LIFE

Πώς σταματάς έναν μονομάχο;

Δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα να ‘βάλεις φρένο’ σε ένα σκλαβωμένο επαγγελματία δολοφόνο. Χρειάζεται και κόπο και τρόπο. Το Hollywood δίνει τη λύση.

Η ωμή δύναμη είναι πάντοτε μια καλή τελική λύση. Αλλά πριν φτάσεις στο σημείο να ξεκληρίσεις τις λεγεώνες σου, οφείλεις να μελετήσεις τον αντίπαλο σου και να ψάξεις να βρεις τις όποιες αδυναμίες σου. Άλλωστε μην ξεχνάς ότι έχεις το πλεονέκτημα. Εκείνος είναι στην αρένα και εσύ απέξω και τον κοιτάς.

Με αφορμή την νέα τηλεοπτική καμπάνια του F2G με τον μονομάχο που προσπαθείς να κάνεις να σταματήσει να μιλάει και δεν σταματιέται με τίποτα, το ONEMAN είπε να δανειστεί τη σοφία των ταινιών. Για να βρει εκείνο τον τρόπο που θα υποτάξει τον μονομάχο μια και καλή.

Το ζώο θέλει ζώο

To πρώτο πράγμα που χρειάζεται να κάνεις για να σταματήσεις ένα μονομάχο είναι να του πετάξεις μέσα στην αρένα ένα -ακόμη πιο άγριο και λυσσασμένο από αυτόν- αγρίμι. Πιο χαρακτηριστική περίπτωση ο Russell Crowe στο Gladiator που βρέθηκε όχι μόνο να αντιμετωπίζει τον αήττητο υπερ-πρωταθλητή Tigris, που επέστρεψε για να τον ξεπαστρέψει, αλλά και μια ντουζίνα αλυσοδεμένες τίγρεις που το ‘προσωπικό’ της αρένας του φέρνει από πίσω για να εμποδίσει τις κινήσεις του. Τελικά ο Maximus τα καταφέρνει, αλλά η ιδέα ήταν καλή.

Αν και, μεταξύ μας, στην πραγματικότητα οι τίγρεις θα ήταν ντουζίνες και o Maximus δεν θα είχε καμία ελπίδα. Βλέπεις οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες όταν πέταγαν ζώα (λιοντάρια, τίγρεις, ελέφαντες) ή χριστιανούς στην αρένα, το έκαναν με τις εκατοντάδες.

 

Θίξε του την τιμή

Δεν του φαίνεται, αλλά ο μονομάχος είναι ένα ‘ευαίσθητο’ πλάσμα που –αναγκαστικά- πείθει τον εαυτό του ότι το επάγγελμα του είναι σχεδόν λειτούργημα. Οπότε είναι μεγάλο λάθος να του θίγεις την περηφάνια. Αυτό που έκανε -σύμφωνα με τους ιστορικούς- ο αυτοκράτορας Κλαύδιος όταν, για πλάκα, τους απάντησε ‘Μπορεί και να μην πεθάνετε, θα δείξει’ όταν οι μονομάχοι του είπαν το περίφημο ‘Χαίρε Καίσαρ, οι μελλοθάνατοι σε χαιρετούν’.

Εκείνοι παρεξηγήθηκαν, πείσμωσαν και δεν αγωνιζόντουσαν μέχρι να το πάρει πίσω. Κάτι που έκανε, για να μη χαλάσει η μέρα. Αλλά μετά τους εκδικήθηκε βγάζοντας νόμο ότι όποιος μονομάχος έπεφτε κατά λάθος κάτω κατά τη διάρκεια της μάχης, του έκοβαν αυτομάτως το λαιμό.

Η δύναμη της αντρικής φιλίας

Το να είσαι μονομάχος είναι βασικά μοναχική υπόθεση. Αλλά μετά από τόσες ώρες προπόνησης, σχηματίζονται ‘παρεάκια’. Και αυτό είναι μια αδυναμία που οφείλεις να εκμεταλλευτείς. Όπως συνέβη στην πρώτη σεζόν του τηλεοπτικού Spartacus όταν ο –μακαρίτης πλέον- Andy Whitfield- αναγκάζεται να σκοτώσει τον καλύτερο (βασικά μοναδικό) του φίλο, Varro, αυτόν με τις ξανθές χερουβίμ μπούκλες, σε ένα γελοίο ματς επίδειξης για χάρη του γιου του δημάρχου.

