Bloomberg / Contributor/Getty Images
BUSINESS

Sam Bankman-Fried, ο νεότερος δισεκατομμυριούχος στον πλανήτη

Η ιστορία του 29χρονου που πλούτισε χάρη στα κρυπτονομίσματα και είναι σήμερα, ο πλουσιότερος επιχειρηματίας κάτω των 30 ετών στη συγκεκριμένη αγορά παγκοσμίως.

Τον δρόμο άνοιξε ο Mark Zuckerberg. Ήταν μόλις 23 ετών όταν έγινε ο νεότερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο -και μάλιστα αυτοδημιούργητος- χάρη στην επιτυχία του Facebook. Σήμερα, ο Sam Bankman-Fried βαδίζει στα χνάρια του.

Στα 29 του χρόνια, ο Αμερικανός που δραστηριοποιείται στην αγορά των κρυπτονομισμάτων έχει κερδίσει τους εξής τίτλους στις επίσημες λίστες του Forbes για το 2021: 

  • ο νεότερος δισεκατομμυριούχος στον πλανήτη (274η θέση)
  • ο νεότερος Αμερικανός δισεκατομμυριούχος στον κόσμο (32η θέση)
  • ο νεότερος πλουσιότερος επιχειρηματίας στην αγορά των κρυπτονομισμάτων παγκοσμίως (2η θέση)

Κι όμως, ο Sam Bankman-Fried δεν υπήρξε ποτέ μεγάλος fan του bitcoin και των cryptos. «Μπλέχτηκα με όλη αυτή την ιστορία χωρίς να έχω τότε ουσιαστικά ιδέα τι είναι τα κρυπτονομίσματα. Άκουγα να παίζουν παντού, να αποκτούν hype και απλά μου φάνηκε ότι μπορούσαν να γίνουν μία πολύ καλή επενδυτική κίνηση», δηλώνει σε συνέντευξή του στο Forbes.

Είδε δηλαδή μία μεγάλη ευκαιρία να αναδύεται στη συγκεκριμένη αγορά και την άρπαξε από τα μαλλιά. Ο στόχος του άλλωστε ήταν πάντα ένας: βγάλε χρήμα για να δώσεις χρήμα. Αυτό είναι το αλτρουιστικό του μότο.

Αν και αυτή τη στιγμή, είναι ο ιδιοκτήτης ενός από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια ψηφιακών νομισμάτων στον κόσμο, που παρέχει παράγωγα προϊόντα καθώς και άμεσες συναλλαγές, του FTΧ, δεν θα είχε κανένα απολύτως πρόβλημα να αλλάξει επαγγελματικό προσανατολισμό και να ασχοληθεί με κάτι διαφορετικό. «Θα το έκανα, ναι». Αρκεί να του προσέφερε τη δυνατότητα να αυγατίσει ακόμα περισσότερο την περιουσία του για να μπορεί να είναι συνεπής στη φιλοσοφία του και στη φιλανθρωπική του δράση. Η περιουσία του εκτιμάται σήμερα στα 22,2 δισεκατομμύρια δολάρια. 

Πώς ο Sam Backman-Fried βρέθηκε στην κορυφή του κόσμου

Ο Sam Bankman-Fried γεννήθηκε στο Στάνφορντ της Καλιφόρνιας. Οι γονείς του, καθηγητές Νομικής στο επάγγελμα, παρατήρησαν από νωρίς ότι ο γιος τους είχε τρεις αγάπες: τις ιστορίες του Harry Potter, τις θετικές επιστήμες και να κάνει αλτρουιστικές πράξεις. Η μητέρα του συγκεκριμένα είδε ότι είχε μία κλίση στην αλτρουιστική φιλοσοφία (ωφελιμιστική), η οποία διέπει μέχρι σήμερα τον τρόπο ζωής και σκέψης του. Όπως προαναφέραμε, ο στόχος του είναι να δημιουργήσει μία αμύθητη περιουσία, προκειμένου να κάνει το καλύτερο δυνατό για τον κόσμο. 

Μετά το σχολείο, ο Sam Bankman-Fried σπούδασε φυσική στο MIT. Ήθελε να γίνει καθηγητής. Τελικά, μετά την αποφοίτησή του, το 2014 μπήκε στον χώρο του finance. Εργάστηκε στην Jane Street Capital, εταιρεία αλγοριθμικών χρηματιστηριακών συναλλαγών. Με το που έπιασε στα χέρια του πολλά χρήματα, ξεκίνησε να δωρίζει σε φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Τρία χρόνια αργότερα, το 2017 παραιτήθηκε και με το 1 εκατομμύριο δολάρια που είχε βάλει στην άκρη, ίδρυσε την Alameda Research, τη δική του εταιρεία αλγοριθμικών χρηματιστηριακών συναλλαγών. Σύντομα όμως, αντιλήφθηκε ότι υπήρχε ένα σημαντικό πρόβλημα: ο τρόπος λειτουργίας των ανταλλακτηρίων αποτελούσε τροχοπέδη για τους ισχυρούς εμπόρους που επιθυμούσαν να μεταφέρουν μεγάλα ποσά σε μηδενικούς χρόνους. 

Κάπως έτσι, με αυτό το σκεπτικό, ίδρυσε το 2019 το FTX, που σήμερα θεωρείται από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια ψηφιακών νομισμάτων παγκοσμίως. Ένα ανταλλακτήριο-χρυσωρυχείο που πριν λίγες ημέρες είδε την αποτίμησή του να σκαρφαλώνει στα 32 δισεκατομμύρια δολάρια. 

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι σε μία εποχή που οι τιμές των κρυπτονομισμάτων έχουν υποχωρήσει σημαντικά -το bitcoin έχει υποχωρήσει κατά 46% από το ιστορικό υψηλό των 69 χιλιάδων δολαρίων του περασμένου Νοεμβρίου-, η εταιρεία του Sam Backman-Fried οδεύει διαρκώς με εντυπωσιακό ρυθμό προς τα εμπρός αντί να οπισθοδρομεί. 

Πάντως, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, ο βασιλιάς του crypto και του trading είναι από τους λιγότερο φιλάνθρωπους της λίστας του Forbes με τους πλουσιότερους Αμερικανούς στον κόσμο, παραχωρώντας μόνο το 1% των ετήσιων εσόδων του FTX για καλό σκοπό. Τι απαντά ο ίδιος; Ότι είναι μέλος της οργάνωσης Giving What We Can και ότι σχεδιάζει σε βάθος χρόνου να δωρίσει το μεγαλύτερο μέρος της περιούσιας του σε φιλανθρωπικούς οργανισμούς.

Τι άλλο γνωρίζουμε για τον Sam Bankman-Fried; Ζει στις Μπαχάμες. Δεν πίνει αλκοόλ και δεν του αρέσουν τα ταξίδια. Είναι vegan και κοιμάται το βράδυ μόλις τέσσερις ώρες. Συνεχίζει να έχει μανία με τα σκοτεινά παραμύθια του Harry Potter και να μην καταλαβαίνει γιατί ο κόσμος παθιάζεται με ό,τι ψηφιακό.