Etienne Girardet/Unsplash
ΥΓΕΙΑ

Σε πόσο καιρό φεύγει τελικά το μαύρισμα

Για πόσο καιρό ακόμα θα είσαι μαυρισμένος και μπορεί το χρώμα που απέκτησες από τον ήλιο να γίνει μόνιμο; Έχουμε τις απαντήσεις.

Ο θρύλος λέει ότι το μαύρισμα έγινε δημοφιλές και το σοκολατένιο χρώμα στο δέρμα χαρακτηρίστηκε για πρώτη φορά ως γοητευτικό και σέξι, όταν το 1923 η Coco Chanel κάηκε από τον ήλιο σε ένα ταξίδι στη Νότια Γαλλία και φωτογραφίες της διέρρευσαν στον Τύπο. 

Σήμερα, βέβαια, με την κλιματική αλλαγή να είναι εδώ και την περιβαλλοντική καταστροφή να συντελείται στον πλανήτη εδώ και δεκαετίες, όλοι γνωρίζουμε ότι ο καλοκαιρινός ήλιος είναι τρομερά επικίνδυνος και ότι η ηλιοθεραπεία και το μαύρισμα θέλουν μέτρο και την κατάλληλη αντηλιακή προστασία για να αποφευχθούν τα χειρότερα για την υγεία μας.

Από εκεί και πέρα, όλοι μαυρίζουμε και θα μαυρίζουμε τους καλοκαιρινούς μήνες, κυρίως κατά τη διάρκεια των διακοπών. Άλλοι περισσότερο, άλλοι λιγότερο λόγω διαφορετικού χρώματος στο δέρμα. 

Ακόμα και αν δεν κάθεσαι στον ήλιο, χρώμα -έστω και λίγο- θα πάρεις. Αυτό συμβαίνει γιατί όταν το ηλιακό φως βλέπει το δέρμα, προκαλεί τη δημιουργία μιας χρωστικής ουσίας, που ονομάζεται μελανίνη. Η μελανίνη εκρήγνυται σε διαφορετική ποσότητα σε κάθε οργανισμό -γι’ αυτό κάποιοι μαυρίζουν πιο εύκολα και πιο πολύ συγκριτικά με άλλους- και είναι υπεύθυνη για την καφέ λάμψη που συνδέεται με το μαύρισμα. 

Είναι επίσης ο τρόπος του δέρματος για να προστατευτεί από τις βλάβες που προκαλεί η υπεριώδης ακτινοβολίας.

Εδώ να αναφέρουμε ότι το μαύρισμα που αποκτάς από την ηλιοθεραπεία είναι κυρίως το αποτέλεσμα των ακτίνων UVA, καθώς η μεγάλη πλειοψηφία των ακτίνων UVB του ήλιου απορροφάται από το στρώμα του όζοντος της Γης. 

Πόσο διαρκεί το μαύρισμα;

Το ερώτημα που προκύπτει τώρα, με την επιστροφή σου από τις διακοπές και το τέλος του καλοκαιριού, είναι για πόσο καιρό ακόμα θα είσαι μαυρισμένος και θα έχεις αυτή την εξωτική πινελιά στην εμφάνισή σου.

Η διάρκεια ζωής του μαυρίσματος λοιπόν εξαρτάται από το δέρμα σου και πόσο καλά το φροντίζεις. Τι εννοούμε; Αν ταλαιπωρείσαι γενικά από ξηρότητα, τότε το χρώμα ξεθωριάζει γρήγορα. Αν πάλι διατηρείς την επιδερμίδα σου καλά ενυδατωμένη καθημερινά, το «κλειδώνεις» και συνεπώς παρατείνεις τη διάρκειά του.  

Σε γενικές γραμμές πάντως, το μαύρισμα της ηλιοθεραπείας (το διαχωρίζουμε από εκείνο του σολάριουμ ή του self tan spray) διαρκεί 7 έως 10 ημέρες πριν το εξωτερικό στρώμα του δέρματος αρχίσει να απολεπίζεται φυσικά.

Το ανθρώπινο δέρμα απορρίπτεται και στη συνέχεια ανανεώνεται, δημιουργώντας εκατομμύρια νέα κύτταρα καθημερινά. Όταν τα μαυρισμένα κύτταρα του δέρματος αντικατασταθούν από τα καινούργια, μη μαυρισμένα, το δέρμα θα επιστρέψει σταδιακά στο κανονικό του χρώμα.

Ένας άλλος παράγοντας που καθορίζει το πόσο γρήγορα ή αργά θα χάσεις το μαύρισμα και αν θα ξεπεράσεις το δεκαήμερο, είναι και το πού ζεις. Για παράδειγμα, αν επιστρέψεις από τις διακοπές σε ένα κρύο περιβάλλον που δεν έχει πολύ ήλιο, το χρώμα θα ξεθωριάσει ακόμα πιο γρήγορα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, καθώς αποβάλλονται τα μαυρισμένα κύτταρα του δέρματος, η παραγωγή μελανίνης (η οποία προκαλεί μαύρισμα) μειώνεται λόγω της έλλειψης ακτινοβολίας UV από τον ήλιο.

Μπορεί να είναι μόνιμο;

Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω είναι σαφές ότι το μαύρισμα που αποκτάς με φυσικό τρόπο δεν μπορεί να γίνει μόνιμο. Το δέρμα θα αποβάλει πάντα τα νεκρά κύτταρα με την πάροδο του χρόνου και το χρώμα θα ξεθωριάζει σταδιακά μέχρι που θα χαθεί εντελώς. Μέχρι το επόμενο καλοκαίρι.