Βέβαια οι τύψεις που αισθάνεται ύστερα το παλικάρι δεν είναι δεδομένο ότι θα τον σκοτώσουν. Υπάρχει περίπτωση να του γυρίσει το μάτι με την αδικία και να αποφασίσει να πάρει εκδίκηση ξεκινώντας μια επανάσταση. Αλλά η ιδέα ήταν καλή.

 

Γκούκλαρε που είναι το πιο κοντινό ορυχείο

Τόσο στην πραγματικότητα όσο και στις ταινίες όσοι δεν τα κατάφερναν στην αρένα κατέληγαν να περνούν τις μέρες τους στις στοές των ορυχείων της αυτοκρατορίας. Μια μοίρα πολύ χειρότερη, αν και η διάρκεια ζωής τους ήταν κάποια χρόνια παραπάνω. Μόνο που, με κάποιο μαγικό τρόπο, σε όποια ταινία έχω δει μονομάχο να πηγαίνει στα ορυχεία, καταλήγει να ελευθερώνεται. Όποτε όχι, αυτή δεν είναι καλή λύση.

Άσε που είναι και ενάντια στη θέληση του κόσμου όπως διαπίστωσε το 315μ.χ. ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος ο 1ος όταν έβγαλε νόμο (που κανείς δεν τήρησε) όλοι οι μονομάχοι να πάνε στα ορυχεία ώστε να πληρώσουν για τα εγκλήματα τους χωρίς να χρειάζεται να χύνουν το αίμα τους ή αυτό άλλων.

Μια προαγωγή δεν βλάπτει

Ο μονομάχος είναι πιο επικίνδυνος από κάθε άλλο μαχητή επειδή δεν έχει στον ήλιο μοίρα. Όταν όμως τον ταΐσεις ελπίδα, ηρεμεί. Το ότι θα κερδίσει την ελευθερία του είναι ένα κίνητρο, αλλά στην πραγματικότητα ελάχιστοι (1 στους 10.000) τα κατάφερναν. Οπότε η πιο άμεση κίνηση για να τον ηρεμήσεις είναι η προαγωγή.

Όπως συνέβη με τον Doctore του τηλεοπτικού Spartacus που βρέθηκε από ετοιμοθάνατος πρωταθλητής προπονητής. Και τι προπονητής, αμείλικτος και με ευχέρεια στο μαστίγιο. Ακόμη και αν στο τέλος, επαναστάτησε και αυτός. Αλλά είπαμε, η ιδέα ήταν καλή.

 

Αν και, στην πραγματικότητα, οι Ρωμαίοι στρατηγοί  ήξεραν και άλλα ‘κόλπα’ με κορυφαίο τον Μάρκο Αντώνιο που μετέτρεπε τους πιο ικανούς μονομάχους από όλες τις αρένες της αυτοκρατορίας σε προσωπικούς του σωματοφύλακες.

Πέτα ένα ιερομόναχο στο Κολοσσαίο 

H πιο δημοφιλής εξήγηση για το πώς ήρθε το τέλος των αγώνων και των μονομάχων –την οποία έχει κάνει quote και ο Ronald Reagan- μιλάει για ένα  μοναχό από τη Μικρά Ασία, τον Τηλέμαχο, που μπήκε το 400μ.χ. στο Κολοσσαίο στη μέση μιας μάχης και παρακάλεσε τους μονομάχους να σταματήσουν το αναίτιο αιματοκύλισμα.

Η επίσημη εκδοχή θέλει τους μονομάχους να σκοτώνουν τον μοναχό και το πλήθος σοκαρισμένο να αποχωρεί σιωπηλό από το στάδιο. Στη πραγματικότητα το πλήθος λιθοβόλησε μέχρι θανάτου τον μοναχό που τους χάλασε το θέαμα και, λίγο μετά, ο αυτοκράτορας απαγόρευσε εντελώς τους αγώνες.

