FITNESS

Θωρακίσου απέναντι στους τραυματισμούς και τις επιπτώσεις τους

Η σωστή προθέρμανση, η βελτίωση της αντοχής μπορούν να σε προστατέψουν από τους τραυματισμούς. Η γλουκοσαμίνη μπορεί να σε προστατέψει από τις επιπτώσεις τους

Η πιο δύσκολη φάση που καλείται να ξεπεράσει ο κάθε αθλητής, επαγγελματίας ή ερασιτέχνης, είναι ο τραυματισμός και η περίοδος μετά τον τραυτισμό. Δεν είναι μόνο ο σωματικός πόνος. Ο αθλητής κυριαρχείται από συναισθήματα απόγοητεύσης και απώλειας για τις προσπάθειες και τη σκληρή δουλειά που πάει στα σκουπίδια. Ένας λόγος παραπάνω για όλους εμάς τους καθημερινούς ανθρώπους με δουλειά γραφείου, υποχρεώσεις που πασχίζουμε να βρούμε χρόνο να πάμε στο γυμναστήριο και πάνω που βρίσκουμε το ρυθμό μας τραυματιζόμαστε. Αλήθεια, πόσες φορές δεν μας έχει στοιχίσει ένα ολόκληρο τρίμηνο αποχής από το γυμναστήριο ένας ελαφρύς τραυματισμός στον ώμο, στο πόδι ή στους προσαγωγούς; Γι’ αυτό είναι σημαντική η θωράκιση του οργανισμού μας από τους τραυματισμούς.

Για την αποφυγή τραυματισμών –είτε των αθλητών είτε των απλών ανθρώπων που πηγαίνουν γυμναστήριο ή κάνουν κάποιο άθλημα- πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η ισορροπημένη διατροφή. Πρέπει, δηλαδή, να λαμβάνουμε επαρκείς ποσότητες πρωτεϊνών και υδατανθράκων, που βοηθούν στην ενίσχυση του οργανισμού και του μυϊκού συστήματος, αλλά και άλλων συστατικών που βοηθούν στην ενίσχυση των αρθρώσεων, οι οποίες πολύ συχνά καταπονούνται κατά τη διάρκεια της προπόνησης.

Ένα από αυτά είναι η γλυκοζαμίνη, η δράση της οποίας έχει αποδειχθεί να είναι τόσο προληπτική -για την ενίσχυση των αρθρώσεων- όσο και αντιφλεγμονώδης και καταπραϋντική σε περίπτωση τραυματισμού. Δεδομένου, όμως ότι η γλυκοζαμίνη δε βρίσκεται στην ευρεία γκάμα των τροφών που λαμβάνουμε καθημερινά, μπορούμε να επωφεληθούμε από τις ευεργετικές της ιδιότητες λαμβάνοντας ημερησίως 3 ταμπλέτες Glucosamine Complete από τηLαmberts, οι οποίες περιέχουν 1500 mg γλυκοζαμίνης.

Η βελτίωση της φυσικής κατάστασης και μυική προπαρασκευή είναι ένα ακόμα σημαντικό κομμάτι. Πολλοί δεν δίνουμε τη σημασία που πρέπει στα προγράμματα προπαρασκευής γιατί όταν ξεκινάμε είμαστε ξεκούραστοι και φρέσκοι και υπερεκτιμούμε τις δυνατότητες μας. Αυτό το πρόγραμμα γενικής ενδυνάμωσης με τα 15άρια σετ στα χαμηλά φορτία που μας λέει ο γυμναστής είναι πολύ σημαντικό όταν πρωτοξεκινάμε. Όπως επίσης τα προγράμματα επαναφοράς μετά από κάποιο διάστημα αποχής.

