Michael Ochs Archives/Getty Images
FITNESS

Πότε έπαθαν οι άντρες εμμονή με το sixpack;

Η εμμονή των αντρών με τους κοιλιακούς νομίζουμε ότι είναι κάτι πολύ πρόσφατο. Στην πραγματικότητα όμως έχει βαθιές ρίζες στον χρόνο.

Αν υπάρχει ένα σημείο στο σώμα που να έχει δημιουργήσει περισσότερο από κάθε άλλο άγχος στους άντρες ως προς την εξωτερική τους εμφάνιση αυτό δεν είναι άλλο από την κοιλιά. Δεν είναι, λοιπόν, καθόλου τυχαίο ότι υπάρχει μία διαρκώς αυξανόμενη πολιτισμική εμμονή με τους κοιλιακούς. Το sixpack, όπως ονομάζεται με άλλα λόγια η γυμνασμένη κοιλιακή χώρα, έχει γίνει ένας πιεστικός δείκτης της ομορφιάς και της ευεξίας του ανδρικού (σταδιακά και το γυναικείου) σώματος.

Στις μέρες μας υπάρχει μία ολόκληρη βιομηχανία που επικεντρώνεται στην απόκτηση αλλά και στην -ακόμα δυσκολότερη- διατήρησή του. Βιβλία, video, ειδικά προγράμματα και διαφημιστικές πινακίδες βρίσκονται αυτή τη στιγμή εκεί έξω υποσχόμενα γρήγορους και αποτελεσματικούς τρόπους για να διευκολύνουν τους άντρες να χάσουν το λίπος σε κοιλιά και περιφέρεια αντικαθιστώντας το με γυμνασμένους κοιλιακούς μυς. Το ίδιο αρχίζει να γίνεται σίγα-σιγά και στα γυναικεία σώματα από τα οποία ούτως ή άλλως υπάρχουν εξωφρενικά πιεστικές απαιτήσεις. Από πού ξεκινάει όμως όλο αυτό;

Προφανώς, πάρα πολύ μεγάλη σημασία έχει η εμφάνιση του ντουέτου Arnold Scharzenegger και Sylvester Stalone. Οι δύο τους υπήρξαν τα βασικά πρόσωπα της έκρηξης του fitness culture που ξεκινάει από τα τέλη των 1970s και φτάνει ενεργά μέχρι και τις μέρες μας. Στην πραγματικότητα όμως, όπως τονίζει και με άρθρο του ο ειδικός Conor Heffernan από το University of Texas, αυτή η έμφαση στο sixpack είναι πολύ παλαιότερη.

Ο Stallone προπονείται ως Rocky outnow.ch

Προβολή της σωματικής ρώμης των στρατιωτών

Ως αποτέλεσμα των Ναπολεόντειων Πολέμων στις αρχές του 19ου αιώνα, διάφορα προγράμματα γυμναστικής επικεντρώθηκαν στην ενδυνάμωση των σωμάτων των στρατιωτών. Τι δουλεία έχουν οι κοιλιακοί με τους Ναπολεόντειους Πολέμους; Η εξαιρετική φυσική κατάσταση των Γάλλων στρατιωτών θεωρήθηκε ένας από τους παράγοντες που οι δυνάμεις του Ναπολέοντα πέτυχαν τόσο πολλές νίκες στο πεδίο της μάχης. Όλοι οι στρατοί της Ευρώπης, λοιπόν, άρχισαν να παίρνουν στα πιο σοβαρά τη γυμναστική. Πρώτα από όλα φυσικά για την αποτελεσματικότητά τους. Η καλή φυσική κατάσταση προφανώς μπορεί να σε βοηθήσει σε διάφορες από τις απαιτήσεις μιας μάχης. Ταυτόχρονα όμως με αυτόν τον τρόπο οι στρατιώτες θα λειτουργούσαν ως μία βιτρίνα του στρατού στον οποίο συμμετείχαν.

Σιγά-σιγά η κατάσταση του γυμνασμένου σώματος αρχίζει να αισθητικοποιείται. Συγγραφείς και ποιητές αρχίζουν να εμπνέονται από αντρικά σώματα με σμιλευμένους μυς και χωρίς περιττό λίπος στην κοιλιακή χώρα. Ούτως ή άλλως, περάν του Ναπολέοντα, ο 19ος αιώνας ήταν η περίοδος που η Ευρώπη στρεφόταν προς την κλασική αρχαιότητα. Μεταξύ άλλων, οι κούροι απεικόνιζαν πολύ γυμνασμένα σώματα με έμφαση στο στέρνο και στην κοιλιά.

