Justin Sullivan/Getty Images
STEVE JOBS

Πριν πεθάνει, ο Steve Jobs έστειλε ένα σημαντικό e-mail στον εαυτό του

Έναυσμα για τη δημιουργία του Steve Jobs Archive αποτέλεσε ένα προσωπικό e-mail που έστειλε ο ίδιος στον εαυτό του, περιλαμβάνοντας μια σειρά από προτάσεις σαν αποφθέγματα για την ανθρωπότητα και τον μύθο του αυτοδημιούργητου.

Μεγάλη παραφιλολογία έχει διαδοθεί για τα τελευταία λόγια του Steve Jobs. Φαίνεται να ξεκίνησε από ανάρτηση blog τέσσερα χρόνια μετά τον πρόωρο θάνατο από καρκίνο του ιδρυτή της Apple (2011), στην οποία αναφερόταν ότι ο διάσημος entrepreneur που ήταν εκατομμυριούχος από 23 ετών, αποκήρυξε τα υλικά αγαθά και τον πλούτο, λέγοντας ότι τίποτα από αυτά «δεν έχει κάποια αξία μπροστά στον επερχόμενο θάνατο».

Η ιστορία αυτή αποδείχθηκε προϊόν μυθοπλασίας, καθώς στην πραγματικότητα το τελευταίο στάδιο της ασθένειας είχε καταβάλει τόσο τον Steve Jobs που το μόνο που εξέφραζε λεκτικά είναι μονοσύλλαβες λέξεις σε επανάληψη, όπως είχε αφηγηθεί η αδερφή του Mona Simpson μετά την κηδεία. Εντούτοις, ένα τεκμήριο από εκείνες τις ημέρες διά χειρός Steve Jobs που μεταφέρει περιληπτικά τη φιλοσοφία του, όπως είχε διαμορφωθεί στο τέλος της ζωής του.

Δεν είναι χειρόγραφο, αλλά ηλεκτρονικό: ο Steve Jobs είχε το συνήθειο να στέλνει email στον εαυτό του, κρατώντας έτσι σημειώσεις και οργανώνοντας τις υποχρεώσεις του. Το τελευταίο μήνυμα στον λογαριασμό του καταγράφεται στις 2 Σεπτεμβρίου 2010, περίπου ένα μήνα πριν καταγραφεί το τραγικό τέλος στο σπίτι του, πλάι στα πρόσωπα του άμεσου οικογενειακού του κύκλου.

Το email αυτό δόθηκε στη δημοσιότητα από τη γυναίκα του, Laurene Powell Jobs, και έδωσε το έναυσμα για το νέο ηλεκτρονικό αποθετήριο Steve Jobs Archive που εγκαινιάστηκε: περιλαμβάνει βίντεο, ηχητικά αρχεία και λεκτικά αποφθέγματα από την εμβληματική προσωπικότητα της ψηφιακής εποχής, με ελεύθερη πρόσβαση για το κοινό.

Ποιες ήταν οι τελευταίες σημειώσεις του Steve Jobs

«Δεν είμαι εκείνος που εφηύρε το τρανζίστορ, το μικροεπεξεργαστή, τα εργαλεία που απευθύνονται στον προγραμματισμό, ούτε το μεγαλύτερο μέρος της τεχνολογίας με την οποία εργάζομαι – αγαπώ και εκτιμώ το είδος μου, τους ζωντανούς όσο και τους νεκρούς, είμαι απόλυτα εξαρτώμενος από αυτούς για τη ζωή και την ευζωία μου», κατέληγε στο κείμενο του email.

Δεν πρόκειται για ένα ενιαίο κείμενο, παρά για σύντομες, αποσπασματικές προτάσεις που συμπυκνώνουν διάφορους στοχασμούς του Steve Jobs για τη ζωή, την ανθρωπότητα και τον εαυτό του. Μερικές από αυτές αναφέρουν:

«Παρακινούμαι από μουσική που δε δημιούργησα εγώ ο ίδιος». «Επικοινωνώ με μία γλώσσα που δεν εφηύρα, ούτε την όρισα». «Καλλιεργώ μισή ποσότητα του φαγητού που καταναλώνω, αλλά και πάλι ούτε έκανα εκτροφή τους σπόρους, ούτε τους τελειοποίησα». «Όταν χρειάστηκα ιατρική περίθαλψη, ήμουν ανήμπορος να βοηθήσω τον εαυτό μου να επιβιώσει».

Μέσα από αυτές τις φράσεις που έστειλε ως υπενθύμιση στον εαυτό του, ο Steve Jobs δηλώνει με τον τρόπο του ότι η ιδιότητα του αυτοδημιούργητου είναι ένας μύθος – όλα τα άτομα είμαστε κρίκοι μιας αδιάλειπτης συνέχειας μέσα στο χρόνο.

Όλοι έχουμε ευάλωτα σημεία και ανάγκες, έχουμε ερεθίσματα αλλά και πόσα ακόμη πράγματα που παίρνουμε ως δεδομένα εξαιτίας άλλων ανθρώπων που κάποτε τα έκαναν πράξη, όπως την κατοχύρωση των δικαιωμάτων, την παραγωγή βιομηχανικών προϊόντων, την πολιτιστική κληρονομιά κ.ο.κ.

Δεν υπάρχει παρθενογένεση: όλοι είμαστε συνέχεια της ίδιας ιστορίας.