ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Σε λίγο το βραχιόλι σου θα τρέχει Android

'Eνα έξυπνο βραχιόλι παλεύει να δώσει λύση στο πιο σπαστικό πράγμα από εφεύρεσης διαδικτύου, το login στις διάφορες υπηρεσίες

Μέτρα πόσα login κάνεις καθημερινά χρησιμοποιώντας μόνο τα βασικά. e-Mail, Facebook, Twitter, Instagram, ένα web service π.χ. soundcloud, μια υπηρεσία ηλεκτρονικής πληρωμής π.χ. κινητό τηλέφωνο, amazon/ebay για αγορές είναι αμέσως αμέσως οκτώ αν θεωρήσουμε ότι έχεις έναν λογαριασμό σε κάθε ένα (#nai_kala).

Ακούγεται λίγο σαν την διαφήμιση του Wonderbra, αλλά από αυτή την ταλαιπωρία προσπαθεί να σε γλυτώσει το βραχιόλι Nymi. Αποτυπώνει την ηλεκτρική δραστηριότητα στην επιφάνεια του δέρματος, το ίδιο δηλαδή που κάνει και ο γιατρός για να μετρήσει τους παλμούς, και αυτή η καταγραφή χρησιμοποιείται σαν κωδικός και password.

Το θέμα, ωστόσο, είναι ότι γλυτώνεις και τα log out κάθε φορά που φεύγεις από τον υπολογιστή. Όσο το βραχιόλι είναι κοντά στον υπολογιστή επικοινωνεί μπρος πίσω και παραμένεις “μέσα”. Όταν απομακρυνθεί κάποια στγμή το σύστημα σε “πετάει” αυτόματα “έξω”. Αν ξαναπλησιάσεις κάνει πάλι login αυτόματα.

Το Nymi δεν μπορείς να το αγοράσεις ακόμα. Μπορείς να κάνεις  προπαραγγελία εδώ για 79 δολάρια με αποστολή στις αρχές του 2014. Αν αυτό σου φαίνεται “κάπως”, τότε μάθε ότι η καναδική εταιρεία που το αναπτύσσει ιδρύθηκε το 2011 και έχει καταφέρει να μαζέψει 1,5 εκατομμύριο δολάρια για τα πρώτα της έξοδα.

Κοινώς τα πρώτα μοντελάκια έχουν ήδη φτιαχτεί.

Τι παίρνεις με αυτά τα λεφτά; Μιας και όλα μετριούνται σε τσιπ, η βάση του συστήματος είναι ο ηλεκτροκαρδιογράφος, το τσιπ που κωδικοποιεί τα δεδομένα και ένα bluetooth για την μετάδοση τους. Από εκεί και πέρα έχουμε ένα γυροσκόπιο και ένα επιταχυνσιόμετρο για να αντιλαμβάνεται την κίνηση του καρπού ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν κλειδί αυτοκινήτου, κλειδί σπιτιού και να ξεκλειδώνει αυτόματα τις πόρτες.

Στην ουσία το Nymi είναι ένα έξυπνο βραχιόλι και από εκεί και πέρα οι εφαρμογές που θα αναπτυχθούν είναι αυτές που θα του δώσουν συγκεκριμένες χρήσεις. Γι’ αυτό και η Bionym ετοιμάζει ένα software development kit για όλες τις κινητές πλατφόρμες.

Το βραχιόλι σου θα τρέχει Android, Window Mobile ή iOS και αναλόγως θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση της υγείας σου ή να γράφει τα χιλιόμετρα και τους παλμούς όταν πας για τρέξιμο. Παράλληλα, η Bionym εξετάζει διάφορα σενάρια όπου το Nymi θα μπορούσε να είναι χρήσιμο όπως την περίπτωση επίθεσης.

Αλλά τα λεφτά είναι στους κωδικούς. Όποιος μπορέσει να δημιουργήσει ένα κάτι ασφαλές, οικονομικό και εύχρηστο προκειμένου να λύσει το πρόβλημα με τα συνεχή login έχει χτυπήσει φλέβα χρυσού. Δεν είναι τόσο εύκολο βέβαια δεδομένου ότι στη γωνία θα παραμονεύουν κάθε λογής κακόβουλοι χάκερ.

Γι’ αυτό, πέρα από την ευκολία στη χρήση και το στιλ (βραχιόλι είναι στο κάτω κάτω), η έμφαση είναι στην κωδικοποίηση των δεδομένων. Και  γι’ αυτό θα χρειαστεί το Nymi να τρέχει κάποια mobile πλατφόρμα.

Οπότε, ναι, το βραχιόλι σου σε λίγο καιρό θα είναι έξυπνο.