© Danilo Alves / Unsplash
ΥΓΕΙΑ

Σε λίγο καιρό, το χάπι για την αντρική αντισύλληψη θα είναι γεγονός

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα φαίνεται πως βρήκαν τον τρόπο ώστε οι άντρες να μπορούν να αποφασίσουν πότε θα γίνουν γονείς.

Tο χάπι αντισύλληψης εμφανίστηκε στον πλανήτη τη δεκαετία του 1960, για να γίνει η μεγαλύτερη επανάσταση στην ιστορία της ανθρωπότητας, σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα της γυναίκας. Έως τότε οι γυναίκες δεν μπορούσαν να αποφασίσουν για τα περισσότερα εξ όσων αφορούσαν την ίδια τους τη ζωή. To χάπι όμως τους έδωσε τη δυνατότητα να προγραμματίζουν τις καριέρες και τις ζωές τους, διαχωρίζοντας το σεξ από την τεκνοποίηση – τις απελευθέρωσε κοινωνικά και σεξουαλικά.

Αρχικά αυτό συνέβη με τις παντρεμένες, που για δέκα χρόνια ήταν οι μόνες οι οποίες είχαν -νόμιμη- πρόσβαση σε αυτό. Τη δεκαετία του 1970 μπορούσαν να το πάρουν όσες και όποιες ήθελαν, με την ιστορία να γράφει στις ΗΠΑ πως έκτοτε οι γυναίκες άρχισαν να σπουδάζουν διάφορες επιστήμες, οι οποίες έως τότε θεωρούνταν αντρικές.

Χαρακτηριστικά, στα 70s το 90% των πτυχιούχων ιατρικής ήταν άντρες. Ποσοστό που στη νομική ήταν πάνω από 95%. Αντίθετα, στα 80s το 1/3 ήταν γυναίκες. Η δυνατότητα που είχαν να ελέγχουν τη γονιμότητα τους, τους επέτρεψε να επενδύσουν σε άλλα ενδιαφέροντα τους – αλλά και τις καριέρες τους.

Η ιστορία έχει γράψει και ότι πριν το χάπι, οι άνθρωποι παντρεύονταν νέοι – καθώς η γυναίκα καλούνταν να απέχει από το σεξ, για να γλιτώσει ενδεχόμενη ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, ενόσω πάλευε για την καριέρα της. Διαφορετικά, αναζητούσε σύζυγο μετά τα 30, όταν οι επιλογές ήταν μειωμένες.

Μετά την εμφάνιση του συγκεκριμένου τύπου αντισύλληψης, όλοι άρχισαν να παντρεύονται αργότερα – ακόμα και οι γυναίκες που δεν έπαιρναν το χάπι. Ή δεν χρησιμοποιούσαν κάποια άλλη εκ των διαφόρων μεθόδων αντισύλληψης.

Το δικαίωμα των αντρών

Τι γίνεται όμως, με τους άντρες και το πότε εκείνοι θέλουν να γίνουν πατέρες; Τι συμβαίνει, δηλαδή, με το δικό τους δικαίωμα να αποφασίζουν; Μέχρι στιγμής, μοναδική επιλογή ήταν τα προφυλακτικά και η αγγειεκτομή (της οποίας τα αποτελέσματα μπορούν να αντιστραφούν, αλλά όχι πάντα με επιτυχία).

Επιστήμονες προσπαθούν να δημιουργήσουν χάπι αντισύλληψης για άντρες εδώ και χρόνια. Έως τώρα, εμφανίζονταν διάφορες παρενέργειες που δεν επέτρεπαν το πέρασμα των δοκιμών από τα ζώα στους ανθρώπους.

Από ό,τι φαίνεται, όμως, η ομάδα του Πανεπιστημίου της Μινεσότα βρήκε τον τρόπο να γίνει σωστά η δουλειά: το χάπι που έφτιαξε μπλοκάρει πρωτεΐνες από το να «κολλήσουν» στη βιταμίνη Α, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την αντρική γονιμότητα στα θηλαστικά.

Το χάπι είναι μη ορμονικό

Το φάρμακο δοκιμάστηκε σε ποντίκια και ήταν 99% αποτελεσματικό ως προς την πρόληψη εγκυμοσύνης, χωρίς να υπάρχουν εμφανείς παρενέργειες, όπως ανέφεραν  οι επιστήμονες στην παρουσίαση της έρευνας στο ετήσιο συνέδριο της American Chemical Society.

Τα ποντίκια έλαβαν το φάρμακο από το στόμα, για τέσσερις εβδομάδες. Παρουσιάστηκε τέτοια απότομη πτώση στον αριθμό των σπερματοζωαρίων, που έγιναν στείρα. Όταν διεκόπη η χορήγηση, οι ερευνητές παρατήρησαν πως τα αποτελέσματα αντιστράφηκαν και τα ποντίκια επέστρεψαν στα φυσιολογικά νούμερα, σε διάστημα από 4 έως έξι εβδομάδες.

Εξηγήθηκε ότι το χάπι είναι μη ορμονικό και μάλλον για αυτό έχει λιγότερες παρενέργειες από τις προηγούμενες προσπάθειες – που είχαν ως στόχο να μπλοκάρουν την τεστοστερόνη, κάτι που μπορούσε να οδηγήσει σε κατάθλιψη, αύξηση βάρους και μειωμένη λίμπιντο.

«Όταν πήγαμε σε ακόμη και 100 φορές υψηλότερη δόση από την αποτελεσματική δόση, δεν παρουσιάστηκε κάποια τοξικότητα» εξήγησαν οι καθ’ ύλην αρμόδιοι, οι οποίοι τονίζουν ότι η επιτυχία που είχε η ουσία στα τρωκτικά δεν εγγυάται ανάλογη επιτυχία στους ανθρώπους.

Κλείνοντας, αξίζει να σημειωθεί ότι το χάπι αντισύλληψης για άντρες -αν όλα πάνε καλά- δεν θα αργήσει να γίνει πραγματικότητα: Οι κλινικές δοκιμές θα αρχίσουν το τρίτο ή το τελευταίο τετράμηνο του τρέχοντος χρόνου.