2024/AP Photo/Michael Conroy
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ

Σε εικόνες – Το καθηλωτικό φαινόμενο της ολικής έκλειψης

Δεκάδες εκατομμύρια κόσμου στην Αμερική έστρεψαν τα μάτια τους στον ουρανό, παρατηρώντας τον ήλιο να κρύβεται πίσω από τη σελήνη και τα πάντα να σκοτεινιάζουν για μερικά λεπτά.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: AP PHOTO

«Σκοτείνιασαν τα πάντα, ο ουρανός ήταν σκοτεινός τριγύρω και νιώσαμε τη θερμοκρασία να πέφτει – ήταν πολύ αισθητό γιατί αισθάνεσαι να δροσίζεσαι», μετέφερε σε τηλεοπτική σύνδεση στο ΣΚΑΪ η Αναστασία Φιόρη-Μεταλληνού, αστρονόμος στα Κέντρα Επισκεπτών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, που είχε μεταβεί στο Μεξικό για την παρατήρηση του σπάνιου φαινομένου.

«Είδαμε στον ουρανό πλανήτες που υπό το φως του ήλιου δεν φαίνονται, όπως η Αφροδίτη, ο Δίας, ο Άρης και ο Κρόνος». Το Μεξικό, όπως είχε ανακοινωθεί προ ημερών στη χαρτογράφηση του φαινομένου από την NASA, βρισκόταν στην αρχή της αλληλουχίας των γεωγραφικών σημείων, απ’ όπου θα ήταν ορατή η ολική έκλειψη της 8ης Απριλίου.

Το λεγόμενο «μονοπάτι» της ολικής έκλειψης συνέχιζε διατρέχοντας διαγώνια τις Ηνωμένες Πολιτείες, από την πάνω άκρη του Ειρηνικού ως τις κάτω ακτές του Καναδά στον Ατλαντικό, συντονίζοντας μια καθηλωτική εμπειρία για δεκάδες εκατομμύρια κόσμου, εντός και εκτός της επιστημονικής κοινότητας.

Στις μεγαλουπόλεις των συνολικά 15 Πολιτειών που έτυχε να βρίσκονται στο μονοπάτι της έκλειψης, σήμανε ένας μικρός συναγερμός: όλος ο κόσμος, κάτοικοι αλλά και τουρίστες οι οποίοι είχαν διασχίσει χιλιόμετρα κυνηγώντας το σπάνιο και για πολλούς μυσταγωγικό φαινόμενο, βρέθηκαν να κατακλύζουν πιθανά και απίθανα μέρη, πλαγιές, λόφους, στάδια, πάρκα, πλατείες, για να βιώσουν στο μέγιστο τα λεπτά που ο ήλιος κρύβεται πίσω από τη Σελήνη.

Όπως ανέφερε στην τοποθέτησή της η αστρονόμος των Κέντρων Επισκεπτών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το φαινόμενο διήρκησε συνολικά περί τις δυόμιση ώρες, αλλά η φάση της ολικότητας ήταν τέσσερα λεπτά, διάστημα υπεραρκετό άμα σκεφτεί κανείς πόσο μοναδικό είναι να παρατηρείς τον ήλιο να εξαφανίζεται πίσω απ’ τον δίσκο της σελήνης, καθώς χάνεται κάθε ίχνος ηλιακού φωτός και τα δύο σώματα φαίνονται σαν να έχουν το ίδιο μέγεθος.

Εδώ και μέρες, η ζήτηση για τα ειδικά γυαλιά προστασίας είχε αυξηθεί κατακόρυφα στις Πολιτείες της Αμερικής.

Σύμφωνα με στοιχεία της NASA, περίπου 31,5 εκατ. άνθρωποι ζουν κατά μήκος του μονοπατιού της έκλειψης του Απριλίου. Μερικά από τα πιο ειδυλλιακά μέρη για να παρακολουθήσει ο κόσμος το χθεσινό φαινόμενο ήταν το Νότιο Ιλινόις στο πανεπιστήμιο του οποίου υπάρχει ένα στάδιο και διοργανώθηκε εκεί ανοιχτό event με ταυτόχρονη προβολή του φαινομένου στις γιγαντοοθόνες, η Ιντιανάπολις με τα υδάτινα κανάλια, αλλά και οι καταρράκτες του Νιαγάρα στο Οντάριο, παρόλο που το νέφος της υγρασίας δυσκολεύει τη θέαση του φαινομένου.

Πέρα από τον κόσμο, τεράστιο ήταν το ενδιαφέρον της απανταχού επιστημονικής κοινότητας για το ουράνιο φαινόμενο, με πολλά πειράματα να λαμβάνουν χώρα παράλληλα, το κρίσιμο χρονικό διάστημα των τεσσάρων λεπτών. Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της έκλειψης, η NASA επιχείρησε να τραβήξει εικόνες προς ανάλυση του ηλιακού στέμματος ενώ εκτόξευσε πυραύλους για να μελετήσει τη σχέση του ηλιακού φωτός με την ατμόσφαιρα της Γης.

Ομάδα από την Καλιφόρνια δοκίμασε να χρησιμοποιήσει το φεγγάρι ως «ασπίδα» για τη μέτρηση των εκπομπών από τις ηλιακές κηλίδες, άλλοι ερευνητές βρήκαν την ευκαιρία να ηχογραφήσουν ήχους από την άγρια ζωή, καταγράφοντας την αντίδραση διαφορετικών ειδών στο φαινόμενο.

«Είναι λίγο περίεργο κατά τη διάρκεια της ημέρας να πέφτει η θερμοκρασία, να σκοτεινιάζει τόσο απότομα», ανέφερε στην ΕΡΤ ο Ανδρέας Γολέμης που ειδικεύεται στη διαστημική ιατρική και είχε μεταβεί στο Τέξας για να μελετήσει την έκλειψη. «Αυτό το βλέπουμε κυρίως στο πώς αντιδρούν τα ζώα, π.χ. πώς σταματάνε τα πουλιά να κελαηδούν. Ψυχολογικά, αν θέλετε, είναι ένα λίγο περίεργο και παράταιρο συναίσθημα». Ωστόσο, ο ίδιος επέμεινε στη θετική πλευρά των πραγμάτων.

«Ένα τόσο σπάνιο φαινόμενο και τόσο όμορφο να το ζει κανείς μπορεί τελικά να μας βοηθήσει κιόλας».

Από την ανυπομονησία και την έκπληξη στα πρόσωπα του κόσμου που ξεχύθηκε σε δρόμους, πλατείες και βουνά για την έκλειψη, φαίνεται πως το σπάνιο φαινόμενο χάρισε στιγμές ξεγνοιασιάς, λειτουργώντας –θέλουμε να πιστεύουμε– σαν ορόσημο για την αρχή προς κάτι καλύτερο για όλους.