Shutterstock
FITNESS

Πώς θα παραμείνεις fit μέσα στις γιορτές

Οι ανάγκες των γιορτών, ακόμα και φέτος, μοιάζουν πάλι πολλές και έχουν ως αποτέλεσμα να παραμελούμε την άσκησή μας. Βρήκαμε τέσσερις τρόπους που μπορούν να προσφέρουν ευεξία στο σώμα και το μυαλό και να κάνουν την γυμναστική μέρος της καθημερινότητάς μας.

Καθώς η περίοδος των διακοπών φτάνει στο αποκορύφωμά της, η καθημερινότητά μας απαιτεί να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες της σεζόν, όπως τα ψώνια, το μαγείρεμα, τη συσκευασία δώρων πολλές φορές και έναν νέο προγραμματισμό. Για να αποφύγεις την υπερφόρτωση, είναι πολύ εύκολο να μετατοπίσεις τις προτεραιότητες που αφορούν την υγεία και τη φροντίδα σου – όπως τακτική άσκηση – στο κάτω μέρος της λίστας. Η παράλειψη των προπονήσεων, ωστόσο, μπορεί να δυσκολέψουν το σώμα και το μυαλό σου να αντιμετωπίσει το επιπρόσθετο άγχος των διακοπών.

Το CNN συμβουλεύει, αντί να αφήσεις την άσκηση να ξεγλιστρήσει από το πρόγραμμά σου, ακολουθώντας μια «κάλλιο-αργά-παρά-ποτέ» προσέγγιση θα σου επιτρέψει να αποφύγεις το βαρύ πρόγραμμα, χωρίς να θυσιάσεις την υγεία σου. Με την εξυπνότερη προπόνηση και όχι με την μεγάλη σε διάρκεια, μπορείς να αυξήσεις τον διαθέσιμο χρόνο για να κάνεις τις διακοπές σου, μειώνοντας παράλληλα τον αντίκτυπο των εποχιακών φαγητών στην περιοχή της μέσης. Αυτό το σχέδιο θα βοηθήσει επίσης στη μείωση του άγχους και θα διασφαλίσει την προσπάθεια που έκανες.

Η γυμναστική ως μέρος των καθημερινών συνηθειών

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να γυμναστείς πιο έξυπνα και όχι πιο δύσκολα, σε αυτήν την πολυάσχολη εποχή του χρόνου είναι να διασφαλίσεις ότι ασκείσαι σταθερά τουλάχιστον λίγα λεπτά κάθε μέρα, κάνοντάς το συνήθεια. Και ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να δημιουργήσεις μια καθημερινή συνήθεια που να κολλήσει στο μυαλό σου είναι να το τοποθετήσετε σε μια υπάρχουσα.

Θα παρατηρήσεις πως μερικές από τις κοινές καθημερινές συνήθειες που είναι τόσο ριζωμένες στη ρουτίνα σου, τις κάνεις αυτόματα, όπως το βούρτσισμα των δοντιών, το ντους και το στρώσιμο του κρεβατιού. Με την προσθήκη μιας άσκησης ακριβώς πριν, κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά από μια από αυτές τις συνήθειες, είναι ευκολότερο να γίνει μέρος της καθημερινής σου ρουτίνας.

Το smartphone στην άκρη

Παρόλο που το να ξοδεύεις χρόνο στο smartphone σου μπορεί να φαίνεται σαν μια ακόμη συνήθειά σου, μοιάζει πως είναι περισσότερο μια σπατάλη χρόνου που συμβαίνει σποραδικά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας παρά ένα φυσικό μέρος μιας καθημερινής ρουτίνας. Και πριν από τις διακοπές, είσαι ήδη χωμένος στην οθόνη του κινητού σου. Είτε ψωνίζεις στο Διαδίκτυο, είτε απαντάς σε μηνύματα ή σκρολάρεις σε κοινωνικά μέσα για να “ενημερωθείς” για τα σχέδια διακοπών των φίλων σου, αναπόφευκτα περνάς ένα σημαντικό κομμάτι της ημέρας κοιτάζοντας το τηλέφωνό σου.

Τι θα γινόταν αν έσπαγες λίγο τον χρόνο και τον ξόδευες για να καλυτερεύσεις την υγεία σου; Ίσως έτσι μπορείς και να αποτρέψεις τον εαυτό σου από το να περνάς τόσο πολύ χρόνο κοιτάζοντας το τηλέφωνό σου. Ξέρεις πώς μπορείς να το κάνεις; Με το να βελτιώσεις τη στάση του σώματός σου, ενσωματώνοντας την άσκηση των καθισμάτων στον χρόνο που χρησιμοποιείς το smartphone, η οποία εξασκεί τη σταθερότητά σου και ενδυναμώνει τα πόδια.

Ένα τετράλεπτο πρόγραμμα γυμναστικής υψηλής έντασης

Ακόμα και στο αποκορύφωμα των διακοπών, προσπάθησε να βρεις τέσσερα λεπτά για να ασκηθείς μερικές φορές την εβδομάδα. Ακόμα και λιγότερη να είναι η διάρκεια, στην πραγματικότητα είναι περισσότερη με την προπόνηση υψηλής έντασης ή HIIT(High-intensity interval training). Μελέτες έχουν δείξει ότι το HIIT μπορεί να κάψει 25% έως 30% περισσότερες θερμίδες σε μικρότερο χρονικό διάστημα από άλλες μορφές άσκησης, ενώ παράλληλα είναι αποτελεσματική στη μείωση του λίπους (ή της κοιλιάς), χωρίς διατροφικές αλλαγές.

Επομένως, εάν αντιμετωπίζεις την πρόκληση να διατηρήσετε περιόδους αυξημένου καρδιακού ρυθμού που εναλλάσσονται με σύντομες περιόδους ανάκαμψης, οι τετράλεπτες προπονήσεις HIIT θα μπορούσαν να αποδειχθούν εξαιρετικά αποτελεσματικές στο χρόνο σου για να παραμείνεις σε φόρμα κατά τη διάρκεια των διακοπών.

Χρόνος ξεκούρασης

Παρά το μεγαλείο τους, οι διακοπές επηρεάζουν τόσο την ψυχική όσο και τη σωματική σου υγεία. Οι οικογενειακές απαιτήσεις, όπως ψώνια, μαγείρεμα, αλλά και πειρασμοί, όπως η αυξημένη πρόσληψη λιπαρών, λιπαρών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και η κατανάλωση αλκοόλ προσφέρουν άγχος κάθε είδους. Και οι συντομότερες, πιο σκοτεινές μέρες του χειμώνα το διογκώνουν σε κάποιους. Για να ανακάμψεις από αυτήν την επίθεση του άγχους, είναι σημαντικό να κοιμάσαι επαρκώς και να κάνεις διασκεδαστικά ψυχικά και σωματικά ενεργειακά διαλείμματα. Η προτεραιότητα της ανάκτησης των δυνάμεών σου είναι σημαντική όλη την ώρα, αλλά ειδικά κατά τη διάρκεια των διακοπών.

Αν νιώσεις πως τα μάτια σου κλείνουν μέσα στην ημέρα, πάρε έναν σύντομο υπνάκο 15 – 25 λεπτών, για να πάρεις την ενέργεια που χρειάζεσαι ή κάνε κάτι που να σου προσφέρει ευεξία στο μυαλό και το σώμα, είτε αυτό είναι ένας περίπατος, είτε κάποια μορφή αερόβιας γυμναστικής, είτε μια άσκηση διαφράγματος.