ΤΑΞΙΔΙ

Σεβίλλη: οδοιπορικό στην πρωτεύουσα της Ανδαλουσίας

Πού να πας για τάπας, για καφέ, για ποτό, για ψώνια, που να περπατήσεις και τι να προσέξεις στην πανέμορφη πρωτεύουσα της Ανδαλουσίας. Το ONEMAN "ταξιδεύει" μαζί σας στην Σεβίλλη ενόψει, του Μουντομπάσκετ τον Σεπτέμβρη.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο του Μπάσκετ διεξάγεται στην Ισπανία από τις 30 Αυγούστου μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου. Η Εθνική Ελλάδας θα αγωνιστεί στην πρώτη φάση της διοργάνωσης στη Σεβίλλη, την πρωτεύουσα της Ανδαλουσίας. Πέρα από το μπασκετικό ενδιαφέρον, ένα τέτοιο ταξίδι, για όσους τυχερούς βρεθούν εκεί, παρουσιάζει και την ευκαιρία της επίσκεψης σε μια από τις ομορφότερες πόλεις της Ευρώπης. Το ONEMAN και οι mundialistas.gr σας ξεναγούν στη “νύμφη” του Γουαδαλκιβίρ.

1. Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Η Σεβίλλη είναι η καλλιτεχνική, πολιτιστική και οικονομική πρωτεύουσα  της Ανδαλουσίας. Είναι χτισμένη στις όχθες του ποταμού Γουαδαλκιβίρ και αποτελεί σημείο αναφοράς για ολόκληρη τη Νότια Ισπανία. Πρόκειται ασφαλώς για την ομορφότερη ισπανική μεγαλούπολη και για ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα μητροπολιτικά κέντρα ολόκληρης της Ευρώπης.

Έπαιξε σημαντικό ιστορικό ρόλο ως πολιτιστικό κέντρο, ως πρωτεύουσα της μουσουλμανικής Ισπανίας και ως διοικητικό κέντρο των ισπανικών εξερευνήσεων στο Νέο Κόσμο. Σήμερα ο πληθυσμός της πόλης ανέρχεται στις 750.000 κατοίκους (τέταρτη ισπανική πόλη μετά από τις Μαδρίτη, Βαρκελώνη και Βαλένθια), ενώ η ευρύτερη αστική περιοχή της φτάνει το ενάμιση εκατομμύριο.

2. ΛΙΓΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Το κτίριο στο οποίο στεγάστηκε η Ιβηροαμερικανική έκθεση του 1929 (Plaza de España).

Η περιοχή της Σεβίλλης κατοικείται από την Παλαιολιθική εποχή. Η ρωμαϊκή της ονομασία ήταν “Ισπαλίς”, γι’ αυτό και οι κάτοικοί της είναι γνωστοί (εκτός από “Σεβιγιάνος”) και ως “Ισπαλένσες”. Στη βόρεια έξοδο της πόλης σώζονται σήμερα τα ερείπια της “Ιτάλικα”, του αριστοκρατικού προαστείου των ρωμαϊκών χρόνων από το οποίο προήλθαν και οι αυτοκράτορες Τραϊανός και Αδριανός.

Τον 5ο και 6ο αιώνα μ.Χ. καταλαμβάνουν την πόλη οι Βάνδαλοι και οι Βησιγότθοι και την κάνουν πρωτεύουσα του κράτους τους μέχρι το 711 μ.Χ., όταν και πέφτει στα χέρια των Μαυριτανών. Οι Άραβες την αναδεικνύουν σε μεγάλο πολιτιστικό κέντρο, ειδικά οι δυναστείες των Αλμοραβιδών και των Αλμοαδών. Και αυτοί όμως εκδιώκονται το 1248 από τον Φερδινάνδο τον Γ’ στα πλαίσια της “Ρεκονκίστα”.

Η Plaza Nueva στο κέντρο της πόλης.

Η ανακάλυψη της Αμερικής φέρνει νέα άνθηση στην πόλη. Η Σεβίλλη αποκτά το μονοπώλιο του υπερπόντιου εμπορίου με τις καινούργιες αποικίες στην Αμερική με την ίδρυση το 1503 του Εμπορικού Επιμελητηρίου (Casa de Contración). Η εποχή της Αναγέννησης συνοδεύεται από έντονη πολιτιστική ανάπτυξη, κυρίως στη ζωγραφική, την ποίηση και το θέατρο.

