FITNESS

Πώς θα χωνέψεις γρήγορα μετά το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Συμβουλές και προτάσεις για να γλιτώσεις τη βαρυστομαχιά και τα επακόλουθά της.

Ας ξεκινήσουμε με τα δεδομένα. Η γαλοπούλα (καλά, το αρνί) είναι στο τραπέζι, η γέμιση πάλι έχει πετύχει η ρημάδα και ο μπουφές με τα γλυκά μοιάζει περισσότερο με στούντιο του Παρλιάρου παρά με το τραπέζι του σπιτιού σου. Και ναι, δοκίμασες από όλα τα φαγητά και τα γλυκά στο τραπέζι. Και τώρα;

Εγώ ακολουθώ την πατροπαράδοτη τακτική της Coca Cola (Light). Παίρνω αγκαλιά ένα μπουκάλι ή μια εξάδα και κάνουμε παρέα. Κι όσο περισσότερο φουσκώνει το στομάχι από το ανθρακικό και τα έξτρα υγρά, τόσο περισσότερη πίνω. Μέχρι να μην μπορώ να κουνηθώ καν από τον καναπέ. Αλλά απ’ ότι φαίνεται κάτι κάνω λάθος.

Οι απόψεις διίστανται για τα ανθρακούχα ποτά. Γιατί μπορεί να προσφέρουν μια μικρή ευφορία όταν ρεύεσαι από μέσα σου και μια μεγάλη ευφορία όταν ρεύεσαι με όλη σου την ψυχή, αλλά δεν κάνουν κάτι παραπάνω. Κι αυτό γιατί όταν φτάσουν στο στομάχι σου και το ανθρακικό χάσει τη  σύστασή του από τα διάφορα ένζυμα, αποτελούν απλά ένα ακόμα σιρόπι που πρέπει ο οργανισμός σου να πέψει.

Η πεπτική διαδικασία δεν μπορεί τόσο να επιταχυνθεί. Υπάρχουν όμως πολλοί παράγοντες που μπορούν να την καθυστερήσουν ή και να την διακόψουν. Διάβασε μερικές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να χωνέψεις στην κατάλληλη χρονική διάρκεια. Όχι τίποτα άλλο. Έχει μείνει αρκετή γαλοπούλα για να φας και το βράδυ.

Μην κοιμηθείς. Εκτός κι αν είναι για πολύ

Αυτό το μικρό υπνάκι που παίρνεις στον καναπέ μέχρι να τελειώσουν οι υπόλοιποι την ατέρμονη συζήτηση για τη διαδοχή Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ δεν σου κάνει καλό. Ο ύπνος επιβραδύνει σημαντικά την πέψη του φαγητού και μειώνει την ταχύτητα του μεταβολισμού της τροφής. Κι αν το δεύτερο δεν σε νοιάζει γιατί δεν είσαι σε δίαιτα, το πρώτο πρέπει να σε ανησυχεί. Αν είναι να κοιμηθείς, κομήσου ένα καλό 8ωρο. Ούτως ή άλλως θα ξυπνήσεις πεινώντας.

Πιες τσάι. Κι ας μην σου αρέσει πολύ

Σίγουρα θες να πιείς έναν καφέ με πολλή ζάχαρη. Αλλά αυτό μόνο βοηθητικό δεν θα είναι. Αντιθέτως, ένα τσάι θα σε βοηθήσει σημαντικά στο να χωνέψεις το γεύμα. Ειδικά το ginger, το χαμομήλι και το peppermint tea είναι ιδιαίτερα χωνευτικά και θα σε βοηθήσουν πολύ. Ζεστά πάντα.

Πίνε νερό. Όχι μαζεμένο.

Το πολύ φαγητό μπορεί να φέρει δίψα. Το νερό είναι η ιδναική λύση αλλά όχι σε τεράστιες ποσότητες. Έχεις προσπαθήσει αλήθεια να πιείς πάνω από 2 ποτήρια όταν είσαι βαριά φαγωμένος. Το αποτέλεσμα είναι ακόμα μεγαλύτερη αναγούλα. Το νερό σε σωστή ποσότητα μπορεί να βοηθήσει τη διαδικασία τόσο της πέψης όσο και της διάσπασης του λίπους της τροφής.

Βγες για έναν περίπατο

Μην νιώσεις τύψεις για το πόσο έφαγες και πάρεις τα βουνά. Ένα περίπατος θα σε βοηθήσει να χωνέψεις γρηγορότερα. Ειδικά αν είναι ειδυλλιακό το τοπίο, θα ξεχαστείς εκρατά από το φούσκωμά σου ώστε να μην το ξανασκεφτείς. Το περπάτημα ενεργοποιεί και τον μεταβολισμό ώστε το μεγάλο γεύμα να μην διαταράξει πολύ τις ισορροπίες στο σώμα σου. Πρόσεχε μόνο να μην αρχίσεις το περπάτημα αμέσως μετά τοφαγητό. Δώσε την ευκαιρία στο πεπτικό σου σύστημα να ξεκινήσει τις διαδικασίες πριν σηκωθείς. Ένα μισάωρο στο τραπέζι ή τον καναπέ πριν το περπάτημα είναι αρκετό.

Προσπάθησε να αποφύγεις το αλκοόλ

Ναι, υπάρχουν χωνευτικά λικέρ. Και πράγματι πολλά από αυτά δικαιώνουν τον χαρακτήρα τους. Αλλά οι περισσότεροι πίνουμε άλλα ποτά που βρίσκουμε πιο εύκολα στην κάβα μας. Η αποχή από το αλκοόλ για λίγη ώρα θα δώσει την άνεση στο συκώτι σου να διασπάσει τα λίπη από το να ασχολείται με το αλκοόλ που καταναλώνεις.