Unsplash Charles Deluvio
ΥΓΕΙΑ

Πώς τρώγοντας λίγο καλύτερα θα αυξήσεις την τεστοστερόνη σου

Γιατί είναι σημαντικό να τη διατηρείς σε υψηλά επίπεδα; Ποιες τροφές θα σε βοηθήσουν να το πετύχεις; Ένας Αμερικανός οστεοπαθητικός θεραπευτής έχει τις απαντήσεις.  

Τεστοστερόνη. Πολύ αδίκως την έχουμε συνδέσει αποκλειστικά με τη λίμπιντο και το καλύτερο σεξ, την ώρα που πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες ορμόνες που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην καλή υγεία των αντρών εν γένει. Παράγεται στην περιοχή των όρχεων και συμβάλλει στη δημιουργία δυνατών μυών και οστών, αλλά και στην ομαλή λειτουργία της καρδιάς και του κυκλοφορικού συστήματος. Δίνει το απαραίτητο boost στον μεταβολισμό για να δουλεύει ρολόι και να καίει θερμίδες και λίπος. Παράλληλα, βελτιώνει τη συγκέντρωση, τη μνήμη και τη διάθεση, ενώ σε βοηθά ακόμα και να κοιμάσαι καλύτερα. 

Μετά από όλα αυτά λοιπόν, αντιλαμβάνεσαι πόσο σημαντικό είναι να διατηρείς την τεστοστερόνη σου σε υψηλά επίπεδα. Όπως τονίζει ο Dr. Joseph Mercola, οστεοπαθητικός θεραπευτής που ειδικεύεται στο κομμάτι της διατροφής και των φυτικών συμπληρωμάτων, στο βιβλίο του Total Health Program: The Proven Plan to Prevent Disease & Premature Aging Optimize Weight and Live Longer, η φυσιολογική παραγωγή της τεστοστερόνης αρχίζει να φθίνει περίπου από τα 30 χρόνια και μετά, όταν δηλαδή ξεκινά η διαδικασία της γήρανσης του σώματος, του δέρματος και του οργανισμού. Σύμφωνα με τον ίδιο, με φυσικούς τρόπους που αφορούν κατά βάση τη διατροφή, μπορούμε να σώσουμε την κατάσταση. 

Χρήσιμες διατροφικές συμβουλές για να αυξήσεις την τεστοστερόνη σου

Κατανάλωσε περισσότερα σταυρανθή λαχανικά

Λάχανο, μπρόκολο, κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών. Αυτά είναι κάποια από τα πιο δημοφιλή σταυρανθή λαχανικά που μειώνουν την ανασταλτική επίδραση των οιστρογόνων στην παραγωγή τεστοστερόνης. 

Βάλε στο πιάτο σου Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα

Όταν αγχώνεσαι, η κορτιζόλη, γνωστή και ως ορμόνη του στρες χτυπά κόκκινο, επιδρώντας αρνητικά στην παραγωγή της τεστοστερόνης. Με τροφές που είναι πλούσιες σε Ωμέγα 3 (σαρδέλες, σολομός, σκουμπρί, καρύδια) βοηθάς τον οργανισμό να μειώσει τα επίπεδα της κορτιζόλης.

Αύξησε την πρόσληψη ψευδαργύρου

Οστρακοειδή, καβούρια, αστακοί, στρείδια, μύδια, μοσχαρίσιο κρέας, σπόροι κολοκύθας, σπανάκι και καρύδια είναι κάποιες τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο. Ένα από τα βασικά μέταλλα του οργανισμού που θωρακίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα και ενισχύουν την παραγωγή τεστοστερόνης.

Απόφυγε το αλκοόλ

Δεν εννοούμε να το κόψεις μαχαίρι, αλλά να μην τείνεις στην υπερκατανάλωση αυτού. Ο λόγος; Όπως ήδη γνωρίζεις, το αλκοόλ επιβαρύνει τη λειτουργία του ήπατος, εκείνο δηλαδή το όργανο του σώματος, όπου η τεστοστερόνη δίνει τη μάχη της για να υπερισχύσει των οιστρογόνων, των θηλυκών ορμονών.

Ο ήλιος (με μέτρο) είναι φίλος σου

Η βιταμίνη D είναι η βιταμίνη του ήλιου. Ένας πολύ καλός σύμμαχος της τεστοστερόνης, καθώς εμποδίζει τη μεταμόρφωσή τους σε οιστρογόνα. Μία αιματολογική εξέταση θα αποκαλύψει τα επίπεδα της συγκεκριμένης βιταμίνης στον οργανισμό σου και αν υπάρχει έλλειψη, τότε ενδεχομένως να χρειστεί να λάβεις ένα συμπλήρωμα διατροφής. 

Πες ναι στις τροφές που είναι πλούσιες σε σελήνιο

Από το συκώτι και τα θαλασσινά μέχρι τους ξηρούς καρπούς, τα μανιτάρια και τους σπόρους chia. Το σελήνιο είναι ένα από τα βασικά μέταλλα του οργανισμού μαζί με τον ψευδάργυρο που προαναφέραμε και παίζει σημαντικό ρόλο στη γονιμότητα και στην παραγωγή τεστοστερόνης.

Διατήρησε σε υψηλά επίπεδα την καλή χοληστερόλη

Εν αντιθέσει με την κακή, η καλή χοληστερόλη, η HDL βοηθά στη σύνθεση τεστοστερόνης. Θα τη συναντήσεις σε τροφές όπως τα αυγά, το κοτόπουλο, τα ψάρια, το ελαιόλαδο, τα όσπρια και το βούτυρο. 

Η βιταμίνη Κ2 είναι απαραίτητη

Διεγείρει την παραγωγή τεστοστερόνης, γι’ αυτό ένα συμπλήρωμα διατροφής δεν θα ήταν καθόλου κακή ιδέα.

Πες όχι στις υποθερμιδικές δίαιτες

Δηλαδή στις δίαιτες που ποντάρουν στη χαμηλή πρόσληψη θερμίδων, περιορίζοντας σημαντικά την κατανάλωση υδατανθράκων, με αποτέλεσμα να μειώνουν την παραγωγή τεστοστερόνης. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με τις δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, τα οποία έχουν θετικό πρόσημο στην παραγωγή ορμονών γενικά.