© ALAMY/VISUALHELLAS.GR
LIFE

Πώς θα πετύχεις τους στόχους σου μέσα σε λίγους μήνες

Για τον συγγραφέα James Clear, το παν είναι οι συνήθειες: αλλάζοντας μικρά πράγματα στη ρουτίνα σου, μπορείς να βελτιώνεσαι με σταθερό ρυθμό κατά 1% κάθε μέρα, έτσι που ο στόχος στο τέλος είναι δεδομένος.

«Όλοι ζητάμε μια ριζική μεταμόρφωση, αλλά ταυτόχρονα αδιαφορούμε για τις μικρές συνήθειες, που πρακτικά καθορίζουν τη ζωή και την ταυτότητά μας», είχε πει στο μικρόφωνο του APB Speaker ο Αμερικανός James Clear, παραπέμποντας το ακροατήριο στη βασική ιδέα του βιβλίου του, που έχει σημειώσει εκατομμύρια πωλήσεις σε όλο τον κόσμο, με τίτλο Atomic Habits.

Στη μεταφρασμένη έκδοση στα ελληνικά, το βιβλίο αποδόθηκε με τον τίτλο Ένα τίποτα μπορεί να αλλάξει τα πάντα: πρόκειται για έναν πρακτικό οδηγό με παραδείγματα και επιστημονικές αναφορές για το πώς μπορεί ο καθένας να αλλάξει τις καθημερινές του συνήθειες, ώστε να γίνεται προοδευτικά καλύτερος κατά 1% την ημέρα. Ακούγεται ιδανικό το ποσό της 37% βελτίωσης στο τέλος της χρονιάς, όπως το υπολόγισε ο James Clear, αλλά πώς στο καλό θα δείξεις τέτοια συνέπεια για να πετύχεις τους στόχους σου;

Την απάντηση παραθέτει ο ίδιος με ένα κλιμακωτό σχέδιο δράσης, το οποίο αποτελείται από τέσσερα στάδια. Η υπόσχεση που δίνει προκαταβολικά ο James Clear είναι πως μέσω της επανάληψης και της συνήθειας είναι σίγουρο ότι μπορείς να εξελίξεις τον εαυτό σου, να γίνεις κυρίαρχος των στόχων σου και του προσωπικού σου μέλλοντος.

Ακολουθούν τα βήματα για να πετύχεις εύκολα τους στόχους σου ακόμη και σε διάστημα μερικών μηνών.

Κάνε το πλάνο

«Πολύ κόσμος θεωρεί ότι υστερεί σε κίνητρο ενώ στην πραγματικότητα υστερεί σε καθαρότητα στις σκέψεις», επισημαίνει ο James Clear. Οπότε, το πρώτο και κύριο είναι να ξεκαθαρίσεις μέσα σου με σαφήνεια ποιος είναι ο στόχος.

Ένα καλό τρικ είναι να καταγράψεις επίσης τους λόγους που σε παρακινούν προς τον εκάστοτε στόχο, ενώ ο συγγραφέας προτείνει και μια παράδοξη συμβουλή: «κάνε την υπόθεση ότι σε έξι μήνες αποτυγχάνει ο στόχος σου – τι οδήγησε στην αποτυχία; Εάν έχεις αυτή την απάντηση, μπορείς να αποφύγεις λάθη και καθυστερήσεις».

Διαρρύθμισε το περιβάλλον σου

«Μην κατευθύνεσαι από το περιβάλλον σου, να είσαι ο αρχιτέκτονας στο περιβάλλον σου», συμβουλεύει ο Αμερικανός συγγραφέας. Σε γενικές γραμμές, η επίτευξη ενός στόχου εξαρτάται από την επανάληψη και το περιβάλλον γύρω μας (υλικό και κοινωνικό) διαμορφώνει τις συνθήκες εκείνες, που καθιστούν την επανάληψη μιας συνήθειας λιγότερο ή περισσότερο εύκολη.

Γράψε σε ένα χαρτί όσα θεωρείς ότι θα λειτουργήσουν ενθαρρυντικά στον σκοπό σου και κάντα πράξη – από αλλαγή στη διαρρύθμιση του σπιτιού μέχρι αντίστοιχες παρέας και ασχολίες.

Κάντο ελκυστικό στην πράξη

Υπάρχει εσφαλμένα η πεποίθηση ότι για να πετύχεις κάτι πρέπει να αφοσιωθείς απόλυτα σε αυτό, ενώ για το mindset του James Clear εκείνο που φέρνει την επιτυχία είναι η συνέπεια σε βάθος χρόνου. Γι’ αυτό, η επόμενη παράδοξη συμβουλή που προτείνει εκείνος είναι αντί να εστιάζουμε στον τελικό στόχο, να κοιτάμε το σημείο εκκίνησης και τις πρώτες μικρές νίκες.

Αυτό σχετίζεται με την ψυχολογία του ατόμου: ο τελικός στόχος αργεί, το ίδιο και η συναισθηματική ανταμοιβή, επομένως πρέπει να εφεύρουμε τρόπο ώστε να ενσωματώσουμε το αίσθημα της χαράς και της ικανοποίησης σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας. Μόνο έτσι θα ριζώσει μια συνήθεια.

Σύλλεξε δεδομένα

Ένα τρικ από τον συγγραφέα είναι να σημειώνουμε σε ένα ημερολόγιο της φορές που ολοκληρώνουμε ένα μικρό task στον στόχο μας, μέχρι που να βρούμε τη συχνότητα της προόδου μας. Αυτό δίνει απευθείας ικανοποίηση και εκτός των άλλων αποτελεί έναν αδιάσειστο μάρτυρα για το κατά πόσο συνεπείς ήμασταν στο πλάνο που θέσαμε μερικούς μήνες πριν.

Επανάλαβε τη διαδικασία

Δεκάδες είναι οι παράγοντες που μπορεί να σταθούν εμπόδιο σε αυτή την προσπάθεια, οπότε μην αυτομαστιγώνεσαι: συγκέντρωσε πάλι τα στοιχεία, δες πού χωλαίνει η διαδικασία και προσπάθησε να τη διορθώσεις εκ νέου. Ακόμη και η προσπάθεια να ενσωματώσεις νέες συνήθειες στη ζωή σου, θα σε κάνει καλύτερο άνθρωπο.