LIFE

Πώς θα φτιάξεις τον δικό σου κήπο

Ένας εύκολος οδηγός οργάνωσης, ώστε να μπορείς να πεις δίχως ντροπή στο κορίτσι που θες, 'Έχω και κήπο, πάμε μια βόλτα;'

Η ατάκα με το ενυδρείο πάλιωσε και ο θερμοσίφωνας έγινε πλέον ηλιακός. Τουλάχιστον για τους ερασιτέχνες ‘πεσιματίες’, μόνο το μάτι της κουζίνας έχει μείνει στο φλερτ για να το κρατάει ζωντανό. Εντάξει, και το “έλα σπίτι μου να δούμε ταινία”. Οι ψαγμένοι τύποι όμως, όπως εσύ, δεν ασχολούνται με τέτοιες κοινότοπες ατάκες. Ένας επαγγελματίας γόης, δεν μπορεί να επαναλαμβάνεται. Γι αυτό και το ψάχνει το πράγμα λιγάκι περισσότερο. Το συζητάει με φίλους, διαβάζει σχετικά άρθρα, κάνει ένα brainstorming με άλλους γόηδες. Κάτι κάνει τέλος πάντων.

Το τερμάτισα, και δεν ήταν αυτός ο σκοπός μου. Το να έχεις έναν ωραίο κήπο είναι ξέχωρα από το ερωτικό κομμάτι, μεγάλο ατού. Αφενός γιατί ξαφνικά και από το πουθενά γίνεται ο αγαπημένος της παρέας αφού προσφέρεις την ανέξοδη λύση του βραδινού μαζέματος aka λιωσίματος με μπύρες και τα συναφή και αφετέρου γιατί ανά πάσα στιγμή μπορείς να καθίσεις στην ωραία σου την αιώρα ή την μπαμπού την πολυθρόνα με ένα βιβλίο στο χέρι και να το παίξεις Ευρωπαίος σε παγκάκι.

Ωραία όλα αυτά, θα μου πεις, αλλά πώς φτιάχνεται ένας κήπος; Θα σου εξηγήσω ευθύς αμέσως.

ΓΛΑΣΤΡΕΣ, ΟΙ ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΕΣ

Ας μιλήσουμε πρώτα για το χώμα που θα βάλεις μέσα σε αυτές. Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία για τη ζωή και την υγεία των φυτών είναι το καλό χώμα. Προσφέρει στήριξη στα φυτά και είναι αποθήκη πολύτιμων θρεπτικών στοιχείων και νερού. Κάθε τύπος χώματος αποτελείται από διαφορετικά στοιχεία, τα οποία έχουν και ξεχωριστές ιδιότητες και προσφέρουν διαφορετικά πλεονεκτήματα.

 

Και τώρα, στο θέμα μας. Ο βασικός ρόλος της γλάστρας σε ένα κήπο, ένα μπαλκόνι, ένα σπίτι γενικότερα, είναι να φέρει την ‘άνοιξη’ στο χώρο. Να του δώσει τη δροσιά, το χρώμα που του λείπει. Σύμφωνα με το feng sui, η γλάστρα είναι ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία ενός χώρου. Θα τα βάλεις και με το feng sui τώρα;

Δες ποικιλία σε γλάστρες και χώματα εδώ.

ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΧΕΙΡΟΣ, ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ

 

Οτιδήποτε θελήσεις να κάνεις στον κήπο σου, από το πιο απλό πράγμα μέχρι το πιο δύσκολο, χρειάζεσαι εργαλεία. Γι αυτό φρόντισε να τα προμηθευθείς, ώστε να μην χρειαστεί να κόψεις τη δουλειά στη μέση επειδή κάποιο από αυτά σου λείπει.

 

Δες μεγάλη ποικιλία σε εργαλεία χειρός εδώ.

ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΚΗΠΟΥ, ΤΟΥ ΠΡΟΦΕΣΙΟΝΑΛ

 

Ο σωστός κηπουρός, είναι επίμονος και δεν όχι φυγόπονος. Άμα θέλεις ωραίο κήπο, τότε θα τον κουρέψεις και το θάμνο σου. Δεν γίνεται αλλιώς. Συγνώμη.

Δες μεγάλη ποικιλία σε μηχανήματα κήπου εδώ.

ΠΟΤΙΣΜΑ, ΤΟ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ

 

Σε αυτό το σημείο, τα λόγια είναι μάλλον περιττά. Δεν μπορεί να περιμένεις να αναπτυχθεί το οτιδήποτε χωρίς νερό, όποιος και αν ήταν ο βαθμός σου στη βιολογία. Γι αυτό, δώσε προσοχή.

Δες μεγάλη ποικιλία σε εργαλεία ποτίσματος εδώ.

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΦΥΤΕΨΕΙΣ

Τώρα, αρχίζουν τα δύσκολα. Η επιλογή των σπόρων που θα βάλεις στον κήπο σου εξαρτάται από το χρόνο που σκοπεύεις να διαθέσεις στην φροντίδα τους. Πριν πάρεις την απόφασή σου, μελέτησέ το διεξοδικά και αν θέλεις ρίξε και μία ματιά σε αυτόν τον πίνακα.

 

Μία καλή συμβουλή: Φύτεψε άνηθο, μαϊντανό, μάραθο στον κήπο. Θα προσελκύσει πολλά ωφέλιμα έντομα που θα προστατέψουν τα φυτά. Με αντίστοιχη λογική, φυτεύοντας σκόρδο και κρεμμύδια ανάμεσα στα φυτά και τα λαχανικά, προστατεύεις τον κήπο από βλαβερά έντομα που δεν αντέχουν τη μυρωδιά! Αυτή είναι η λεγόμενη ‘τεχνική της συγκαλλιέργειας’.