Κάπου εκεί εμφανίζεται και ένας από τους πρωτο-bodybuilders, ο Eugen Sandow. Ήταν ένας Πρώσος showman ο οποίος έγινε πασίγνωστος στην Ευρώπη κατά τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα για τη δύναμή του αλλά και για το γυμνασμένο του σώμα. Πολύ συχνά μάλιστα είχε στις φωτογραφίσεις του αναφορές στην ελληνική και τη ρωμαϊκή αρχαιότητα, προκειμένου να φτιάξει μία σύνδεση με το παρελθόν της τελειότητας στο σώμα. Πολλοί άρχισαν να θέλουν να του μοιάσουν με αποτέλεσμα ο Sandow να βγάλει πολλά χρήματα από βιβλία, όργανα εκγύμνασης, παιδικά παιχνίδια, ακόμα και συμπληρώματα διατροφής.

Το sixpack που γίνεται της μόδας

Όπως κάθε μεγάλη αλλαγή στο lifestyle, έτσι και αυτή που αφορά τους κοιλιακούς μυς δεν ήταν φυσικά μονοπαραγοντική. Είδαμε παραπάνω ότι ούτως ή άλλως το γυμνασμένο αντρικό σώμα ως πρότυπο ομορφιάς έχει βαθιές ρίζες στον χρόνο. Από την άλλη, οι πολύ επιτυχημένοι εμπορικά Ολυμπιακοί Αγώνες του 1972 με τον συναρπαστικό Μαραθώνιο γέννησαν μία γενιά εκατομμυρίων ανθρώπων που ξεκίνησαν το jogging. Η Jane Fonda βγάζει το 1982 ένα βίντεο με ασκήσεις γυμναστικής. Λίγο αργότερα προερχόμενοι από τον χώρο του bodybuliding, Arnold Scharzenegger και Sylvester Stalone αποκτούν παγκόσμια φήμη. Αυτή έρχεται λόγω της συμμετοχής τους σε Conan και Terminator ο πρώτος και σε Rambo και Rocky ο δεύτερος. Δεν σας φτάνουν αυτά; Συγκρίνετε αν θέλετε τον Batman του Adam West στα 1960s με τον αντίστοιχο του Michael Keaton.

Ο Michael Keaton ως Batman outnow.ch

Η δεκαετία των 1980s έγινε, λοιπόν, η απαραίτητη γέφυρα ενώνοντας τη σωματική τελειότητα όπως την έβλεπε η εποχή του Eugen Sandow με τον εμπορευματοποιημένο υγιεινισμό του σήμερα. Προφανώς, δεν πρέπει να ξεχνάμε την ενδιάμεση στάση του Baywatch και όσων αυτό σήμανε στην κατασκευή των νέων προτύπων ομορφιάς. Το ίδιο βέβαια και το Hollywood που συχνά απαιτεί ακραίες σωματικές μεταμορφώσεις των ηθοποιών του.

Η αυγή της νέας εποχής

Το πρότυπο ομορφιάς για τους άντρες αλλά και τις γυναίκες αλλάζει. Η προσοχή φεύγει από την αερόβια γυμναστική και στρέφεται σε ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης. Γυμναστήρια ανοίγουν σε κάθε γειτονιά και φέρνουν μαζί τους μία ολόκληρη κουλτούρα. Συμπληρώματα διατροφής, ασκήσεις, βιβλία. Λίγο αργότερα αυτά συνδέονται με τη διατροφή και τα συμπληρώματά της και τελικά στρέφονται σε μία ευρύτερη στάση ζωής που προωθεί την υγεία και την ευεξία. Αν το σκεφτείτε, για έναν άντρα οι μύες στην κοιλιακή χώρα είναι αυτοί που απαιτούν και της μεγαλύτερες θυσίες καθώς είναι απαραίτητο να συνδυαστεί επίμονη και τακτική άσκηση με ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή.

Μπορεί, λοιπόν, να υπήρχε ούτως ή άλλως μία έμφαση στα γυμνασμένα αντρικά σώματα που πέρασε από την αρχαιότητα και μέσω του 19ου αιώνα και στις μέρες μας. Η εμμονή όμως χτίστηκε με την εμπορευματοποίηση της fitness κουλτούρας. To sixpack είναι ακόμα εδώ ως όνειρο και ως επίτευγμα, ως ένδειξη ευεξίας και πειθαρχίας, ως καταπίεση και ως άγχος. Αν δεν το μαρτυράει η τεράστια βιομηχανία που έχει στηθεί γύρω από αυτό, τότε σίγουρα το μαρτυρούν τα πάνω από 12 εκατομμύρια ποστ στο hashtag #sixpack. Καλοκαίρι έρχεται, είναι δεδομένο ότι ο αριθμός αυτός θα γνωρίσει περαιτέρω εκτόξευση.