ΥΓΕΙΑ
SPONSORED

Πόσο έτοιμοι είμαστε να ζήσουμε περισσότερο από κάθε άλλη γενιά;

Το να ζεις μια μακρόχρονη και υγιή ζωή δεν αρκεί για να απολαμβάνεις τη ζωή σου στο έπακρο και υπάρχει τρόπος να προετοιμαστείς γι' αυτό.

Όταν ήμουν μικρός, ένας άνθρωπος που ήταν στην ηλικία που είμαι τώρα -ένα βήμα πριν τα 40 δηλαδή- μου φαινόταν μεγάλος, τόσο μεγάλος στα όρια εκείνης τη λεπτής γραμμής που χωρίζει τον «κύριο» με τον «γέρο».

Και τώρα βρίσκομαι εδώ. Αρκετά πιο νέα παιδιά που έρχονται στο γραφείο, μου μιλούν στον πληθυντικό. Άβολο. Πώς φτάσαμε ως εδώ; Πώς είναι δυνατόν, εγώ που νιώθω παιδί, που έχω ακόμη αναμνήσεις απ’ το δημοτικό και το γυμνάσιο να είμαι πλέον «κύριος»;

Παρόλα αυτά, o χρόνος περνάει, οπότε ας δούμε τα πράγματα λίγο πιο ψύχραιμα. Ο μέσος άνθρωπος ζει περισσότερο από παλιά, αν δούμε φωτογραφίες ενός 40άρη στα 20s θα μοιάζει με τον 60+ των 50s. To προσδόκιμο αυξάνεται, από τα 60-65 έχουμε πάει στα 80-85 – ναι η μακροζωία φέρνει προκλήσεις και κάνει την τρίτη ηλικία μια περίοδο ώριμη, δημιουργική, παραγωγική. Με λίγα λόγια, τα 70 -αν είσαι λίγο τυχερός κι έχεις κάνει δουλίτσα τα προηγούμενα χρόνια- υπό προϋποθέσεις μπορεί να είναι τα νέα 50 και η νεότητα δεν είναι απλά ένας αριθμός αλλά ένας τρόπος ζωής.

Διαβάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας μακροζωίας 2023 της NN, δεν έπεσα από τα σύννεφα. Για τους Έλληνες, τα 61 είναι μια ωραία ηλικία για συνταξιοδότηση, στα 74 κάποιος θεωρείται ηλικιωμένος, 82 είναι η ηλικία που οι περισσότεροι πιστεύουν ότι θα ζήσουν ενώ ο μέσος Έλληνας θα ήθελε να αφήσει τον μάταιο τούτο κόσμο στα 103.

Το 69% επιθυμεί να ζήσει περισσότερο. Το ίδιο κι εγώ. Έτσι φτάνουμε στο πώς πιστεύω ότι θα είμαι στα 70 μου. Μου είναι κάπως αδύνατο να προβλέψω με ακρίβεια πώς θα είναι η ζωή μου σ’ εκείνη την ηλικία, καθώς αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των προσωπικών επιλογών, της υγείας, της οικονομικής μου κατάστασης και άλλων.

Ωστόσο, μπορώ να πω ότι στα 70 πολλοί άνθρωποι φαίνεται να απολαμβάνουν μια φάση ζωής με περισσότερη ελευθερία και ανεξαρτησία. Μερικοί έχουν οικογένειες και εγγόνια με τα οποία μπορούν να απολαύσουν χρόνο, ενώ άλλοι επικεντρώνονται σε χόμπι, ταξίδια ή άλλες δραστηριότητες που τους φέρνουν χαρά και ικανοποίηση. Επίσης, η τεχνολογία συνεχίζει να εξελίσσεται, οπότε η πρόσβαση σε νέες ευκολίες που μπορούν να βελτιώσουν την καθημερινότητά τους είναι δεδομένη. Στα 70, λοιπόν, μπορεί κανείς να βρίσκει νέες ευκαιρίες και εμπειρίες, ανάλογα με το πώς αποφασίζει να τα ζήσει. Εγώ τα 70 τα φαντάζομαι γεμάτα ταξίδια και καθαρές εξετάσεις.

Στην ίδια έρευνα της ΝΝ, το 50% πιστεύει ότι είναι προετοιμασμένο να ζήσει περισσότερο. Το να ζεις όμως μια μακρόχρονη και υγιή ζωή δεν αρκεί για να απολαμβάνεις τη ζωή σου στο έπακρο. Μέσα σε αυτά που θα χρειαστεί σίγουρα να κάνεις, να είσαι πάντα έτοιμος να αλλάξεις κάποιες από τις συνήθειές σου.Η μακρόχρονη ζωή μας «αναγκάζει» να είμαστε πιο ευπροσάρμοστοι και ανοιχτοί στις αλλαγές. Εξελισσόμαστε, προσέχουμε και προνοούμε, είμαστε μπροστά από τις εξελίξεις σ’ έναν κόσμο που μεταβάλλεται διαρκώς.

Εσείς είστε τελικά έτοιμοι να τα 100στήσετε; Μπείτε στο site της ΝΝ, βρείτε τις συμβουλές της για μια μακρόχρονη και καλύτερη ζωή, κάντε το κουίζ κι ανακαλύψτε σε ποιο προφίλ μακροζωίας ανήκετε.