Towfiqu barbhuiya/Unsplash
ΥΓΕΙΑ

Σε λίγο καιρό, το χάπι της νεότητας ίσως να είναι πραγματικότητα

Ερευνητές ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν χημικό κοκτέιλ, ικανό να αντιστρέψει τη διαδικασία της γήρανσης και να οδηγήσει στη δημιουργία ενός χαπιού που θα αποτελέσει την πηγή της νεότητας.

Στην ποπ κουλτούρα, η ανακάλυψη αυτού του κάτι που θα μας διατηρεί για πάντα νέους και θα αποτρέπει τη φυσιολογική διαδικασία της γήρανσης του ανθρώπινου οργανισμού έχει ήδη συμβεί. Το έχουμε δει σε σινεμά και τηλεόραση, το έχουμε διαβάσει στη λογοτεχνία. 

Το ότι η επιστημονική κοινότητα προσπαθεί εδώ και πολλά χρόνια να το βγάλει από την οθόνη/από το χαρτί στην πραγματικότητα είναι επίσης γνωστό. Και σήμερα, ίσως να είμαστε πιο κοντά από ποτέ άλλοτε για να συμβεί στ’ αλήθεια.

Μέσα στο καλοκαίρι, ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, του Πανεπιστήμιου του Μέιν και του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (MIT) ισχυρίζονται ότι ξεκλείδωσαν ένα νέο μυστικό όσον αφορά τη γήρανση και τις ασθένειες που σχετίζονται με αυτήν.

Η πρωτοποριακή τους μελέτη δημοσιεύτηκε στο τεύχος Ιουλίου του ιατρικού περιοδικού Aging, με τίτλο «Χημικά μέσα για την αντιστροφή της γήρανσης και την αποκατάσταση της κυτταρικής λειτουργίας».

Τα ευρήματα της ομάδας βασίστηκαν στη βραβευμένη με Νόμπελ ανακάλυψη ότι η έκφραση συγκεκριμένων γονιδίων, που ονομάζονται παράγοντες Yamanaka, θα μπορούσε να μετατρέψει τα ενήλικα κύτταρα σε επαγόμενα πολυδύναμα βλαστοκύτταρα (iPSCs), χωρίς μάλιστα να προκαλέσει γενετικές μεταλλάξεις.

Η ερευνητική ομάδα λοιπόν, αφού εργάστηκε για πάνω από τρία χρόνια για να βρει μόρια που μπορούν να συνδυαστούν για να αντιστρέψουν την κυτταρική γήρανση και να αναζωογονήσουν τα ανθρώπινα κύτταρα, προχώρησε τώρα σε μία συναρπαστική ανακάλυψη.

Μέσα από πειράματα σε ποντίκια και πιθήκους, κατάφερε να εντοπίσει έξι χημικά κοκτέιλ που μπορούν να αντιστρέψουν τα οπτικά σημάδια γήρανσης σε λιγότερο από μία εβδομάδα, αναζωογονώντας ουσιαστικά ολόκληρο το σώμα. 

Αυτά τα κοκτέιλ περιέχουν ουσίες, πολλές από τις οποίες είναι γνωστές για τη θεραπεία σωματικών και ψυχικών διαταραχών και έχουν χρησιμοποιηθεί με επιτυχία για τη θεραπεία επιληπτικών κρίσεων, κατάθλιψης και Πάρκινσον.

«Μέχρι πρόσφατα, το καλύτερο που μπορούσαμε να κάνουμε ήταν η αργή κυτταρική γήρανση. Νέες ανακαλύψεις υποδηλώνουν ότι μπορούμε τώρα να την αντιστρέψουμε χωρίς ανεξέλεγκτη κυτταρική ανάπτυξη με την ιική εισαγωγή συγκεκριμένων γονιδίων Yamanaka στα κύτταρα», δήλωσε ο David A. Sinclair, καθηγητής στο Τμήμα Γενετικής και συν-διευθυντής του Paul F. Glenn Center for Biology of Aging Research στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας. 

«Μελέτες στο οπτικό νεύρο, στον εγκεφαλικό ιστό, στα νεφρά και στους μύες έδειξαν ελπιδοφόρα αποτελέσματα με βελτιωμένη όραση και παράταση της διάρκειας ζωής σε ποντίκια και, πρόσφατα, τον περασμένο Απρίλιο, βελτιωμένη όραση και σε πιθήκους», συνέχισε.

Για να καταλήξει ότι η προετοιμασία για κλινικές δοκιμές της θεραπείας σε ανθρώπους έχει ήδη ξεκινήσει. 

Η ομάδα του Χάρβαρντ οραματίζεται ένα μέλλον όπου οι ασθένειες και οι τραυματισμοί που σχετίζονται με την ηλικία θα μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά και το όνειρο της αναζωογόνησης ολόκληρου του σώματος να γίνει πραγματικότητα. «Αυτή η νέα ανακάλυψη προσφέρει τη δυνατότητα αντιστροφής της γήρανσης με ένα μόνο χάπι, με τις εφαρμογές του να κυμαίνονται από τη βελτίωση της όρασης έως την αποτελεσματική θεραπεία πολλών ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία», κατέληξε ο Sinclair.