ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πόσα είδη laptop υπάρχουν επιτέλους;

Μια έρευνα αγοράς για να προετοιμαστείς εν όψει των προσφορών της Black Friday.

Καθώς η περίφημη πλέον Black Friday πλησιάζει (λίγες μέρες έμειναν μέχρι τις 23 Νοεμβρίου), η σκέψη πηγαίνει μοιραία σε ένα νέο laptop. Ένα δυνατό και ταυτόχρονα όμορφο και ελαφρύ μοντέλο που θα αντικαταστήσει το βαρύ και δυσκίνητο φορητό μας.

Εάν η φετινή Black Friday μοιάζει έστω και λίγο με την αρχική που μάς είχαν φέρει τα καταστήματα Public πριν λίγα χρόνια για πρώτη φορά στην Ελλάδα, οι επιλογές μας θα είναι σίγουρα πολλές. Μήπως λοιπόν να τις ξεδιαλύνουμε;

Για αρχή, θα πρέπει να βάλουμε τα βασικά, σύγχρονα κριτήρια αγοράς. Κάποτε, δίναμε περισσότερη έμφαση στα GHz, τους επεξεργαστές, τις κάρτες γραφικών και τους δίσκους, αλλά σήμερα, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Σήμερα, η ανάγκη για επικοινωνία και εργασία είναι διαρκής, με αποτέλεσμα η ευκολία μεταφοράς (άρα το βάρος και το μέγεθος), και η αυτονομία (άρα η διάρκεια της μπαταρίας), θα πρέπει να είναι τα βασικότερα κριτήρια στις περισσότερες των περιπτώσεων.

Παράλληλα, το design και το μέγεθος της οθόνης, αποτελούν επίσης σημαντικά στοιχεία αξιολόγησης πριν την αγορά, και σε γενικές γραμμές θα λέγαμε ότι ένα μοντέλο με διάρκεια μπαταρίας στις 6 ώρες, βάρος κάτω από 2 κιλά και οθόνη έως 14 ίντσες με ανάλυση Full HD, φαντάζει ιδανικό. TIP: Προτιμήστε μοντέλα με 6 ή 8GB μνήμης και SSD δίσκο ώστε να είναι και οι επιδόσεις πολύ υψηλές, χωρίς να επηρεάζεται σημαντικά η κατανάλωση ενέργειας.

Εάν λοιπόν προχωρήσει κανείς με αυτά τα κριτήρια (είπαμε ότι δεν είναι κοινά για όλους, ίσως ένας gamer ή ένας video/photo artist να θέλουν κάτι πολύ διαφορετικό), θα δει ότι υπάρχουν 2-3 παρόμοιες κατηγορίες συσκευών:

> Laptops πολύ λεπτά και ελαφριά.

> Laptops που περιστρέφονται και αλλάζουν μορφή (convertibles).

> Laptops με αποσπώμενο πληκτρολόγιο (detouchables).

Η συμβουλή μας είναι να πάτε με τα πρώτα (παραδοσιακό αλλά super slim laptop), από τη στιγμή που δεν χρειάζεστε οθόνη αφής. Η κατασκευή είναι πιο συμπαγής και το πληκτρολόγιο πιο βολικό (συνήθως τουλάχιστον), οπότε μπορείτε να προχωρήσετε με μία πιο κλασική λύση. Δεν θα είναι απαραίτητα φθηνότερο, αφού συνήθως αυτή η κατηγορία είναι και πιο «βαριά» εξοπλισμένη.

Εάν σας ενδιαφέρει η οθόνη αφής, το σκίτσο κ.λπ., τα convertibles και τα detouchables είναι αυτό που χρειάζεστε. Προτιμήστε τα πρώτα εάν η ανάγκη σας είναι πιο πολύ… laptop και λιγότερο tablet, και τα δεύτερα, εάν αυτό που σας λείπει κυρίως, είναι η λειτουργικότητα ενός tablet.

Σε κάθε περίπτωση, δείτε έναν εκπρόσωπο από κάθε κατηγορία, κατά προτίμηση στο ίδιο εύρος τιμής, και δείτε κατά πόσο είναι βολικό το πληκτρολόγιο, εάν χρειάζεστε μεγαλύτερη οθόνη, αλλά και εάν η ανάλυση… παραείναι μεγάλη!