Τον 18ο αιώνα η δυναστεία των Βουρβόνων υποστηρίζει την οικονομική αναζωογόνηση της πόλης, αλλά η ανάπτυξη της Σεβίλλης παραμένει στάσιμη λόγω των Ναπολεόντειων πολέμων, των επαναστάσεων και του εμφύλιου πολέμου. Το 1847 διοργανώνεται για πρώτη φορά η Απριλιανή Έκθεση (Feria de Abril), η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, έχοντας χάσει βέβαια τον εμπορικό της χαρακτήρα και διατηρώντας απλά αυτόν της διασκέδασης και του ξεφαντώματος για μια ολόκληρη εβδομάδα, προσελκύοντας χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο, από την Ισπανία και από το εξωτερικό.

Η γέφυρα της Μπαρκέτα ενώνει τη Σεβίλλη με το νησί της Καρτούχα.

Η Ιβηροαμερικανική Έκθεση του 1929 εγκαινιάζει μια νέα περίοδο ακμής για την πόλη, καθιστώντας τη παγκόσμιο οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο όλου του Ισπανόφωνου κόσμου. Η ανάπτυξη αυτή ολοκληρώνεται στον 20ο αιώνα, όταν εκσυγχρονίζεται και επεκτείνεται το λιμάνι του Γκουαδαλκιβίρ (το μοναδικό τέτοιου είδους σε όλη την Ισπανία), ενώ παράλληλα η κατασκευή του αεροδρομίου σε συνδυασμό με την υπερταχεία σιδηροδρομική σύνδεση με την πρωτεύουσα Μαδρίτη (AVE) εξελίσσουν τη Σεβίλλη στο μεγαλύτερο βιομηχανικό και εμπορικό κέντρο της Νότιας Ιβηρικής.

Η παγκόσμια έκθεση EXPO ’92 βάζει την τελική πινελιά στη μορφή της σημερινής πόλης με τα πολλά έργα υποδομής και την αναπαλαίωση των μνημείων της, δίνοντας στον επισκέπτη μια μοναδική εικόνα ισορροπίας ανάμεσα στο παλαιό και το σύγχρονο.

3. ΤΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

Η Σεβίλλη είναι διάσπαρτη από μνημεία διάφορων εποχών. Δεν είναι τυχαίο ότι διαθέτει το μεγαλύτερο σε έκταση ιστορικό κέντρο στον κόσμο. Είναι αναρίθμητα όλα αυτά που παρουσιάζουν ενδιαφέρον, γι’ αυτό θα κάνουμε μια μικρή επιλογή επικεντρώνοντας την προσοχή μας στα πιο σημαντικά. Ας αρχίσουμε λοιπόν την σύντομη ξενάγηση στην πόλη.

– Ο Καθεδρικός ναός και η “Χιράλδα”

Η Χιράλδα, το αραβικό καμπαναριό του καθεδρικού.

Το ιστορικό κέντρο της Σεβίλλης οριοθετείται από τον Καθεδρικό ναό της. Πρόκειται για τον τρίτο μεγαλύτερο ναό της χριστιανοσύνης και για τον μεγαλύτερο γοτθικό ναό του κόσμου. Οικοδομήθηκε τον 15ο αιώνα στη θέση του Μεγάλου Τεμένους των Αλμοαδών, από το οποίο διατηρήθηκε (ευτυχώς) ο μεγάλος τετράγωνος πύργος του μιναρέ, ύψους 97 μέτρων, γνωστός ως “Λα Χιράλδα” (που σημαίνει “αυτή που γυρίζει”, λόγω του αγάλματος που βρίσκεται στην κορυφή του και γυρίζει ανάλογα με τον άνεμο).

Ο τάφος του Χριστόφορου Κολόμβου μέσα στον καθεδρικό.

