iStock
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Σε άλλα νέα, ερευνητές ανακάλυψαν βακτήρια βαμπίρ που διψούν για ανθρώπινο αίμα

Επιστήμονες του Washington State University ανακάλυψαν ότι κοινά -γνωστά- εντεροβακτήρια λατρεύουν να πίνουν το αίμα μας.

Επειδή τα έχουμε λύσει όλα και έχουμε βαρεθεί κάπως να ζούμε μια στρωμένη, τακτοποιημένη, χωρίς εκπλήξεις ζωή, ερευνητές από το Washington State University είπαν να προσφέρουν μια συγκίνηση. Έτσι. Για να βγούμε από τη ρουτίνα μας.

Ανακάλυψαν σε βακτήρια που μας πλήττουν δια της τροφής (πχ σαλμονέλα, E. coli -γνωστό ως κολοβακτηρίδιο) ένα χαρακτηριστικό που συμπεριφέρεται όπως οι καρχαρίες όταν αναζητούν το θήραμα τους από το αίμα του.

Μόνο που επειδή τα βακτήρια δεν έχουν μύτη (που έχει ο καρχαρίας), βασίζονται σε άλλες αισθήσεις, για να μετακινούνται επιδέξια από το έντερο στο αίμα, συνθήκη που μπορεί να καταλήξει και στο θάνατο του ξενιστή.

Τι ακριβώς θέλουν τα εντεροβακτήρια από το αίμα μας;

Ο ορός του αίματος είναι το υγρό του μέρος που απομένει μετά την πήξη. Από αυτό έλκονται οι συγκεκριμένοι μικροοργανισμοί, καθώς περιέχει θρεπτικά συστατικά τα οποία χρησιμοποιούν ως τροφή.

Αυτό το φαινόμενο ονομάστηκε από τους ερευνητές ως «βακτηριακός βαμπιρισμός» και έλυσε ένα μυστήριο που διαρκούσε για δεκαετίες. Ήταν αυτό της κατανόησης του λόγου που τα βακτήρια του εντέρου είναι ικανά να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος, μέσω μικροσκοπικών δακρύων ή τομών στο έντερο.

Ο εκ των συγγραφέων της δημοσίευσης και καθηγητής στο Κολλέγιο Κτηνιατρικής του WSU, Arden Baylink δήλωσε πως «διαπιστώσαμε ότι μερικά από τα βακτήρια που προκαλούν συχνότερα λοιμώξεις του αίματος, στην πραγματικότητα «αισθάνονται» μια χημική ουσία στο ανθρώπινο αίμα και «κολυμπούν» προς αυτήν».

Τα παθογόνα μπορούν εύκολα να βρουν πού βρίσκεται ο ορός και να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος μέσω μικρών τομών στο πεπτικό σύστημα. Αυτό είναι που προκαλεί κάποιες φορές το θάνατο από σήψη, σε άτομα με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου.

Ακόμη και η παραμικρή ποσότητα αίματος είναι αρκετή για να προσελκύσει τα βακτήρια βαμπίρ, κατά τον τρόπο που οι καρχαρίες ανιχνεύουν μια σταγόνα αίματος σε 10 δισεκατομμύρια σταγόνες νερού. Βάσει πάντα των ευρημάτων της εργασίας εντεροβακτήρια όπως το E. coli και η σαλμονέλα μπορούν να ανιχνεύσουν μόλις ένα φεμτόλιτρο ορού αίματος (βλ. ποσότητα ίση με 0,0000000000001 χιλιοστόλιτρα), να μαζευτούν γύρω του και να κάνουν την είσοδο τους σε αυτόν.

Η ομάδα χρησιμοποίησε ένα σύστημα μικροσκοπίου υψηλής ισχύος για να προσομοιώσει την εντερική αιμορραγία, εγχύοντας μικροσκοπικές ποσότητες ανθρώπινου ορού, όπως παρακολουθούσαν τα βακτήρια να κατευθύνονται προς την πηγή. Έγινε ευκρινές πώς αναζητούσαν τον ορό. Χρειάστηκαν λιγότερο από ένα λεπτό για να τον προσεγγίσουν. Η ομάδα διαπίστωσε επίσης, ότι η σαλμονέλα έχει έναν ειδικό υποδοχέα πρωτεΐνης (Tsr) που επιτρέπει στα βακτήρια να αισθάνονται τον ορό αίματος και να κολυμπούν προς αυτόν.

Η νέα κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα βακτήρια μπορούν να εγκατασταθούν στην κυκλοφορία του αίματος ανοίγει το δρόμο για νέα φάρμακα που θα μπορούν να αποτρέψουν τη σήψη πριν συμβεί -αντί να τη θεραπεύσουν όταν κάποιος αρρωστήσει.

Πότε γίνονται επικίνδυνα τα βακτήρια βαμπίρ

Συνήθως, οι εντερικές λοιμώξεις αντιμετωπίζονται από το ανοσοποιητικό σύστημα χωρίς σοβαρά προβλήματα (το πιο κλασικό σύμπτωμα είναι η διάρροια).

Τα άτομα όμως, που πάσχουν από φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (πχ νόσος του Crohn και ελκώδης κολίτιδα), διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν αιμορραγία στο εσωτερικό του εντέρου και να πάθουν πιο σοβαρή βακτηριακή λοίμωξη.

Αυτό τους θέτει σε ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν μια κατάσταση που ονομάζεται σήψη, η οποία είναι ουσιαστικά μια αλυσιδωτή αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος που επιτίθεται στον οργανισμό ως απόκριση σε μια μόλυνση. Με την ανακάλυψη της πρόσφατης μελέτης, θα μπορούν να σωθούν ζωές.