ΥΓΕΙΑ

Ρήξη των τενόντων του ώμου: 5 αλήθειες για τη μόνιμη και οριστική αποκατάσταση αυτής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Ο Παναγιώτης Πάντος, MD, MSc, PhD, Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Διευθυντής Τμήματος Άνω Άκρου, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, μας μιλά για τις αιτίες εμφάνισής της, τα συμπτώματα και τις νέες τεχνικές αντιμετώπισης.

Μέσα από πέντε απλές απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις που αφορούν στη ρήξη των τενόντων του στροφικού πετάλου, εξηγώντας απλά και κατανοητά όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την πάθηση αυτή.

Τι είναι η ρήξη τενόντων στροφικού πετάλου και ποια είναι τα αίτια εμφάνισής της;

Ως ρήξη του στροφικού πετάλου ορίζεται η διακοπή της συνέχειας (αποκόλληση) ενός εκ των τεσσάρων κύριων τενόντων του ώμου. Η ρήξη αυτή είναι αποτέλεσμα, είτε μακροχρόνιας εκφύλισης των τενόντων, είτε κάποιου οξέος τραυματισμού. Η εκφύλιση και φθορά των τενόντων του ώμου είναι συνέπεια του συνδρόμου πρόσκρουσης του ώμου. Οι τραυματικές ρήξεις των τενόντων είναι απόρροια αθλητικών κακώσεων ή επαγγελματικών δραστηριοτήτων που απαιτούν την επαναλαμβανόμενη ανύψωση μεγάλου βάρους.

Ποιους αφορά και ποια είναι τα συμπτώματα;

Η ρήξη των τενόντων του ώμου, πραγματικά, μπορεί να αφορά όλες τις ηλικίες. Συνηθέστερα βέβαια εμφανίζεται ασθενείς ηλικίας 45-65 ετών. Στους άνδρες είναι συχνότερη από τις γυναίκες και συνήθως προσβάλλεται το πιο δυνατό χέρι. Τα κυριότερα συμπτώματα της ρήξης των τενόντων του ώμου, είναι ο πόνος και αδυναμία κίνησης του χεριού. Ειδικά η ανύψωση του χεριού προς τα εμπρός και προς το πλάι, είναι ιδιαίτερα επώδυνη, γεγονός το οποίο, επηρεάζει σημαντικά την καθημερινή δραστηριότητα και την ποιότητα ζωής του πάσχοντα. Συχνά επίσης, η ρήξη των τενόντων του ώμου συνοδεύεται και από πόνο κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Πως γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση της ρήξης των τενόντων του ώμου απαιτεί λεπτομερή κλινική εξέταση και τον απαραίτητο απεικονιστικό έλεγχο. Η εξέταση εκλογής για την διάγνωση, είναι η μαγνητική τομογραφία του ώμου, η οποία μας δείχνει με μέγιστη ακρίβεια το μέγεθος και την βαρύτητα της βλάβης. Εξαιρετικά χρήσιμο είναι επίσης και το υπερηχογράφημα του ώμου, ο δυναμικός χαρακτήρας του οποίου βοηθάει σημαντικά στη διάγνωση.

Υπάρχει κάποια νέα τεχνική για γρήγορη και μόνιμη αποκατάσταση;

Η ρήξη των τενόντων στον ώμο αντιμετωπίζεται με την βοήθεια της αρθροσκόπησης του ώμου. Μέσω πολύ μικρών τομών και με ελάχιστο τραυματισμό των υγιών ιστών επιτυγχάνεται η συρραφή του τένοντα, η οποία εξασφαλίζει την ασφαλή, ανώδυνη και ταχεία επιστροφή του ασθενούς στις προηγούμενες δραστηριότητές του.

Πως να επιλέξω τον κατάλληλο ορθοπαιδικό χειρουργό, ώστε να θεραπευθώ, οριστικά;

Η επιλογή του κατάλληλου ορθοπαιδικού χειρουργού, για την αντιμετώπιση της ρήξης των τενόντων του ώμου, είναι κομβικής σημασίας για την επιτυχή έκβαση του προβλήματος. Είναι απαραίτητο ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός να έχει πολυετή εμπειρία και εξειδίκευση στη χειρουργική του Ώμου, καθώς επίσης και να είναι εξοικειωμένος με τις νέες, ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές και τον αντίστοιχο τεχνολογικό εξοπλισμό.

Ο Παναγιώτης Πάντος, MD, MSc, PhD, Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Διευθυντής Τμήματος Άνω Άκρου, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών έχει ειδικευθεί στην Ορθοπαιδική Χειρουργική & Τραυματιολογία στην Α’ Ορθοπαιδική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο νοσοκομείο Αττικό. Εκπαιδεύθηκε επίσης, στην κλινική Άνω άκρου και Μικροχειρουργικής στο Γενικό Νοσοκομείο ΚΑΤ. Διαθέτει πλούσια κλινική εμπειρία ως Επιμελητής και Αναπληρωτής Διευθυντής σε μεγάλα Γερμανικά νοσοκομεία, με εξειδίκευση στη χειρουργική του ώμου και του άνω άκρου, διενεργώντας τα τελευταία χρόνια, πληθώρα επιτυχημένων ορθοπαιδικών επεμβάσεων. Έχει πλήθος προφορικών ανακοινώσεων και επιστημονικών εργασιών σε διεθνή συνέδρια και περιοδικά, ενώ είναι εκπαιδευτής αρθροσκοπικών τεχνικών για την αποκατάσταση παθήσεων στην άρθρωση του ώμου.

Για περισσότερα ιατρικά νέα πατήστε εδώ.