© Menelaos Myrillas / SOOC
PERSONAL FINANCE

Πόσο θα κοστίσει φέτος το τραπέζι των Χριστουγέννων

Με έναν πρόχειρο υπολογισμό, καλύτερα να είχαμε κλείσει ταξίδι στην Ιταλία για greek cheese στις χιονισμένες Άλπεις.

Γιατί να γεμίσω γαλοπούλα και όχι κοτόπουλο που είναι φθηνότερο; Χρειαζόμαστε όντως τα κεφαλοτύρια μακράς ωρίμανσης ή τα καταναλώνουμε τελικά από συνήθεια; Μήπως έφτασε η ώρα να απαλλαγούμε πια από το βάρβαρο έθιμο και να γίνουμε όλοι vegan; Ενώ στο μυαλό του καταναλωτή ξεπηδούν τέτοιες και ανάλογες απορίες όπως βλέπει τις τιμές στα ράφια και τα ψυγεία των σούπερ μάρκετ, το χριστουγεννιάτικο τραπέζι εξελίσσεται φέτος σε μια διαδικασία πιο περίπλοκη και από την επιλογή χρώματος στα τιμολόγια ρεύματος.

Αλλά το καλάθι του νοικοκυριού παραμένει να μάχεται στην πρώτη γραμμή για την ακρίβεια, ακούραστα, παρόλο που προσπαθούν να το διαβάλλουν οι κακές γλώσσες και οι αριθμοί που δείχνουν ότι μια μέση λίστα του σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα είναι 18% ακριβότερη από τη Γαλλία, 11% από το Ηνωμένο Βασίλειο και 12% από τη γείτονα Ιταλία (στοιχεία ΙΕΛΚΑ, Σεπτέμβριος 2023), και ότι υπάρχουν προϊόντα όπως η φέτα και το λάδι που για κάποιο λόγο πωλούνται σε χαμηλότερη τιμή έξω απ’ ό,τι στον τόπο που παράγονται. Μυστήριο μεγάλο.

Μυστήριο παραμένει, επίσης, γιατί για δεύτερη χρονιά, χωρίς καμία δόση ενσυναίσθησης, αποφασίστηκε από το καλάθι των γιορτών να απουσιάζουν τα μελομακάρονα (και οι κουραμπιέδες), αφήνοντας για επιδόρπιο είτε τη σοκολάτα, που ξέρουμε ότι χαλάει τα δόντια, είτε τα τσουρέκια, που την περίοδο των Χριστουγέννων έχουν νόημα μόνο αν είναι πανετόνε και προέρχονται από την Ιταλία.

Αλλά έτσι όπως είναι τα πράγματα, πιο λογικό να τα τινάξεις όλα στον αέρα, κλείνοντας ταξίδι-αστραπή μέχρι εκεί για να χαρείς χωρίς τύψεις extra virgin olive oil και άφθονο greek cheese στις χιονισμένες πλαγιές των Άλπεων.

Το ανεβασμένο κόστος σε κρέατα και τυριά

Τώρα, σε περίπτωση που επιμένεις να φιλέψεις σπίτι σου φίλους και γνωστούς τις γιορτινές ημέρες, πρέπει να βάλεις πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη από πέρσι: σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε πρόσφατα το Ινστιτούτο Καταναλωτών, το χριστουγεννιάτικο τραπέζι αποδεικνύεται (τουλάχιστον) 20% πιο ακριβό φέτος σε σχέση με πέρυσι, με μια ενδεικτική λίστα προϊόντων για τετραμελή οικογένεια να ακουμπάει τα 148,55 €, έναντι των 119,25 € του 2022.

Σε αυτό το νούμερο, όπως διευκρίνισε σε τηλεοπτική τοποθέτηση ο πρόεδρος Γιώργος Λεχουρίτης δεν έχουν συνεκτιμηθεί οι αυξήσεις σε δευτερεύοντα αλλά απαραίτητα για το μαγείρεμα υλικά, όπως το λάδι και τα λεμόνια, ούτε οι νέες τιμές του ρεύματος. «Με αυτά κατά νου, ξεπερνάμε με βεβαιότητα το +20% από πέρυσι», όπου πέρυσι είχαμε δει ήδη αύξηση κατά μέσο όρο της τάξης του 20% στα προϊόντα σε σχέση με εκείνα του 2021, κι εκείνα του 2021 αντίστοιχα ήταν ακριβότερα από τα προϊόντα του 2020.

Σημαντικό κομμάτι ευθύνης για τον φουσκωμένο λογαριασμό του γιορτινού τραπεζιού φέρουν τα σκληρά τυριά (πρώτη φορά, κεφαλοτύρια και γραβιέρες να ξεκινούν από 18 €/κιλό), όπως και τα διάφορα κρέατα που φιλοδοξούν να πρωταγωνιστήσουν στη μέση.

Όχι μόνο οι νωπές γαλοπούλες (ξεκινούν από 11 €/κιλό) και τα παϊδάκια (από 13 €/κιλό) αλλά και οι εναλλακτικές των κατσικιών και των αρνιών (από 13,5 €/κιλό), αφού όπως εξήγησε κτηνοτρόφος «τα φετινά καιρικά δεδομένα δυσκόλεψαν τις γέννες στα αμνοερίφια» και σε συνδυασμό με τα αυξημένα κόστη στις τροφές, όπως και την εξίσωση της αγοράς-ζήτησης που ρυθμίζει διαρκώς την αγορά, οι τιμές έχουν φτάσει σε νέα ύψη.

Χαρακτηριστικό είναι ότι υπό αυτές τις συνθήκες κανένα κρέας δεν έχει μείνει στο απυρόβλητο της ακρίβειας, ούτε π.χ. οι χοιρινές μπριζόλες οι οποίες βρέθηκαν στα 8,5+ €/κιλό, μια τιμή που τον παλιό καλό καιρό αναλογούσε στις γαλοπούλες. Θυμάστε; Τότε που τρώγαμε και μελομακάρονα (σήμερα, από 16 €/κιλό).