Μέσα στον καθεδρικό αξίζει να δείτε τον τάφο του Χριστόφορου Κολόμβου (Cristobal Colón στα ισπανικά) και το τεράστιο χρυσόγλυπτο τέμπλο. Αυτό όμως που δεν πρέπει να χάσετε με τίποτα είναι η ανάβαση στη Χιράλδα η οποία γίνεται με τα πόδια αρκετά εύκολα, αφού δεν υπάρχουν σκαλοπάτια, αλλά κεκλιμένα επίπεδα (επειδή στα χρόνια του Μεσαίωνα ανέβαιναν εκεί οι άρχοντες με τα άλογά τους για να εποπτεύσουν το χώρο γύρω και έξω από τα τείχη) τα οποία οδηγούν στο καμπαναριό, από όπου η θέα στην πόλη είναι μαγευτική.

– Το παλάτι του “Αλκάθαρ”

Το Patio de las Doncellas στο Αλκάθαρ.

Δίπλα ακριβώς στον Καθεδρικό ναό βρίσκεται το “Αρχείο των Ινδιών” (Archivo de Indias), ένα τεράστιο κτίριο στο οποίο βρίσκονται όλα τα αρχεία, διατάγματα, κυρώσεις, εμπορικές συμφωνίες και λοιπά έγγραφα που αφορούσαν τα νέα εδάφη που ανακάλυψαν στην Αμερική οι “κονκισταδόρες” (περίπου 89 εκατομμύρια σελίδες!). Αμέσως μετά το κτίριο αυτό αντικρίζει κανείς την είσοδο του “Αλκάθαρ” (του αραβικού κάστρου της πόλης), που οδηγεί στο αραβικό παλάτι και τους περίφημους κήπους του.

Οι κήποι του Αλκάθαρ.

Πρόκειται για το παλαιότερο σε λειτουργία βασιλικό παλάτι της Ευρώπης. Τα αραβουργήματα θα σας αφήσουν άφωνους, μην παραλείψετε όμως να περπατήσετε στους μαγευτικούς κήπους και να μπείτε στους λαβύρινθους που είχαν σχεδιάσει οι Άραβες κηπουροί. Στην έξοδο μπορείτε να δείτε τις αναγεννησιακές βασιλικές άμαξες, τις οποίες χρησιμοποιεί ακόμα και σήμερα η βασιλική οικογένεια σε έκτακτες και πολύ επίσημες περιστάσεις.

Κλείσε εισιτήριο για ένα μαγευτικό 8ήμερο στην Σεβίλλη παρέα με την Εθνική ομάδα μπάσκετ, από το mundialistas.gr

– Η συνοικία της “Σάντα Κρουθ”

Μικρή πλατεία στην Σάντα Κρουθ.

Η συνοικία που εκτείνεται πίσω από τον Καθεδρικό ναό ονομάζεται “Σάντα Κρουθ” και είναι η μεσαιωνική “Χουδερία”, δηλαδή η Εβραϊκή περιοχή της Σεβίλλης, η οποία έχει διατηρηθεί αναλλοίωτη μέσα στο χρόνο και έχει συντηρηθεί άψογα με αποτέλεσμα ο περίπατος στα στενά πλακόστρωτα δρομάκια της να αποτελεί “υποχρέωση” για τον επισκέπτη. Εκεί θα θαυμάσετε τα περίφημα σεβιλιάνικα “πάτιος”, τις αραβικής τεχνοτροπίας αυλές, γεμάτες λουλούδια, μικρά συντριβάνια και κρυφούς φυσικούς φωτισμούς.

Παραδοσιακό “πάτιο” (αυλή) στην Σάντα Κρουθ.

Θα πάρετε μια γεύση από την μεσαιωνική αρχιτεκτονική της πόλης με τα πέτρινα κτίρια και τους δρόμους που δημιουργούν συνεχόμενα τούνελ περνώντας δίπλα και κάτω από τα τείχη του “Αλκάθαρ”. Στο τέλος της βόλτας θα καταλήξετε στους κήπους του “Μουρίγιο”, όπου δεσπόζει το άγαλμα με την εμβληματική μορφή του “Δον Χουάν Τενόριο”, του μεγαλύτερου καρδιοκατακτητή της Ισπανίας (γνωστού σε εμάς ως Δον Ζουάν).

– Η “Μαεστράνθα”

Η Μαεστράνθα, η μοναδική οβάλ αρένα στον κόσμο.

