123RF
ΤΑΞΙΔΙ

Γιατί το Ρέθυμνο είναι η ομορφότερη πόλη της Κρήτης

Το δίπολο Χανιά-Ηράκλειο έχει σπάσει. Το Ρέθυμνο έρχεται με φόρα - και με φοβερό καρναβάλι.

“Πρέπει να πας στο Ρέθυμνο”. Κάθε φορά η ίδια ατάκα σε όποιον επισκέπτεται την Κρήτη. “Ας μην πας πουθενά αλλού παρά μόνο στο Ρέθυμνο”. Είναι η ομορφότερη πόλη της Κρήτης και μία από τις ομορφότερες της Ελλάδας, αν όχι η ομορφότερη. Δεν υπάρχει αντικειμενικότητα σε αυτό. Αν διαφωνείς, μη συνεχίζεις να διαβάζεις παρακάτω.

Στην Κρήτη λίγα είναι τα πολυδιαφημισμένα μέρη, τα εξής δύο: Χανιά και Ηράκλειο. Με αυτή τη σειρά. Το Ρέθυμνο είναι αδικημένο ακόμα και στο θέμα της συγκοινωνίας, για παράδειγμα είναι απαράδεκτο να μην έχει ακτοπλοϊκή σύνδεση με Πειραιά και αυτά τα “σιγά ρε φίλε, πήγαινε στα Χανιά και μετά έλα Ρέθυμνο, δεν είναι μακριά” τα ακούω βερεσέ.

Το Ρέθυμνο είναι γνωστό στον φοιτητόκοσμο και τα τελευταία χρόνια για το καρναβάλι του. Ειρήσθω εν παρόδω, το καρναβάλι του Ρεθύμνου έχει εκτοξευθεί, έχει πλησιάσει επικίνδυνα σε δημοτικότητα αυτό της Πάτρας, ψάξε από τώρα -χωρίς υπερβολή- να κλείσεις ξενοδοχείο αν θες να κατέβεις στο επόμενο.

Καταρχάς το Ρέθυμνο έχει εξαιρετικό ηλιοβασίλεμα. Πήγαινε να περπατήσεις στην Παλιά Πόλη και έλα να μου πεις μετά. Και δεν είναι μόνο το ηλιοβασίλεμα αν δεν είσαι του ‘γούτσου-γούτσου’. Έχει πολλά, είναι έτσι δομημένη που θα αρχίσεις αμέσως τις συγκρίσεις με άλλες περιοχές. Ειδικά αν είσαι Αθηναίος, θα σου θυμίσει πολλά. “Α, εδώ είναι σαν την Πλάκα”. “Α, εδώ μοιάζει με το Μικρολίμανο”. “Α, εδώ θυμίζει κάτι από Γλυφάδα”. Κι όλα αυτά μέσα σε λίγα μέτρα.

Δηλαδή, από εκεί που βρίσκεσαι στη Μεγάλη Πόρτα, την κεντρική είσοδο της οχυρωμένης πόλης, που γίνεται ΧΑΜΟΣ κάθε ώρα της ημέρας, πόσω μάλλον το βράδυ, τσουπ θα βρεθείς στον παραλιακό δρόμο με τα μπαράκια, τις καφετέριες, τα εστιατόρια και τα ζαχαροπλαστεία στη σειρά. Εκεί όπου το βράδυ απαγορεύεται η διέλευση των αυτοκινήτων και ο δρόμος γίνεται πεζόδρομος και τα ποδήλατα κάνουν την εμφάνισή τους. Ειδικά αυτά των τεσσάρων θέσεων, τα οικογενειακά, που αποτελούν το σήμα-κατατεθέν της πόλης για τους επισκέπτες.

Όλα τα έχεις στα πόδια σου και σε μεγάλες ποσότητες. Μεζεδοπωλεία, ταβέρνες, κάθε λογής κατάστημα για να ικανοποιήσεις το αγοραστικό σου ‘εγώ’, τα κλασικά τουριστικά μαγαζιά, οι ‘φίρμες’, μία σμίκρυνση της Ερμού, με λίγο από Μοναστηράκι και κάτι από Πλάκα. Κι όλο αυτό full season. Χειμώνα-καλοκαίρι, το Ρέθυμνο είναι εκεί, ζωντανό και γεμάτο από κόσμο.

Όταν έρθει η ώρα που θα θες να κάνεις το μπανάκι σου, υπάρχουν εκεί τριγύρω οι καλύτερες παραλίες της Κρήτης. Σημείωνε: Πρέβελη, Μπαλί, Πλακιάς. Κάποιες από τις πιο γνωστές, υπάρχουν κι άλλες, ακόμα ‘παρθένες’, για ερημίτες ή οικογενειάρχες, για ζευγαράκια ή για αυτούς που γουστάρουν να περπατούν και να ανακαλύπτουν. Όλα κοντά, σε απόσταση βολής από το Ρέθυμνο, αν εκεί είναι η βάση σου, αν εκεί θες να συνεχίσεις τη μέρα σου.

Την ομορφιά του Ρεθύμνου τη διαπιστώνεις από την είσοδο Σπιλίου (Τυμπακίου). Μην μπεις από την Εθνική στις πρώτες εισόδους. Η τελευταία είναι και η καλύτερη γιατί είναι το αμφιθεατρικό κομμάτι της πόλης, που τη βλέπεις στο ‘πιάτο’ και κάνεις το πρώτο ‘σκανάρισμα’. Μοιάζει σαν πίνακας ζωγραφικής, σαν wallpaper στον τοίχο του υπολογιστή που ζωντανεύει όταν μπεις μέσα στην πόλη.

Το Ρέθυμνο δεν είναι τόσο ‘νησί’ όσο τα Χανιά ούτε τόσο ‘πόλη’ όσο το Ηράκλειο. Είναι το μέρος της πενταήμερης, της πρώτης βόλτας, των πρώτων διακοπών χωρίς τους γονείς, είναι το μέρος που θα καταλάβεις πιο πολύ από κάθε άλλο την Κρήτη, τις ομορφιές, τις παραδόσεις, την ιστορία της. Είναι το μέρος των αναμνήσεων.

Αν θες να σημειώσεις tips για το επόμενο ταξίδι σου επιλέγοντας το Ρέθυμνο, έχε στο νου τα παρακάτω:

> Παλιά πόλη, Ενετικό Φρούριο

> Ενετικό λιμάνι, σοκάκια

> Κρήνη Ριμόντι με τις τρεις λεοντοκεφαλές, το εκκλησάκι του Άη Σπυρίδωνα

> Ποδηλατάδα στην παλιά και καινούργια πόλη το βράδυ

> Πρέβελη, Μπαλί, Πλακιάς

> Ανώγεια, για παράδοση, αντικριστό, πραγματική Κρήτη

> Λίμνη Κουρνά

> Καρναβάλι

Για επιμύθιο, αυτό: αν η Ελλάδα είχε Facebook, το Ρέθυμνο θα ήταν η φωτογραφία εξωφύλλου.

Φωτογραφίες: 123RF