Η αντοχή από την άλλη επηρεάζει την ποιότητα της κίνησης προστατεύοντας από τα περίφημα λάθη/τραυματισμούς κούρασης. Για να βελτιωθεί η φυσική κατάσταση υπάρχουν διάφοροι τρόποι αλλά σαν μία πρώτη προσέγγιση χρειάζεται αερόβιες προπονήσεις υψηλής έντασης, κυκλικές προπονήσεις στα μηχανήματα αντίστασης για χρόνο και ασκήσεις με το βάρος του σώματος.

Ξεκινώντας την προπόνηση μας, το πιο σημαντικό είναι η προθέρμανση. Ουσιαστικά είναι μια ιεροτελεστία που έχει σκοπό να μας προετοιμάσει σωματικά και ψυχολογικά γι’ αυτό που θα ακολουθήσει. Ελλιπής ή βιαστική προθέρμανση σημαίνει ελλιπής ή βιαστική προπόνηση. Και τότε οι πιθανότητες τραυματισμού πολλαπλασιάζονται. Το γενικό είναι αυτό που ξέρουμε όλοι, π.χ. πέντε λεπτά τζόγκινγκ στο διάδρομο με στόχο να αυξηθεί η θερμοκρασία του σώματος, να κυκλοφορήσει το αίμα και να πάει υγρό στις αρθρώσεις. Το ειδικό  είναι π.χ. για την πλάτη ένα σετ με χαμηλό βάρος στο lat down.

Πολλοί παραλείπουμε να κάνουμε διατάσεις που, όμως, είναι πολύ σημαντικές για την αποκατάσταση του οργανισμού για να επανέλθει γρήγορα ο οργανισμός για την επόμενη προπόνηση. Με τις διατάσεις αποκαθίσταται το μήκος των μυών με απλά τραβήγματα που κρατάμε 20 με τριάντα δευτερόλεπτα. Ο συνηθισμένος τρόπος εκτέλεσης διατάσεων είναι στο τέλος της προπόνησης με ζεστούς μυς και εκτελούμε ένα σετ 8-10 ασκήσεων στην περιοχή του σώματος που γυμνάσαμε.

Το πιο σημαντικό ρόλο στην θωράκιση του οργανισμού που δεν έχει να κάνει με την ίδια την προπόνηση είναι ο εξοπλισμός. Τα παπούτσια και τα ειδικά προστατευτικά για τις ευαίσθητες περιοχές (γόνατα, ώμοι, καρποί) είναι απαραίτητα ειδικά όταν κάνουμε τη μετάβαση στο επόμενο επίπεδο. Από το γυμναστήριο δηλαδή σε κάποιο συγκεκριμένο άθλημα. Τα παπούτσια πρέπει να πληρούν απαραίτητα τις προδιαγραφές τους σπορ για το οποίο χρησιμοποιούνται.

Αν υποθέσουμε, όμως, ότι έχουμε φροντίσει να έχουμε το σωστό εξοπλισμό και να γυμναζόμαστε με τον ενδεδειγμένο τρόπο για το επίπεδο και την ηλικία μας, η θωράκιση του οργανισμού μας εξαρτάται από τη διατροφή μας. Κατά τη διάρκεια της άσκησης στους μυς μας δημιουργούνται μικρές φθορές που θα αποκατασταθούν κατά την περίοδο της ανάρρωσης ενώ ο οργανισμός μπαίνει στη διαδικασία της αποκατάστασης όλων των μικροτραυματισμών που έχουν προκύψει. Συνθέτει νέα συστατικά και παράγει νέα κύτταρα. Η διαδικασία αυτή για να ενισχυθεί χρειάζεται την ενδεδειγμένη διατροφή που εκτός από τη σωστή αναλογία πρωτεϊνών και υδατανθράκων χρειάζεται ένα σύνολο θρεπτικών στοιχείων.

Με όλα αυτά, λοιπόν, μπορούμε να προλάβουμε τους τραυματισμούς και με τη Glucosamine Complete από τη Lαmberts να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας από τις επιβλαβείς επιπτώσεις των τραυματισμών.