© iStock
ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Σε ποιες παραλίες της Αττικής έχουν εμφανιστεί μωβ μέδουσες

Κρατάμε μικρό καλάθι αλλά σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του Inaturalist υπάρχουν ακόμη περιοχές που μένουν στο απυρόβλητο. Το πλαγκτόν και τα μποφόρ είναι επίσης δύο σημάδια που πρέπει να λάβεις υπόψη.

Οι υποψίες των θαλάσσιων βιολόγων γρήγορα επιβεβαιώθηκαν: με τουλάχιστον τριπλάσιο πληθυσμό σε σχέση με άλλες χρονιές, ήταν θέμα ημερών να επεκταθούν οι μωβ μέδουσες στον Κορινθιακό και τον Πατραϊκό κόλπο, πέρα από τον Σαρωνικό, όπου είχαν καταγραφεί από τέλη Μαίου. Με την αύξηση της θερμοκρασίας σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου κατά 1,5°C, όπως είχε εξηγήσει στο OneMan ο Χρήστος Τσακλής, διαχειριστής στο Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας, «δεν μένει παρά να εξοικειωθούμε μαζί τους».

Το περασμένο σαββατοκύριακο αυξήθηκαν κατακόρυφα οι καταγραφές στον διαδραστικό χάρτη του Inaturalist, της διεθνούς βάσης δεδομένων που χρησιμοποιεί και το ΕΠΒ. Βεβαίως, αυτό δε συνεπάγεται ότι αυξήθηκαν οι μέδουσες, αλλά οι λουόμενοι που τις εντόπισαν, οπότε μένει να πλανάται στον αέρα η πολύ απλή ερώτηση: υπάρχει κάποια παραλία κοντά στην Αθήνα που δεν έχουν φτάσει ακόμη άτομα του είδους Pelagia noctiluca;

Δεν χωράει απόλυτη σιγουριά στην απάντηση, για να είμαστε ειλικρινής. Οι μέδουσες, ως γνωστόν, δε διαθέτουν ενεργητική κίνηση, πέρα από την καμπάνα που κουνάνε με συσπάσεις για να φιλτράρουν τα νερό.

Κατά τα άλλα, «κινούνται παθητικά: μεταφέρονται δηλαδή από τα θαλάσσια ρεύματα, τους κυματισμούς και τους ανέμους», όπως αναφέρει ο κύριος Τσόκλης.

Γι’ αυτό είναι πρακτικά αδύνατο να υπάρξει ποτέ πλήρης εικόνα για τη θέση τους και την κατεύθυνσή τους. «Δεν είναι μόνο τα επιφανειακά αλλά και τα πολύ βαθιά ρεύματα, τα οποία δεν μπορούμε να μελετήσουμε».

Τι δείχνει ο διαδραστικός χάρτης

Κόκκινη είναι η Αττική από τα σημάδια των καταγραφών για τις μωβ μέδουσες. Ο διαδραστικός χάρτης της πλατφόρμας Inaturalist ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο από τις καταγραφές των χρηστών, οπότε αποτελεί τον πιο έγκυρο συμβουλάτορα για όσους θέλουν να μειώσουν τις πιθανότητες ενός τετ-α-τετ με τα πιο διάσημα ζελατινοειδή των τελευταίων ημερών. Προς το παρόν, υπάρχουν ακτές χωρίς καταγραφές.

Απρόσβλητος φαίνεται να έχει μείνει ο Νότιος και ο Βόρειος Ευβοϊκός κόλπος, οπότε από τη Νέα Μάκρη και πάνω (Σχινιάς, Ωρωπός, Δήλεσι) είναι το πρώτο σημαιάκι για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.

Από την άλλη πλευρά, κάτω από 5 παραμένουν οι καταγραφές εντός του Κορινθιακού κόλπου. Επομένως, όλη η ακτογραμμή μετά το Λουτράκι μέχρι τη Ναύπακτο (Αλεποχώρι, Πόρτο Γερμενό, Γαλαξίδι), όπως και από την κάτω πλευρά του κόλπου (Ξυλόκαστρο, Δερβένι), οι παραλίες είναι χαμηλού κινδύνου.

Ενδέχεται φυσικά να είναι και πλασματική η εικόνα: «υπάρχει κόσμος που εσκεμμένα αποκρύπτει ένα περιστατικό, για να μην επηρεαστεί αρνητικά ο τουρισμός στην περιοχή», όπως είχε εξηγήσει ο κύριος Τσόκλης. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν μερικά σημάδια να λάβουμε υπόψη.

Σημάδια να λάβεις υπόψη

μωβ μέδουσες © Unsplash

Οι μωβ μέδουσες είναι σχετικά μικρές, με καμπάνα μεταξύ 6 και 10 εκατοστών, αλλά η ζώνη που απλώνεται με τα πλοκάμια της μέσα στο νερό υπολογίζεται στα 2-3 μέτρα. Δύσκολα θα εντοπίσεις τη μέδουσα πριν σε τσιμπήσει. Και πάλι, δε συντρέχει λόγος ανησυχίας (το αντισταμινικά χάπι είναι υπεραρκετό, εάν το κάψιμο δεν υποχωρεί), αλλά για να αποφύγεις την όλη ενόχληση, μπορείς να παρατηρήσεις τα σημάδια της θάλασσας προτού βουτήξεις.

«Το κύριο που μπορεί να εξετάσει κάποιος είναι εάν υπάρχει πλαγκτόν μέσα στο νερό», αναφέρει ο κύριος Τσόκλης. Οι μέδουσες τρέφονται με ζωοπλαγκτόν, το οποίο με τη σειρά του τρέφεται με φυτοπλαγκτόν, οπότε το ένα προδίδει την ύπαρξη του άλλου. Και η δεύτερη παρατήρηση έγκειται στα επιφανειακά ρεύματα και τους ανέμους.

«Με πάνω από 3 μποφόρ ανέμου μετακινούνται οι μέδουσες: να που ο αέρας στη θάλασσα είναι με το μέρος μας αυτή τη φορά». Αρκεί, βέβαια, να φυσάει προς την αντίθετη κατεύθυνση από τον προσανατολισμό της παραλίας, ώστε να κρατά τις μέδουσες σε απόσταση από τα ρηχά.