Αν και η ιστορική πραγματικότητα μιλάει απλά για την αποδυνάμωση της αυτοκρατορίας εξαιτίας των συνεχών εισβολών των γερμανικών φύλων που έκαναν την όλη ιστορία ασύμφορη οικονομικά.

Το υπερβολικό σεξ σκοτώνει

Θυμάστε τι τραβούσε το έρμο το παλικάρι ο Crixus για να ικανοποιήσει τα γούστα της αφέντρας του, Lucy Lawless, στο τηλεοπτικό Spartacus; Ακόμη και όταν ήταν πολύ κουρασμένος από τη μάχη; Αυτό δεν είναι τίποτα σε σχέση με αυτό που γινόταν στην πραγματικότητα αφού οι μονομάχοι ήταν οι ροκ σταρ της εποχής τους. Με τη μόνη διαφορά ότι όσο πιο χυδαία παραμορφωμένοι ήταν (ουλές, τραύματα), τόσο πιο πολύ σουξέ είχαν στις Ρωμαίες συζύγους.

Συνήθως αυτά τα ‘ειδύλλια’ δεν ενοχλούσαν κανέναν. Αλλά υπάρχουν και ιστορικά καταγεγραμμένες περιπτώσεις όπου η δημόσια ψύχωση κάποιας συζύγου γερουσιαστή με ένα συγκεκριμένο μονομάχο είχαν σαν αποτέλεσμα ο επιβήτορας να χάσει και τα δυο κεφάλια του.

Μην υποτιμάς την ωμή δύναμη

Ο πιο σίγουρος (για να μην σου πω ο μόνος σίγουρος) τρόπος να σταματήσεις ένα μονομάχο και τους φίλους του είναι να πετάξεις πάνω του 2-3 μπαρουτοκαπνισμένες Ρωμαϊκές λεγεώνες. Αυτό μας διδάσκει ο Kirk Douglas στον original Σπάρτακο του 1960, αυτό και η ιστορία αφού έτσι τελείωνε κάθε επανάσταση των σκλάβων, στις οποίες οι μονομάχοι έπαιζαν πρωταγωνιστικό ρόλο. Απλά είναι μια λύση που είναι εντελώς αυτοκαταστροφική, τόσο από οικονομική όσο και από στρατιωτική σκοπιά.

 

Βάλε στο παιχνίδι τον αυτοκράτορα

Ο μόνος τρόπος για να σταματήσουν τον Maximus στο Gladiator ήταν να μπει ο ίδιος ο αυτοκράτορας Κόμμοδος στην αρένα (αφού πρώτα είχε φροντίσει να τον μαχαιρώσει μπαμπέσικα εκτός, ώστε να τον αποδυναμώσει). Και τελικά τα κατάφερε, ακόμη και αν πέθαινε ο ίδιος επειδή τον πρόδωσε η φρουρά του.

 

Στην πραγματικότητα πολλοί αυτοκράτορες έμπαιναν στην αρένα (Καλιγούλας, Αδριανός, Τίτος) φροντίζοντας ωστόσο να μην κινδυνεύουν καθόλου.  Όπως ο Κόμμοδος που την είχε δει αναγεννημένος Ηρακλής και περηφανευόταν ότι σκότωσε 100 λιοντάρια μια μέρα. Συγκεκριμένα ότι σκότωσε 100 λιοντάρια ενώ βρισκόταν πάνω σε μια υπερυψωμένη πλατφόρμα έξω από την αρένα.

Ή ο Καλιγούλας που έμπαινε και αγωνιζόταν κανονικά εναντίον τους. Με τη μόνη διαφορά ότι το δικό του σπαθί ήταν κανονικά (και είχε και τη φρουρά του δίπλα) ενώ το δικό τους ξύλινο.

Εντάξει, τώρα ξέρεις πώς να τον αντιμετωπίσεις

Φαίνεται ότι τίποτα δεν μπορεί να του σταθεί εμπόδιο από το να μιλάει ασταμάτητα. Τελικά υπάρχει κάτι που μπορεί να τον σταματήσει; Προσπάθησε να τον σταματήσεις εσύ!