την ψυχραιμία τους μπροστά σε κόσμο, να πάρουν τον άλλο λίγο στην άκρη να του τα πουν, να κανονίσουν με ηρεμία μία συνάντηση για να λυθούν τα προβλήματα (ή έστω να ειπωθούν αλήθειες).

Εκείνοι κάνουν ακριβώς το αντίθετο: βάζουν τις φωνές με άσχημο τρόπο και γίνονται οι αρνητικοί πρωταγωνιστές του γραφείου.

Τελικά, αυτό που πρέπει να έχει στο μυαλό σου είναι το εξής: οι συναισθηματικά ασταθής άνθρωποι μεγαλοποιούν τα πράγματα και δείχνουν σαν μόνιμα να ζουν ένα δράμα.