ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πόσο μουσικό στιλ έχεις;

Ένα πικάπ, ένα digital player, ένα γραμμόφωνο, ένα πικάπ για δέντρα, ένα σετ ηχεία, και μία stand alone τουιτερομηχανή που θα σου δείξουν ότι έχεις πολλά ψωμιά να φας ακόμα!

Έχεις δύο ντουλάπες βινύλια, ακούς οτιδήποτε το αργότερο δύο βδομάδες πριν κυκλοφορήσει, στο iPhone σου διαβάζεις reviews, το πικάπ σου είναι state of the art Mk2 αλλά μήπως είσαι απλά ένας ακόμα hipster;

Custom ηχεία με κάσα από ξύλο κέδρου έχεις; Μινιμαλιστικό πικάπ με χάλκινο σκελετό; Τηλέγραφο για να tweetάρεις το νέο Lanegan σε σήματα Morse; Διάβασε παρακάτω, έχεις πολλά ψωμιά να φας ακόμα!

Turnstyle by Yanko Design

Μπορεί να μην του φαίνεται, μπορεί να νομίζεις ότι θα σου χαράξει τους δίσκους, αλλά το Turnstyle είναι ένα κανονικό πικάπ. Με ότι ακριβώς (και μόνο) χρειάζεται για να παίξεις 12ίντσα βινύλια: Μοτέρ, βελόνα με αντίβαρο, διακόπτη, ηχεία και ροοστάτη. Φυσικά ο ήχος που θα βγει από τα μικροσκοπικά ηχεία στη βάση του Turnstyle δεν έχει καμία σχέση με αυτόν που θα βγει από ενισχυτή και κανονικά ηχεία. Αλλά αν αυτό σε ενοχλεί, γράψε στο σχεδιαστή ένα email και ζήτα του στο επόμενο μοντέλο να έχει εξόδους!

Years by Traubeck

Έχεις δει κάτι αυστριακούς τύπους που παίζουν experimental με κολοκύθια, καρότα, μελιτζάνες, αγγούρια, λάχανα και ότι άλλο βρουν στην λαϊκή; Λοιπόν, αυτό το πικάπ πάει ένα βήμα παρακάτω. Αναπαράγει την “μουσική” που έχει γράψει η φύση στους δακτυλίους των δέντρων. Δηλαδή, μάλλον, τίποτα που να ακούγεται αν είσαι νορμάλ άνθρωπος, αφού οι δακτύλιοι των δέντρων δεν είναι τίποτα άλλο από εποχιακές μεταβολές στην αύξηση τους! Γι’ αυτό λέγεται και Years. Αλλά δεν είναι cool να το έχεις στο σαλόνι σου, να το καμαρώνεις;

Gramophone by Livia Ritthaler

Μιας και τα συμβατικά γραμμόφωνα ήταν η επιτομή της τεχνολογίας, μια Γερμανίδα -με πολύ ελεύθερο χρόνο- αποφάσισε να σχεδιάσει τη μινιμαλιστική τους εκδοχή. Για τους δύσκολους καιρούς που ζούμε ένα πράμα! Μια σανίδα (κυριολεκτικά), ένα ρολό χαρτί (κυριολεκτικά), μια βελόνα (επίσης κυριολετικά) και ένα μεταλλικό μπράτσο είναι αρκετά. Γιατί, όταν θα σου κόψει η Μέρκελ το ρεύμα και το πετρέλαιο θα το γυρνάς στη σωστή ταχύτητα μόνος σου!

Playlist Player by Martin Skelly

Ναι, καλά άκουσες. Playlist (mp3) player! Αυτό που βλέπεις δεν είναι πικάπ αλλά ένα digital player που φορτώνει playlist από τον υπολογιστή σου και δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι ακούς βινύλια. Δεν έχει ‘next track’, ‘previous track’, ‘fast forward’ και τις λοιπές ευκολίες που δίνει ένα mp3 player. Απλά όσο περνάει ο χρόνος ένας φωτεινός δακτύλιος, ασορτί με τα χρώματα του artwork, εμφανίζεται στην περιφέρεια και μετακινείται προς το κέντρο του δακτυλίου. Περίπου όπως κάνει και η βελόνα.

Maduros by GoodDeedAudio

Έχεις σκεφτεί ποτέ γιατί ο ήχος που βγαίνει από το ηχειάκια του υπολογιστή σου είναι τόσο κακός; Γιατί στα μεσαία βγάζουν βαβούρα και τα ψηλά είναι τσιριχτά; Κυρίως είναι θέμα κάσας. Γι’ αυτό (και για ακόμα περισσότερο στιλ) η GoodDeedAudio που ειδικεύεται σε ηχητικές καστομιές, χρησιμοποιεί κάσες πούρων από κέδρο ώστε ο ήχος να είναι όσο πιο ζεστός γίνεται. Τα πούρα τα κρατάει o μάστορας, φυσικά!

Tworse Key by Martin Kaltenbrunner

Και επειδή μουσική χωρίς κοινωνικά δίκτυα είναι πλέον τσίχλα δίχως ζάχαρη, τι καλύτερο από έναν τηλέγραφο που στέλνει σήματα Μορς “μεταφρασμένα” απευθείας στο Twitter σου. Το Tworse αποτελείται από μια διάταξη τηλέγραφου, μία κάρτα Ethernet για να συνδέεται στο διαδίκτυο και έναν επεξεργαστή Arduino για την μετατροπή των Morse σε μηνύματα. Σήματα Morse, είπαμε, ξέρεις, ε;