Ap Images
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Πώς θα ξεχωρίσεις τα fake news στην εποχή του κορονοϊού

Όχι, δεν κολυμπάνε δελφίνια στα κανάλια της Βενετίας, ούτε τραγούδησαν οι Ιταλοί Black Sabbath.

Tις τελευταίες μέρες κυκλοφόρησαν φωτογραφίες και βίντεο από δελφίνια στη Βενετία και μεθυσμένους ελέφαντες στην Κίνα. Μόνο που σύμφωνα με το National Geographic δεν είναι αληθινές. Οι ειδήσεις παρόλα αυτά αναμεταδόθηκαν και παρόλο που δεν είναι “σημαντικές” ακόμα και αν είναι ψεύτικες, δείχνουν την συμπεριφορά που γίνεται η αναπαραγωγή των ειδήσεων στην εποχή των σόσιαλ μίντια. Με ποιους τρόπους μπορούμε να είμαστε σίγουροι για την είδηση που ετοιμαζόμαστε να αναπαράγουμε;

Αξιολόγησε την πηγή σου

Έχεις δει την είδηση σε κάποιο σάιτ που εμπιστεύεσαι και από το οποίο ενημερώνεσαι συχνά; Η είδηση έχει μέσα άλλες πηγές που να εμπιστεύεσαι; Ξέρεις ποιος είναι ο αρθρογράφος ή εκείνος που διαδίδει την είδηση; Αν πρόκειται πχ για κάποιο tweet, μπες στο προφίλ εκείνου που το δημοσιοποίησε και αξιολόγησε και τις υπόλοιπες αναρτήσεις του.

Γκούγκλαρε την είδηση

Ακόμα και να σου φαίνεται αξιόπιστη η πηγή, καλό είναι να γκουγκλάρεις την είδηση και να προσπαθήσεις να βρεις και άλλες πηγές που να εμπιστεύεσαι.

Το παραπάνω tweet έχει πάρει ένα εκατομμύριο likes και κοντά στα 300 χιλιάδες retweet. Λέει πως μία τα κανάλια της Βενετίας καθάρισαν και πλέον κολυμπάνε σε αυτά κύκνοι. Oι κύκνοι όμως έτσι κι αλλιώς ζουν στη Βενετία.

Αυτό το tweet ισχυρίζεται κάτι ακόμα πιο ανήκουστο. Ότι κολυμπάνε στα νερά δελφίνια. Το βίντεο όμως είναι τραβηγμένο σε ένα λιμάνι στη Σαρδηνία.

Γκούγκλαρε τη φωτογραφία

Σε αυτή την επίσης πολυ διαδεδομένη φωτογραφία δείχνει ελέφαντες να κοιμούνται μετά από επιδρομή που έκαναν στην επαρχία Γιουνάν, πίνοντας κρασί καλαμποκιού. Παρόλο που πρόσφατα όντως οι ελέφαντες έκαναν επιδρομή σε ένα χωριό στη Γιουνάν, δεν είναι οι εικονιζόμενοι ελέφαντες. Η πραγματικότητα μάλιστα απέχει από αυτή τη γλυκιά είδηση, αφού οι ελέφαντες έκαναν υλικές ζημιές στο χωριό, σπάζοντας και βαρέλια με αλκοόλ, χωρίς όμως να είναι σίγουρο το αν ήπιαν από αυτά.

Μπορείς να γκουγκλάρεις οποιαδήποτε φωτογραφία και να βρεις, αν υπάρχουν παλαιότερες αναρτήσεις με την ίδια φωτογραφία.

Δες τι γράφεται στο comment section

View this post on Instagram

‪Quarantined Italians Singing Sabbath‬

A post shared by Black Sabbath (@blacksabbath) on

Στο παραπάνω βίντεο που αναπαράχθηκε πολύ φαίνεται να τραγουδούν Black Sabbath στα μπαλκόνια της Ιταλίας. Στην πραγματικότητα χορεύαν το Μακαρένα.

Αν η είδηση είναι ποσταρισμένη στο Facebook, στο Instagram, στο Twitter, στο Youtube,στο Tik Tok ή σε σάιτ που έχει ενεργοποιημένα τα σχόλια, μπορείς πριν το αναμεταδόσεις, να διαβάσεις το thread των σχολίων. Αν πρόκειται για ψεύτικη είδηση, σίγουρα θα βρεις πάνω πάνω και με πολλά likes, τα σχόλια που αμφισβητούν τη γνησιότητά της.