ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Samsung QLED 8K: Δεν σου κάνει την έξυπνη, είναι

Είδαμε πρώτοι τις τηλεοράσεις που θα θέλουν να αποκτήσουν όλοι σε ένα μήνα από σήμερα.

Εάν είχες κατά νου να αγοράσεις μία 4Κ τηλεόραση, σου έχουμε μία ευχάριστη και μία δυσάρεστη είδηση. Δεν θα σε ρωτήσουμε ποια θες να σου πούμε πρώτα – όχι γιατί δεν μας νοιάζει, απλά γιατί πρέπει να κόψουμε δρόμο για να πάμε στο ζουμί.

Η δυσάρεστη είδηση είναι ότι η 4Κ είναι πλέον ένα βήμα πίσω, καθώς ήδη από την περασμένη Πέμπτη έκαναν την εμφάνιση τους οι πρώτες τηλεοράσεις με ανάλυση 8Κ από την Samsung. Η ευχάριστη είδηση είναι ότι – όπως συμβαίνει σε όλες αυτές τις περιτπώσεις – οι τιμές των προϊόντων παλιάς τεχνολογίας γίνονται πιο προσιτές.

Αν όμως έχεις πραγματικό κόλλημα με την ρεαλιστική εικόνα, ίσως θα πρέπει να ξανασκεφτείς εάν θα πρέπει να μείνεις στις 4Κ, καθώς οι QLED 8K της Samsung δεν παρουσιάστηκαν στην έκθεση τεχνολογίας IFA, στο Βερολίνο, ως κάτι μακρινό. Έρχονται μέσα στον επόμενο μήνα και στην Ελλάδα και σε διαβεβαιώνουμε – καθώς είχαμε την χαρά και την τιμή να είμαστε από τους πρώτους που τις είδαμε από κοντά – ότι αξίζουν τη μικρή αναμονή.

Διαθέτουν πραγματική 8Κ ανάλυση που είναι ορατή δια γυμνού οφθαλμού. Συγκεκριμένα, στις οθόνες της έκθεσης θα έπρεπε σχεδόν να ακουμπήσεις την μύτη σου επάνω τους για να μπορέσεις να διακρίνεις τα pixel. Ο επεξεργαστής Quantum 8Κ και ο Q HDR 8Κ δουλεύουν αθόρυβα και άκοπα πίσω από τις οθόνες για να προσφέρουν ό,τι πιο ζωντανό έχεις δει σε ψηφιακή εικόνα έως σήμερα.

Η σειρά Samsung Q900R διαθέτει πραγματική 8Κ ανάλυση με δυνατότητα μέγιστου επιπέδου φωτεινότητας στα 4,000 nit – ένα πρότυπο που διαθέτουν τα περισσότερα κινηματογραφικά στούντιο. Για να μπορέσουμε να καταλάβουμε τη διαφορά αυτή, η λειτουργία επιτρέπει στην τηλεόραση να παράγει τέσσερις φορές περισσότερα pixels από ότι η 4K UHD TV και 16 φορές περισσότερα pixels από ότι η full HD TV που πιθανόν έχεις τώρα στο σαλόνι σου. Επίσης, η τεχνολογία Q HDR 8K με πρότυπο HDR 10+ (High Dynamic Range), που βελτιώνει τα επίπεδα φωτεινότητας της τηλεόρασης και παράγει αυθεντικά χρώματα και εικόνες, έχει ενσωματωθεί, έτσι ώστε οι εικόνες να προβάλλονται, όπως τις είχαν κατά νου οι δημιουργοί.

ΟΚ, καλά όλα αυτά θα σου πει κάποιος. Ωραία – τι ωραία, εντυπωσιακή – η εικόνα που βλέπω όταν πηγαίνω στο κατάστημα, τι γίνεται όμως όταν την πάρω στο σπίτι και θα πρέπει να συμβιβαστώ με το σήμα της Digea και την εικόνα σίριαλ που έχουν γυριστεί από τα ‘90s; Εδώ είναι η πραγματική ‘μαγκιά’ της Samsung που δεν είναι τυχαία η πρωτοπόρος στον χώρο της εικόνας και της τηλεόρασης.

Η τεχνολογία της Samsung 8K AI Upscaling που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη παράγει ποιότητα εικόνας και ήχου επιπέδου συμβατού με 8K, ανεξάρτητα από την αρχική ποιότητα ή μορφή της πηγής. Είτε ο χρήστης παρακολουθεί περιεχόμενο μέσω υπηρεσίας streaming, set-top box, HDMI, USB ή και από κινητό, ο επεξεργαστής Quantum 8K αναγνωρίζει και αναβαθμίζει το περιεχόμενο, έτσι ώστε να προβάλλεται σε ποιότητα 8Κ.

Με απλά λόγια, το ‘Ρετιρέ‘, το βίντεο της πλάκας από το Youtube και οι αγώνες ρετρό από το ελληνικό πρωτάθλημα που δείχνει η Novasport, χάρη στην τεχνική νοημοσύνη που διαθέτουν τα νέα μοντέλα, περνούν από ένα μαγικό φίλτρο που αναβαθμίζει την εικόνα και την φέρνει όσο πιο κοντά γίνεται στα επίπεδα της 8Κ.

Επιπλέον, η Q900R διαθέτει την τεχνολογία Direct Full Array Elite για βελτιωμένο επίπεδο αντίθεσης, ακριβή έλεγχο στον οπίσθιο φωτισμό και 100% όγκο χρωμάτων, επιτρέποντας στους χρήστες να δουν δισεκατομμύρια αποχρώσεις του χρώματος, προσφέροντας την πιο υψηλή χρωματική ακρίβεια μέχρι σήμερα.

Λίγες μερούλες υπομονή, λοιπόν, για να δείτε και να αποφασίσετε από κοντά. Αρχές Οκτώβρη στην Ελλάδα και την Κύπρο θα είναι διαθέσιμα τα μεγέθη των 65”, 75” και 85” της σειράς Q900R QLED 8K της Samsung με τις τιμές να ξεκινούν από 4.990 ευρώ.