Περπατώντας από τον Καθεδρικό προς το ποτάμι συναντάμε την αρένα των ταυρομαχιών, ένα υπέροχο κτίσμα, όχι τόσο για τα όσα συμβαίνουν μέσα, όσο για την μοναδική του αρχιτεκτονική. Η “Ρεάλ Μαεστράνθα δε Καβαγερία δε Σεβίγια”, όπως είναι η επίσημη ονομασία της, χτίστηκε σε ρυθμό μπαρόκ στο δεύτερο μισό του 18ου αιώνα και είναι η μοναδική αρένα στον κόσμο με ωοειδές σχήμα – σε αντίθεση με το κυκλικό όλων των άλλων. Έχει χωρητικότητα 14.000 θεατών και διαθέτει ένα άρτιο μουσείο για όποιον ενδιαφέρεται για τις ταυρομαχίες.

– Ο “Χρυσός Πύργος”

“Λα Τόρε δε Όρο”, ο Χρυσός Πύργος δίπλα στον Γουαδαλκιβίρ.

Κοιτώντας από την αρένα τον Γουαδαλκιβίρ, στην αριστερή μεριά του δρόμου και ακριβώς πάνω από τα νερά του, δεσπόζει ο “Χρυσός Πύργος”, η “Τόρε δε Όρο” όπως λέγεται στα ισπανικά. Ο πύργος χτίστηκε στις αρχές του 13ου αιώνα από τη δυναστεία των Αλμοαδών και χρησίμευε σαν παρατηρητήριο. Σε καιρούς πολέμου μια τεράστια αλυσίδα – τμήμα της οποίας φυλάσσεται ακόμα στο εσωτερικό του – ξετυλιγόταν από τη βάση του πύργου μέσα στον ποταμό, εμποδίζοντας τον πλου εχθρικών πλοίων. Πήρε την ονομασία του από τα επίχρυσα πλακάκια με τα οποία ήταν καλυμμένοι οι τοίχοι του την εποχή των Αράβων. Σήμερα στεγάζει το ναυτικό μουσείο της πόλης.

– Η “Πλάθα δε Εσπάνια” και το πάρκο της “Μαρίας Λουίζας”

Τμήμα της υπέροχης “πλατείας της Ισπανίας”.

Ακολουθώντας από το “Χρυσό Πύργο” τη λεωφόρο “Πασέο δε λας Ντελίθιας” φτάνουμε στο πάρκο της “Μαρίας Λουίζας”, τον μεγαλύτερο φυσικό πνεύμονα της πόλης, ο οποίος καταλήγει στη μεγαλύτερη πλατεία της Σεβίλλης, την πλατεία της Ισπανίας (Plaza de España), όπως ονομάζεται. Εκεί δεσπόζει το τεράστιο οικοδόμημα που στέγασε την Ιβηροαμερικανική Έκθεση του 1929 και σήμερα ανήκει στην Υδρογραφική Υπηρεσία του στρατού. Αν φτάσετε μέχρι εκεί, θαυμάστε τις μοναδικές ψηφιδωτές τοιχογραφίες που εκτείνονται σε όλο το μήκος της εξωτερικής διακόσμησης και αναπαριστούν τις 50 επαρχίες της Ισπανίας.

– Η “Γέφυρα της Τριάνα” και η Τριάνα

“Ελ Πουέντε δε Τριάνα”, κατασκευή του Γουστάβου Άιφελ.

Το 90% της Σεβίλλης είναι χτισμένο στην ανατολική όχθη του ποταμού Γουαδαλκιβίρ. Στην απέναντι όχθη όμως βρίσκεται ίσως η πιο αυθεντική συνοικία της πόλης, η Τριάνα των τσιγγάνων. Υπάρχουν εννέα γέφυρες που ενώνουν τις δυο όχθες του ποταμού, αν όμως αποφασίσετε να περάσετε απέναντι, τότε προτιμήστε την ομώνυμη γέφυρα, τη γέφυρα της Τριάνα. Κατασκευάστηκε το 1845 αντικαθιστώντας την πλωτή που υπήρχε από την εποχή των αράβων. Πρόκειται για σιδηροκατασκευή βασισμένη σε μια σχεδιαστική ιδέα του γνωστού Γάλλου αρχιμηχανικού Άιφελ. Η μεριά που καταλήγει στην Τριάνα θεμελιώθηκε πάνω στην έδρα της Ιεράς Εξέτασης στη Σεβίλλη.

Η Τριάνα από την απέναντι όχθη του Γουαδαλκιβίρ.

