Null Stern Hotel
ΤΑΞΙΔΙ

Πόσα θα έδινες για να κοιμηθείς σε ένα υπαίθριο κρεβάτι στην Ελβετία;

Δεν υπάρχουν τοίχοι, ούτε ταβάνι: οι εγκαταστάσεις του Null Stern Hotel είναι ένα ανορθόδοξο πείραμα μέσα στο αλπικό τοπίο, το οποίο έχει πετύχει εξάπτοντας την περιέργεια. Από πίσω βρίσκεται το καλλιτεχνικό δίδυμο Frank και Patrick Ricklin.

Είναι καλλιτεχνική εγκατάσταση που ειρωνεύεται τη μανία με την πολυτέλεια ή ένα φθηνό αστείο; Καθόλου φθηνή υπόθεση δεν είναι πάντως η διανυκτέρευση στις απομονωμένες σουίτες, που σχεδίασαν και υλοποίησαν τα αδέρφια Frank και Patrick Ricklin στην Ελβετία, έχοντας στο νου τους μια τελείως πρωτάκουστη ιδέα: ούτε τοίχοι, ούτε ταβάνι – μονάχα ένα διπλό κρεβάτι μέσα στο απέραντο αλπικό τοπίο περιμένει τους επισκέπτες που κάνουν κράτηση στην επωνυμία Null Stern Hotel.

Χωρίς ρεύμα, ο οικοδεσπότης αναλαμβάνει τη διασκέδασή τους.

Το πρότζεκτ ξεκίνησε το 2016 και πριν μερικούς μήνες προστέθηκε η τέταρτη μονάδα στην οικογένεια των αλλόκοτων καταλυμάτων. Είναι διαθέσιμα μόνο κατά τη θερινή σεζόν, από αρχές Ιουλίου μέχρι Σεπτέμβριο, ενώ το σασπένς που υπόσχονται, τα έχει κάνει ανάρπαστα. «Το “μηδέν αστέρια” δεν σημαίνει ότι παρέχονται τα απολύτως απαραίτητα», είχαν δηλώσει οι δυο τους πιο παλιά στο κανάλι Deutsche Welle, «αντιθέτως, είναι μια πρόκληση για ένα τελείως νέο είδος πολυτελείας». Γι΄ αυτό και από τους ίδιους αποκαλούνται σουίτες.

Οι τοποθεσίες επιλέγονται πολύ προσεκτικά από τα αδέρφια Ricklin, αφού αυτή είναι ουσιαστικά η απόλαυση: να κοιμάσαι σε ένα αφράτο στρώμα κάτω από τα αστέρια, ατενίζοντας ολόκληρους αμπελώνες και βουνοκορφές, μεσαιωνικά κάστρα και μυθικούς λόφους, οι οποίοι ανήκουν στον Δαλάι Λάμα. Αυτός είναι, τουλάχιστον, ο κανόνας για τα τρία από τα τέσσερα καταλύματα της επιχείρησης, ενώ το τελευταίο έχει σαφή αντι-ειδυλλιακό προορισμό. Αλλά θα φτάσουμε και εκεί.

Τι είναι το Null Stern Hotel

Null Stern Hotel Null Stern Hotel

Το όνομα μεταφράζεται σε «Ξενοδοχείο Μηδέν Αστεριών», αν και το open air κρεβάτι εξασφαλίζει θέα σε εκατοντάδες αστέρια. Ποιος ο σκοπός όλο αυτού; Μια κριτική εκ των έσω: τα δύο αδέλφια είναι ντουέτο εικαστικών και αυτή η σειρά καταλυμάτων στην Ελβετία είναι αναμφίβολα το γνωστότερο έργο τους – «είναι σαν ένας ζωγραφικός πίνακας, μόνο που είναι ζωντανός», όπως είχαν δηλώσει στη συνέντευξη.

Είναι τέχνη ή τουριστικό προϊόν, λοιπόν; Και τα δύο. Τα πράγματα εξελίχθηκαν ανέλπιστα καλά, έτσι που οι σουίτες έγιναν περισσότερες, ακροβολισμένες σε μερικές από τις πιο μαγικές τοποθεσίες της επαρχιακής Ελβετίας: στο Κάστρο του Σιγιόν, στην πλαγιά του Μπαγιάρτ και στο Φερινέτ. Ντόπιοι αγρότες έχουν αναλάβει σε κάθε μέρος τον ρόλο του οικοδεσπότη, ενώ το μπάνιο απέχει πάντα μερικά λεπτά περπάτημα από το κρεβάτι.

Null Stern Hotel

«Το συναρπαστικό με το ξενοδοχείο είναι ότι πολλοί άνθρωποι δεν ξέρουν περί τίνος πρόκειται μέχρι να έρθουν, οπότε καλλιεργούμε σασπένς». Από τη στιγμή που καταφθάνουν, όμως, η επιτυχία είναι εγγυημένη: δεν υπάρχει καλύτερος όρος για τις διακοπές από το να διακόπτεις –στην κυριολεξία– τη ρουτίνα σου με μια ουρανοκατέβατη ιδέα – έτσι δεν είναι; Και τι πιο ασυνήθιστο από το να γίνεσαι μέρος ενός ζωντανού εικαστικού έργου; Οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 400 και 500 δολαρίων τη βραδιά.

Το όλο νόημα του Null Stern Hotel ήταν επιστροφή στην αναλογική απόλαυση του φυσικού τοπίου. Μέχρι την τελευταία (εκ νέου ανατρεπτική) ξενοδοχειακή μονάδα της ομάδας, που άνοιξε μέσα στην πανδημία.

Ένα εσκεμμένα άβολο κατάλυμα

Null Stern Hotel

Από τα ειδυλλιακά ορεινά τοπία της Ελβετίας, το καλλιτεχνικό duo των αδερφών Frank και Patrick Ricklin μεταφέρθηκε με το τελευταίο του κατάλυμα επάνω σε έναν δρόμο διπλής κατευθύνσεως, δίπλα σε πρατήριο βενζίνης.

Αυτό το κρεβάτι δεν εγκαταστάθηκε για να προσφέρει βολική διανυκτέρευση, το κάθε άλλο. Όπως περιγράφεται στην ιστοσελίδα κρατήσεων της ομάδας, «πρόκειται για ένα μέρος που αντικατοπτρίζει τα τρέχοντα προβλήματα, όπως κλιματική κρίση, οικονομική αβεβαιότητα, ανασφάλεια και ανάγκη ισότητας».

Σε περίπτωση που ο καιρός είναι βροχερός, ένα υπόγειο δωμάτιο χωρίς παράθυρα διατίθεται στους επισκέπτες. Εκεί, δεν υπάρχουν δωμάτια, παρά ένας ενιαίος χώρος, ο οποίος θυμίζει πολεμικό καταφύγιο. «Ο ύπνος δεν είναι σημαντικός», ανέφερε σε μια συνέντευξή του για το Null Stern suite Anti-Idyllic ο Frank Riklin. «Το σημαντικό είναι να δεις την τραγική πραγματικότητα που συμβαίνει έξω στον κόσμο. Κλείνοντας μια διανυκτέρευση εδώ είναι ένα statement για την αναγκαιότητα όλων μας για κοινωνική αλλαγή».