Shutterstock
ΥΓΕΙΑ

Πώς την επόμενη μέρα θα αντιμετωπίσεις την αϋπνία

Το κυριότερο που προκαλείται μετά από μια νύχτα χωρίς ύπνο είναι πως την επόμενη μέρα νυστάζουμε και δεν μπορούμε να συγκεντρωνόμαστε. Να πώς θα το ξεπεράσεις.

Η αϋπνία είναι μια διαταραχή που για διάφορους λόγους μπορεί να μας επηρεάσει ανά πάσα στιγμή. Οι αιτίες μπορούν να συνδεθούν με υπερβολικό άγχος, ορμονική ανισορροπία, παρενέργεια κάποιου φαρμάκου, με τους κύκλους του φεγγαριού, όπως διαπίστωσε πρόσφατα η επιστήμη, ή απλώς και μόνο επειδή δεν μπορούμε να αποσπάσουμε τον εγκέφαλο από ανησυχίες και αρνητικές σκέψεις.

Η χειρότερη πτυχή της δεν περιορίζεται στο άγχος του να μην μπορείς να κοιμηθείς από την αγωνία και τον, εκ των προτέρων, μάταιο ύπνο και τη στροφή στο κρεβάτι μέχρι το πρώτο φως της αυγής, αλλά επεκτείνεται σε όλα τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουμε την επόμενη μέρα. Μια αϋπνία νύχτα συμβαδίζει με την έλλειψη σωματικής δύναμης, πονοκεφάλους και δυνατότητα καθαρής σκέψης. Όταν παραλείπουμε τη νύχτα, φαίνεται αδύνατο να επιβιώσουμε την επόμενη μέρα. Η κόπωση παίρνει το μυαλό μας και παίζει μαζί του, οδηγώντας μας στον ύπνο.

Άμεση λύση δεν υπάρχει – η τεχνική Ludovico στο «Κουρδιστό Πορτοκάλι» του Kubrick δεν είναι λύση. Ωστόσο, προτείνουμε μερικούς τρόπους που μπορεί να σε βοηθήσουν να υπερνικήσεις την αϋπνία κάθε πρωί.

Σήκω μόλις πατήσεις το ξυπνητήρι

Μετά από μια νύχτα χωρίς ύπνο, είναι φυσιολογικό να αισθάνεσαι σαν να μένεις στο κρεβάτι όλη την ημέρα, αλλά είναι σημαντικό να μην παγιδευτείς σε αυτόν τον πειρασμό. Οι ειδικοί λένε ότι η τήρηση των συνηθισμένων χρόνων θα βοηθήσει το σώμα να ρυθμίσει το εσωτερικό του ρολόι και να αποτρέψει την πλήρη καταστροφή του κύκλου ύπνου και αφύπνισης.

Καφές και νερό

Η καφεΐνη είναι ένας από τους καλύτερους πόρους για να ξυπνήσεις και να ανακτήσεις ενέργεια όταν αισθάνεσαι κουρασμένος. Ένα ή δύο φλιτζάνια το πρωί είναι το κλειδί για να επιστρέψεις στον δρόμο σου, αλλά δεν πρέπει να το παρακάνεις διαφορετικά το πρόβλημα είναι πιθανό να επιδεινωθεί.

Όσο για το νερό, όταν δεν κοιμηθεί πολύ, τα κύτταρα αφυδατώνονται γρήγορα, επειδή εργάζονται σκληρότερα για να εκτελέσουν τις λειτουργίες τους, επομένως είναι απαραίτητο να μένεις καλά ενυδατωμένος όλη την ημέρα.

Άσκηση ή πρωινό στο χέρι με μια βόλτα

Το φως του ήλιου στέλνει το σήμα στο σώμα μας ότι είναι πρωί και είναι ώρα να ξυπνήσουμε. Ένα σύντομο περπάτημα ή ένα πρωινό στο χέρι είναι μια μέθοδος που βελτιώνει τη διάθεσή, δίνει ενέργεια και είναι επίσης απαραίτητη για έναν καλύτερο ύπνο.

Ελαφριά και πιο συχνά γεύματα

Η κατανάλωση λίγων και συχνών γευμάτων διατηρεί σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας. Είναι ένας χρήσιμος τρόπος για να αποφευχθεί η περίφημη πτώση σακχάρου που μας προκαλεί κόπωση. Οι ειδικοί προτείνουν να έχετε 6 μικρά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, αντί για τα συνηθισμένα 3 μεγαλύτερα.

Πάρε έναν σύντομο υπνάκο

20 ή 30 λεπτά ύπνου μπορεί να είναι αρκετά για να βελτιώσουν την απόδοση του εγκεφάλου. Συνιστάται να μην κοιμηθείς αργά το απόγευμα και ο ύπνος να μην υπερβαίνει τα 30 λεπτά, διαφορετικά θα μπορούσε να είναι αντιπαραγωγικός.

Μακριά από τους ξαφνικούς πόνους πείνας

Ένα άλλο πρόβλημα που προκαλείται από την έλλειψη ύπνου είναι ότι δημιουργεί μια ανισορροπία στο ορμονικό μας σύστημα. Κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να αισθανόμαστε πιο πεινασμένοι και να θέλουμε να καταναλώσουμε πολλά ζαχαρούχα τρόφιμα ή υδατάνθρακες. Ακολουθώντας αυτό το ένστικτο, θα έχουμε μια στιγμιαία αίσθηση ανακούφισης και ενέργειας που καταναλώνεται γρήγορα και σύντομα θα νιώσουμε χειρότερα από πριν.