EUROKINISSI
ΥΓΕΙΑ

Πώς το χιόνι μπορεί να βελτιώσει την ψυχική υγεία

Σύμφωνα με την επιστήμη, το χιόνι δρα ευεργετικά στην ανθρώπινη ψυχολογία με πολλαπλούς τρόπους, αρκεί να αποφύγεις την ταλαιπωρία που φέρνει.

Το χιόνι είναι ένα απολαυστικό, παραμυθένιο θέαμα. Όχι όμως για όλους. Φέρνει μαζί του δυσκολίες στους συνανθρώπους μας που δεν έχουν στέγη ή τους απαραίτητους πόρους για να ζεσταθούν επαρκώς. Προκαλεί επίσης προβλήματα στις μετακινήσεις και μην ξεχνάμε ότι αποτελεί ένα αφιλόξενο, επικίνδυνο περιβάλλον για τα αδέσποτα ζώα. 

Αν έχεις τη δυνατότητα να προστατευτείς από την παγωνιά, τότε ναι, μπορείς να απολαύσεις μία χιονισμένη, παγωμένη ημέρα στην ολότητά της. Προσφέρει άλλωστε, σύμφωνα με την επιστήμη, σημαντικά οφέλη στην καλή ψυχική σου υγεία. Δρα με ευεργετικό στην ψυχολογία, αναπτερώνοντας το ηθικό, βελτιώνοντας τη διάθεση, ενισχύοντας την καλή λειτουργία του εγκέφαλου και μειώνοντας την αίσθηση του πόνου.

Τα επιστημονικά αποδεδειγμένα οφέλη του χιονιού στην ψυχολογία

Όσο και αν νομίζουμε ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες και ο χειμώνας γενικότερα μας ρίχνουν ψυχολογικά, συγκριτικά με τον ζεστό ήλιο και τις καλοκαιρινές ημέρες, αποδεικνύεται τελικά ότι όταν το χιόνι μπαίνει στη συζήτηση, τότε τα πράγματα αλλάζουν άρδην. Αρκούν μάλιστα λίγες νιφάδες για να μπουστάρουν τον ανθρώπινο οργανισμό με ενέργεια, όπως η κατανάλωση φρέσκου καφέ το πρωί.

Ακολουθούν όλοι οι τρόποι με τους οποίους μία ημέρα στο χιόνι μπορεί να κάνει θαύματα στην ψυχική σου υγεία. 

Ο ήχος της σιωπής

Όταν έξω χιονίζει, ακόμα και αν βρίσκεσαι στο κέντρο της πόλης, θα έχεις παρατηρήσει ότι επικρατεί ξαφνικά ησυχία. Δεν είναι της φαντασίας σου. Όντως, συμβαίνει. Έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Κεντάκι των ΗΠΑ διαπίστωσε ότι το χιόνι έχει τη δυνατότητα να απορροφά έως και το 60% του ήχου. Έτσι, η αίσθηση γαλήνης και ηρεμίας που αισθάνεσαι βγαίνοντας στο χιονισμένο τοπίο είναι πέρα για πέρα αληθινή.

Η επαφή με τη φύση

Μία βόλτα σε ένα χιονισμένο τοπίο, το οποίο μπορεί να είναι και αστικό, σε κάνει να νιώθεις πιο ζωντανός. Σε γεμίζει ενέργεια, εκτός από το να σε γαληνεύει. Αυτό συμβαίνει σύμφωνα με μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ γιατί σε φέρνει σε επαφή με τη φύση, ακόμα και αν δεν είσαι μέσα σε ένα δάσος. Αυτή η αίσθηση αυξάνει αυτομάτως τα επίπεδα ενέργειας και παράλληλα, σε γεμίζει θετικά συναισθήματα και σκέψεις. 

Η αναζωογόνηση του παιχνιδιού

Δε χρειάζεται να παίξεις χιονοπόλεμο για να νιώσεις ξανά παιδί. Αρκεί απλά μία βόλτα στο χιόνι για να σε κάνει να αναπτερωθείς ψυχικά, να χαμογελάσεις, να διασκεδάσεις. Με απλά λόγια, να αλλάξει την ψυχολογία σου και να σε γεμίσει χαρά. Αν παίξεις τελικά κιόλας, ακόμα καλύτερα. Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι ο χιονοπόλεμος για 20 λεπτά συνιστά ένα εξαιρετικό αερόβιο πρόγραμμα. Είναι γνωστό άλλωστε ότι η καύση θερμίδων στο τσουχτερό κρύο αυξάνεται ραγδαία, επειδή ο οργανισμός καταβάλλει μεγαλύτερη προσπάθεια για να διατηρήσει ζεστό το σώμα.

Η αισθητή μείωση του σωματικού πόνου

Επειδή η καλή ψυχική υγεία, συνδέεται άμεσα με τη σωματική, η επιστήμη έχει διαπιστώσει ότι η παγωνιά μειώνει την αίσθηση του πόνου. Στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες αυξάνονται τα επίπεδα νορεπινεφρίνης στο αίμα, μίας ορμόνης που δρα ως νευροδιαβιβαστής και μειώνει και ανακουφίζει τον οργανισμό από τον πόνο και τα πρηξίματα. Όπως συμβαίνει δηλαδή όταν βάζουμε πάγο σε ένα χτυπημένο σημείο.