ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πώς θα μάθεις τι ακούνε αυτή τη στιγμή στη Σιβηρία

Ένας interactive χάρτης σε μεταφέρει ραδιοφωνικά σε οποιαδήποτε γωνιά του πλανήτη.

Το νέο ιντερνετικό μας κόλλημα λέγεται ‘Radio Garden’ και μας κάνει να ταξιδεύουμε για ώρες, σκρολάροντας πάνω σε ένα digital ομοίωμα του πλανήτη μας, ψάχνοντας για πόλεις και σταθμούς.

Βλέπεις, δεν πρόεκιται για ένα απλό διαδικτυακό ραδιόφωνο, ούτε για ένα portal που σου προσφέρει online “συχνότητες”. Σου έχει την υδρόγειο γεμάτη με μικρές πράσινες κουκκίδες, όπου η καθεμία σε καθοδηγεί σε σημείο το πλανήτη από όπου εκπέμπει ένας σταθμός. Πατώντας πάνω στην κουκκίδα ακούς σε real time όποιον σταθμό θες, από οποιαδήποτε πόλη και χώρα του κόσμου.

Τουλάχιστον 8.000 ραδιοφωνικοί σταθμοί σου προσφέρονται με αυτόν τον τρόπο, από το Καζακστάν και τη Γαλλία, μέχρι το Περού και χώρες τις Αφρικής.

Θυμίζει λίγο Ρένο Χαραλαμπίδη στα ‘Φτηνά Τσιγάρα’ ή είναι απλά η ιδέα μου;

“Στο καντράν του ραδιοφώνου μου με περιμένουν όλες οι πόλεις που ονειρεύτηκα: Βαγδάτη, Πράγα, Νέα Ορλεάνη. (…) Τότε λοιπόν με μια κίνηση της βελόνας βρισκόσουν απ’ την Αθήνα στη Βαγδάτη και με μια πιο απαλή κίνηση απ’ τη Βαγδάτη στη Ταγγέρη. Ίσως σε κάποιο μέρος του κόσμου σε κάποιο άλλο καντράν κάποιος ακούει μέσα απ’τα παράσιτα την Αθήνα. Μια τ;oσο μακρινή πόλη γι’ αυτόν. Όσο μακρινή και για μένα…”.

Θυμίζει. Δες και και μόνος σου πατώντας εδώ.