Η Τριάνα είναι η λαϊκή συνοικία της Σεβίλλης. Η συνοικία των τσιγγάνων, του φλαμένκο, της φιέστας, της ανεμελιάς, του φανατικού καθολικισμού. Είναι στην πραγματικότητα ένα χωριό μέσα στην πόλη. Αξίζει τον κόπο να την περπατήσετε στη διάρκεια της μέρας και να νιώσετε τους ρυθμούς της στις αμέτρητες υπαίθριες αγορές, μια εκ των οποίων είναι επίσης έργο του Άιφελ. Επίσης αν θελήσετε να ακούσετε αυθεντικό φλαμένκο, μπείτε σε ένα από τα πολλά “ταμπλάος” (μουσικές σκηνές) και αφήστε την τσιγγάνικη γοητεία να σας συνεπάρει. Οπωσδήποτε αποφύγετε να το κάνετε σε κάποιο από τα “τουριστικά” ταμπλάος της Σάντα Κρουθ. Η καρδιά της Τριάνα (σε αντίθεση με αυτή της Σάντα Κρούθ) είναι ζωντανή και χτυπάει πολύ δυνατά.

– Η Καρτούχα

Άποψη της Expo ’92 στο νησί της Καρτούχα.

Η Καρτούχα είναι το τεχνητό νησί που κατασκευάστηκε το 1992 για να φιλοξενήσει την παγκόσμια έκθεση ΕΧΠΟ ’92. Βρίσκεται στην ίδια όχθη με την Τριάνα (από την ανατολική της πλευρά) και η πρόσβαση γίνεται από τη μεριά της Τριάνα, όπου είναι και η κεντρική είσοδος, καθώς και από τρεις γέφυρες από τη μεριά της Σεβίλλης.

Η γέφυρα του Αλαμίγιο, κατασκευή του Καλατράβα.

Η πιο εντυπωσιακή είναι η τελευταία στη σειρά, η γέφυρα του Αλαμίγιο και πρόκειται για την περίφημη άρπα του γνωστού μας Σαντιάγο Καλατράβα. Στην Καρτούχα μπορείτε να δείτε τις παλιές εγκαταστάσεις της έκθεσης, διάφορα περίπτερα και το ξακουστό μοναστήρι της Καρτούχα.

– Το “Μπενίτο Βιγιαμαρίν” και το “Ραμόν Σάντσεθ Πιθχουάν”

Για όσους “κολλημένους” ποδοσφαιρόφιλους θέλουν να δουν από κοντά τα δυο γήπεδα της Σεβίλλης ή ακόμα και να παρακολουθήσουν κάποιο αγώνα (αφού η Πριμέρα Ντιβισιόν θα έχει ξεκινήσει), για να φτάσουν στο γήπεδο της Μπέτις πρέπει να συνεχίσουν το “Πασέο δε λας Ντελίθιας” προς την έξοδο της πόλης, (όπου αλλάζει ονομασία και γίνεται “Αβενίδα ντε λα Παλμέρα”) στη συνοικία Heliópolis (Ηλιούπολη). Εκεί βρίσκεται το γήπεδο των “βερδιμπλάνκος, το ιστορικό “Μπενίτο Βιγιαμαρίν”.

Η υπέροχη πρόσοψη του “Ραμόν Σάντσεθ Πιθχουάν”.

Το γήπεδο της Σεβίγια (Ραμόν Σάντσεθ Πιθχουάν) βρίσκεται στη συνοικία του Νερβιόν, πολύ κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό της “Σάντα Χούστα”, επί της λεωφόρου “Αβενίδα Εδουάρδο Ντάτο”. Αν φτάσετε μέχρι εκεί, θαυμάστε την εκπληκτική και μοναδική πρόσοψη του γηπέδου, διακοσμημένη με τους θυρεούς των σημαντικότερων ισπανικών συλλόγων, αλλά και πολλών άλλων από όλο τον κόσμο. Επίσης, κάπου ανάμεσα στην “Σάντα Χούστα” και το γήπεδο της Σεβίγια, στην οδό Gonzalo Bilbao 26, βρίσκεται και η “Ελλάς”, το μοναδικό ελληνικό εστιατόριο της πόλης. Όσοι δεν μπορείτε χωρίς ελληνική κουζίνα, εμπιστευθείτε τον Στράτο και τον εκπληκτικό του μουσακά!

Αυτά είναι σε γενικές γραμμές τα πιο ενδιαφέροντα σημεία για να επισκεφθείτε στη Σεβίλλη. Μια επίσης πολύ καλή λύση για να κάνετε το γύρο της πόλης είναι τα αστικά λεωφορεία που κάνουν την κυκλική διαδρομή της Σεβίλλης. Πρόκειται για τα Circular 1 και 2. Για να γυρίσετε όλα αυτά τα υπέροχα αξιοθέατα και να ζήσετε κάθε γωνιά της Σεβίλλης υποστηρίζοντας παράλληλα την Εθνική μας ομάδα, δείτε τα ταξιδιωτικά πακέτα του mundialistas.gr και ετοιμάστε βαλίτσες! 

4. ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

Όσοι πάντως βρεθείτε για αρκετές μέρες στη Σεβίλλη, εκμεταλλευτείτε το γεγονός πως σε μια ακτίνα 250 χιλιομέτρων γύρω από την πόλη βρίσκονται υπέροχοι προορισμοί για ημερήσιες εκδρομές, όπως η Γρανάδα, η Κόρδοβα, το Πάλος δε λα Φροντέρα, το Χερέθ δε λα Φροντέρα, το Άρκος δε λα Φροντερα και το Αλμόντε με το περίφημο ερημητήριο του Ροθίο. Χρησιμοποιείστε το άψογο σιδηροδρομικό δίκτυο και πραγματοποιήστε τις εξορμήσεις σας!

 

Η Γρανάδα βρίσκεται 250 χιλιόμετρα ανατολικά της Σεβίλλης και είναι χτισμένη σε υψόμετρο 750 μέτρων στους πρόποδες της Σιέρα Νεβάδα. Επισκεφθείτε οπωσδήποτε την ακρόπολη των Μαυριτανών, την περίφημη Αλάμπρα, ένα από τα σημαντικότερα μνημεία παγκοσμίως. Το ανάκτορο θα σας αφήσει άφωνους, το ίδιο και οι μαγικοί κήποι στην έπαυλη της Χενεραλίφε. Περπατήστε στην Χουδερία, την εβραϊκή συνοικία της πόλης και ανεβείτε στο Αλμπαϊθίν για να θαυμάσετε την υπέροχη θέα. Αν διανυκτερεύσετε, η νυχτερινή ζωή της πόλης θα σας στείλει “αδιάβαστους”!

 

Η Κόρδοβα βρίσκεται 130 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Σεβίλλης και είναι η πιο ζεστή πόλη της Ισπανίας. Επισκεφθείτε την Μεθκίτα, το μεγαλύτερο μουσουλμανικό τέμενος στον κόσμο με τις 856 κολώνες και την υπέροχη αραβική αρχιτεκτονική. Περάστε πάνω από τον Γουαδαλκιβίρ περπατώντας τη ρωμαϊκή γέφυρα (πουέντε ρομάνο) και θαυμάστε το φρούριο της Καλαόρα. Πολύ όμορφο είναι το Αλκάθαρ, αλλά και η Χουδερία. Η πόλη φημίζεται για τα μεταξωτά, τα μάλλινα και τα δερμάτινα προϊόντα της.

 

Το Πάλος δε λα Φροντέρα βρίσκεται 100 χιλιόμετρα δυτικά της Σεβίλλης, πολύ κοντά στην Ουέλβα. Είναι το λιμάνι από όπου ξεκίνησε ο Κολόμβος το πρώτο του ταξίδι προς την ανακάλυψη της Αμερικής. Το Πάλος είναι όμορφο, γραφικό, πολύ κοντά στον Ατλαντικό και έχει νοστιμότατα θαλασσινά (εκπληκτικές γαρίδες κάθε μεγέθους). Μπορείτε να δείτε τα αντίγραφα από τα τρία πλοία του Κολόμβου (Σάντα Μαρία, Πίντα και Νίνια), που βρίσκονται στο μουσείο “Muelle de las Caravelas”.

 

Το Χερέθ δε λα Φροντέρα βρίσκεται 100 χιλιόμετρα νότια της Σεβίλλης και πέρα από το γεγονός ότι είναι γεμάτο με πύργους, παλάτια, μοναστήρια και εκκλησίες, αποτελεί έναν must προορισμό για όσους αγαπούν το κρασί, το φλαμένκο και τα άλογα. Εδώ παράγεται το φημισμένο σέρι, εδώ γεννήθηκε η τσιγγάνικη μουσική και εδώ εκτρέφονται τα περίφημα άλογα της ράτσας “καρτουχάνα”. Συνιστούμε βραδινή επίσκεψη που να συνδυάζει φλαμένκο με κρασοκατάνυξη! Λίγο έξω από την πόλη υπάρχει και το σιρκουί του Χερέθ, που φιλοξενεί αγώνες ταχύτητας.

 

Το Άρκος δε λα Φροντέρα βρίσκεται 85 χιλιόμετρα νότια της Σεβίλλης και είναι μια μικρή πόλη που έχει χτιστεί πάνω σε έναν επιβλητικό βράχο (la Peña de Arcos) με υπέροχη θέα στον κάμπο και τα γειτονικά βουνά. Το μεγαλύτερο μέρος της διατηρείται όπως ήταν στη μεσαιωνική περίοδο, ενώ προσφέρει την ευκαιρία για έναν απολαυστικό περίπατο μέσα από τα γραφικά σοκάκια της, τα οποία είναι γεμάτα με παραδοσιακούς ξενώνες και τουριστικά μαγαζιά. Διαθέτει εκπληκτική τοπική κουζίνα και είναι μια εκδρομή που μπορεί να συνδυαστεί μαζί με το Χερέθ, αφού βρίσκονται πολύ κοντά.

5. ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ

Η Σεβίλλη είναι μια μοντέρνα πόλη στην οποία ο επισκέπτης μπορεί να κινηθεί με σχετική ασφάλεια. Αν κάτι πρέπει να προσέξετε, αυτό είναι η αφόρητη ζέστη, ειδικά το καλοκαίρι. Όσοι βρεθείτε στην πρωτεύουσα της Ανδαλουσίας στο τέλος του Αυγούστου θα πρέπει να έχετε υπόψη σας πως θα συναντήσετε θερμοκρασίες κοντά στους 40 βαθμούς, ίσως και περισσότερο. Η υγρασία που προέρχεται από το ποτάμι κάνει ακόμα πιο δύσκολες τις συνθήκες στην πόλη. Άφθονο νερό λοιπόν, οπωσδήποτε καπέλο και μια έξυπνη αγορά θα είναι μια βεντάλια.

Η Μαεστράνθα όπως φαίνεται από την Χιράλδα.

Η Σεβίλλη είναι η πιο ζεστή μεγαλούπολη της Ευρώπης και σε αυτήν έχει καταγραφεί η υψηλότερη θερμοκρασία στην ιστορία της ηπείρου μας. Ήταν το 1995 όταν ο υδράργυρος έδειξε τους 46,8 βαθμούς Κελσίου υπό σκιά. Μην σας ξεγελάσουν τα θερμόμετρα στους δρόμους της πόλης. Για τουριστικούς και ψυχολογικούς λόγους πολλές φορές ρυθμίζονται να δείχνουν λιγότερους βαθμούς από την πραγματικότητα. Μια χρήσιμη επίσης συμβουλή είναι να αποφύγετε τη βραδινή έξοδο στα σοκάκια της Τριάνα ή της Σάντα Κρουθ με πολλά χρήματα πάνω σας. Δεν υπάρχει λόγος να προκαλέσετε την τύχη σας. Κατά τα άλλα η Σεβίλλη περπατιέται εύκολα και ευχάριστα.

Για όσους θελήσουν να κυκλοφορήσουν στο εμπορικό κέντρο της πόλης, μπορούν να το κάνουν χωρίς το φόβο της ηλίασης, αφού με το που σκάνε μύτη οι πρώτες ζέστες, όλοι οι κεντρικοί εμπορικοί δρόμοι σκεπάζονται από πάνω με τεράστιες τέντες, οι οποίες προστατεύουν τους πεζούς. Εκτός από τα αναμνηστικά που ίσως θελήσετε να αγοράσετε, σημειώστε πως η Σεβίλλη έχει καταπληκτικής ποιότητας φτηνά δερμάτινα είδη. Μη διστάσετε να πάρετε ταξί. Είναι από τα φτηνότερα της Ευρώπης και θα σας πάνε ακριβώς εκεί που θα τους πείτε. Επίσης χρησιμοποιείστε οπωσδήποτε το υπέροχο τραμ της πόλης.

6. ΠΟΥ ΝΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕΤΕ

Ο καθεδρικός ναός, η Χιράλδα και η Μαεστράνθα.

Αν θεωρείτε την Αθήνα βασίλισσα της νύχτας, απλά θα σας πούμε ότι η Σεβίλλη την “έχει για πλάκα”. Η πρωτεύουσα της Ανδαλουσίας έχει τον μεγαλύτερο αριθμό μπαρ σε όλη την Ευρώπη. Όταν θα περπατήσετε τους δρόμους της, δεν θα το πιστεύετε. Μπορείτε να μετρήσετε εκατοντάδες μπαρ για να μην πω χιλιάδες. Ειδικά τώρα το καλοκαίρι κατά μήκος του ποταμού λειτουργούν αμέτρητα υπαίθρια εποχικά μπαρ για κάθε γούστο. Προτιμήστε αυτά που είναι στην οδό “Μπέτις” και αυτά που βρίσκονται απέναντι από τον σταθμό των λεωφορείων “Πλάθα δε Άρμας”.

Οπωσδήποτε μπείτε σε ένα από τα τυπικά, τελείως χύμα μπαρ για να παραγγείλετε την τοπική υπέροχη μπύρα “Cruzcampo” που θα συνοδευτεί από μια “τάπα”, τον τυπικό μεζέ. Υπάρχουν δεκάδες είδη “τάπας”. Αφήστε τον μπάρμαν να αυτοσχεδιάσει. Μην χάσετε όμως την ευκαιρία να δοκιμάσετε το πούλπο α λα γαγιέγα (χταπόδι βραστό με κόκκινη πικάντικη σάλτσα), το τσουράσκο (καυτερό φιλέτο βοδινού κρέατος), τα καρακόλες (κοχύλια με λεμόνι), το σαν χακόμπο (γκόρντον μπλε) και όλα τα τηγανητά θαλασσινά. Απαραίτητη είναι και η ποικιλία τυριών (προτιμήστε το ονομαστό “κέσο κουράδο”), όπως και η ποικιλία αλλαντικών. Ζητείστε “χαμόν πάτα νέγρα” και απολαύστε τον μπάρμαν να το κόβει μπροστά σας σε απίστευτα λεπτές φέτες με το ειδικό μαχαίρι.

Το “Palacio Municipal de Deportes San Pablo” είναι το γήπεδο που θα φιλοξενήσει τους αγώνες της Εθνικής Ελλάδας.

Οι θεριακλήδες δεν θα συναντήσετε ιδιαίτερα προβλήματα, αφού οι Σεβιγιάνοι είναι πραγματικά φουγάρα και η απαγόρευση είναι πολύ περιορισμένη. Αυτό όμως που πρέπει να προσέξετε είναι πως στη Σεβίλλη δεν υπάρχουν τα περίπτερα όπως τα ξέρουμε εδώ στην Ελλάδα. Τσιγάρα μπορεί κάποιος να αγοράσει στα ειδικά καταστήματα καπνού με την επιγραφή “Estanco” ή “Tabacos” μέχρι τις 8 το βράδυ. Από εκεί και μετά μόνο από ειδικά μηχανήματα στα μπαρ και μόνο τις πιο γνωστές μάρκες.

7. ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Όπως είπαμε, η νυχτερινή ζωή της Σεβίλλης προσφέρει τα πάντα. Διασκέδαση, φαγητό, χορό, μπαρ, κλαμπ, καφέ, λάτιν, φλαμένκο, ότι ζητήσετε, μπορείτε να το βρείτε. Οι επιλογές είναι άπειρες. Εμείς θα σας προτείνουμε συγκεκριμένες συνοικίες και μέρη, αλλά η τελική απόφαση είναι δική σας. Πάμε λοιπόν…

Για φαγητό:

Ένα πολύ όμορφο εστιατόριο είναι το Mesón Guadalquivir, το οποίο βρίσκεται στη συνοικία του Νερβιόν. Στη συνοικία της Μπουχαΐρα (ανάμεσα στο Νερβιόν και το κέντρο της πόλης) υπάρχει η Taberna de la Tata. