ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Samsung Galaxy S21 Ultra: Tο flagship κινητό που δεν θα σε απογοητεύσει

Περάσαμε μερικές μέρες βάζοντας στην καθημερινότητά μας το νέο flagship κινητό της Samsung και καταγράφουμε την εμπειρία μας.

Όταν σου απαγορεύεται να δρέψεις τους καρπούς του πραγματικού κόσμου, λόγω καραντινών, πανδημιών και λοιπών καταποτισμών, όπως είναι λογικό θα καταφύγεις στον ψηφιακό. Δεν είναι ότι πριν τον μαρτυρικό Φεβρουάριο του 2020 δεν είχαμε μία στενότατη σχέση με το κινητό μας. Είχαμε και παραείχαμε. Αλλά από εκεί που δεν το περιμέναμε, η σχέση αυτή έγινε ακόμα στενότερη. Οι άνθρωποι άρχισαν να περνούν στον υπολογιστή ή στο smartphone τους πάρα πολλές ώρες. Συνήθως μάλιστα για όσους ήταν/είναι σε τηλεργασία, η μόνη διαφορά της βάρδιας και του ελεύθερου χρόνου τους είναι ότι περνάνε από το laptop τους στη μικρότερη οθόνη τους κινητού τους και τούμπαλιν. Άμεσο αποτέλεσμα αυτής της συνθήκης είναι η αναζήτηση κινητών με όσο το δυνατόν καλύτερα χαρακτηριστικά.

 

Το νέο Galaxy S21 Ultra έρχεται ως το flagship κινητό της Samsung για το 2021 και στα χαρτιά η εξέλιξη του περσινού S20. Με την προαναφερθείσα ανάγκη μας για καλύτερη εμπειρία από τo smartphone μας αλλά ταυτόχρονα και τη μείωση των επιλογών που παρατηρείται στην αγορά τα τελευταία χρόνια, αυτή από μόνη της ήταν μία σημαντική είδηση. Οι απαιτήσεις, λοιπόν, έρχονται και είναι πολύ υψηλές. Περνάει όμως τον πήχη; Ας το πάρουμε από την αρχή.

Σχεδιασμός

Αισθητικά μιλώντας, προφανώς λίγοι έχουν να προσάψουν κάτι στη Samsung. Και στην περίπτωση του Galaxy S21 Ultra έχουμε ένα πολύ κομψό κινητό, με καινοτόμα χαρακτηριστικά αλλά χωρίς πολύ ανούσιο σχεδιαστικό θόρυβο. Κυκλοφορεί σε δύο εκδοχές (Phantom Black και Phantom Silver) και θα πω ότι, παρότι λάτρης του μαύρου, εδώ με εντυπωσιάζει περισσότερο το Phantom Silver.

Αν πρέπει να βρούμε σε αυτό το σημείο ένα αρνητικό είναι ότι η συσκευή έχει πράγματι αρκετά μεγάλο βάρος συγκριτικά, που μπορεί να συνηθίζεται μεν αλλά μπορεί και να δημιουργήσει κάποιες δυσκολίες στην καθημερινότητά σου. Ούτως ή άλλως η συσκευή είναι αρκετά μεγάλη σε μέγεθος αλλά όλα είναι τοποθετημένα σε κατάλληλη θέση, ώστε να είναι εύκολη και η χρήση με το ένα χέρι.

Κάμερα

Ένα από τα δυνατότερα χαρακτηριστικά του Galaxy S21 Ultra είναι η εκπληκτική του κάμερα. Εδώ θα βρείτε έναν νέο αισθητήρα στα 108 MP και laser autofocus. Τεστάροντάς το βρήκαμε πολύ ζωντανά χρώματα που ενδεχομένως να χάνουν λίγο σε αληθοφάνεια (αν αυτό είναι που ζητάτε από την κάμερα του κινητού σας) αλλά προσθέτουν σε εντυπωσιακά αποτελέσματα. Τα πράγματα πάνε αρκετά καλά με τις λήψεις που γίνονται με χαμηλό φωτισμό χάρη στον ταχύτερο Bright Night αισθητήρα. Ιδίως η λειτουργία νυκτός είναι μία από τις καλύτερες που έχω δοκιμάσει προσφέροντας πολύ καλή λεπτομέρεια.

Από την άλλη, τα πράγματα με το ζουμ της συσκευής πατάνε στο επίπεδο του S20 και προσφέρουν πλέον οπτικό ζουμ 3Χ και 10Χ, ενώ μπορεί να φτάσει και στο 100Χ που πράγματι προσφέρει καλή λεπτομέρεια κουνημένη όμως, ακόμα αν χρησιμοποιηθεί το Zoom Lock. Ούτως ή άλλως δεν ξέρω κατά πόσο έχει -προς το παρόν τουλάχιστον- νόημα ένα τόσο υψηλό ζουμ όσον αφορά τη λήψη φωτογραφιών. Ίσως, είναι χρήσιμο να λειτουργήσει ως ενός τύπου ψηφιακό κιάλι.

Οθόνη

Πάμε τώρα και στο ενθουσιώδες κομμάτι του review. Αυτό που ξεχωρίζει αυτή τη συσκευή θα το βρείτε εδώ. Η δυναμική AMOLED 2X οθόνη μεγέθους 6,8 ιντσών είναι ιδιαίτερα ξεκούραστη για το μάτι. Προσφέρει μάλιστα έναν ρυθμό ανανέωσης της τάξης των 120Ηz σε ανάλυση Quad HD+. Χαρακτηριστικά που δείχνουν ότι έχουμε χωρίς υπερβολή μία από τις καλύτερες οθόνες που έχουμε δει ποτέ σε smartphone. Θα καταλάβετε αυτά τα εντυπωσιακά χαρακτηριστικά σε περίπτωση που παρακολουθήσετε μέσω του κινητού σας ένα video (ιδανικά σε υψηλή ανάλυση). Οι εικόνες και οι γωνίες θέασης είναι καθηλωτικές, τα χρώματα αποδίδονται εκπληκτικά, ενώ η διαφορά μεταξύ της παρακολούθησης σε κλειστό ή ανοιχτό χώρο δεν είναι τόσο μεγάλη, κυρίως χάρη στα 1500 units που φτάνει με ηλιοφάνεια. Με απλά λόγια, δεν θα βρείτε ούτε το παραμικρό ελάττωμα σε αυτό το κομμάτι.

Samsung

Απόδοση-Μπαταρία

Στο Galaxy S21 Ultra θα βρείτε μία RAM μεταξύ 12GB και 16GB που σε κάθε περίπτωση θα είναι αρκετή (ίσως και υπέρ-αρκετή) οτιδήποτε και αν θέλετε να κάνετε. Ο επεξεργαστής που είναι ο Exynos 2100 αποτελούμενος από έναν πυρήνα Χ1 επιτρέπει υψηλές αποδόσεις στο multi-tasking. Δεν παρατήρησα κανένα πρόβλημα με κολλήματα και θερμοκρασίες που ενδεχομένως υπήρχαν στη σειρά του S20. Πλέον, ακόμα και αν τρέξετε ένα πολύ βαρύ πρόγραμμα, δεν θα χρειαστεί καν να ανησυχήσετε.

Ως προς την μπαταρία, η Samsung μάς τη δίνει στα 5000mAh που ως απόλυτος αριθμός είναι not great not terrible για τα λεφτά του κινητού. Παρόλα αυτά, είμαστε πια σε μία νέα τεχνολογική φάση, ώστε η αυτονομία του κινητού είναι ένα ζήτημα πολυπαραγοντικό. Μιλώντας για την εμπειρία μου μπορώ να πω ότι με μία κανονική χρήση ενός ανθρώπου που ασχολείται με τα social media και επομένως χρησιμοποιεί συχνά το smartphone του μέσα στη μέρα, το φορτισμένο από το πρωί S21 Ultra άντεξε μέχρι αργά το βράδυ. Αλλά από εκεί και πέρα σίγουρα θα χρειαστεί νέα φόρτιση που με τη σειρά της είναι γρήγορη αλλά δεν είναι και ότι θα σε αφήσει με το στόμα ανοιχτό.

Τελικό συμπέρασμα

Το Samsung Galaxy S21 Ultra είναι σίγουρα ένα κινητό ακριβό και οφείλουμε αυτό να το τονίσουμε ιδίως σε αυτές τις δύσκολες εποχές που ζούμε. Απευθύνεται, λοιπόν, σε συγκεκριμένες κατηγορίες καταναλωτών (αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με την οικονομική άνεση αλλά και με το πού επιλέγει ο καθένας να σπαταλήσει τα λεφτά του). Παρά την τετραψήφια τιμή στην οποία θα το βρείτε στην αγορά πάντως, μιλάμε για μία χωρίς αμφιβολία εξαιρετική συσκευή που έχει ελάχιστα αρνητικά (κυρίως αφορούν το βάρος), ενώ τα θετικά της την απογειώνουν. Εξαιρετική κάμερα και για μία από τις καλύτερες (αν όχι η καλύτερη) οθόνες smartphone.

Το τελικό πόρισμα; Τον περάσαμε τον πήχη.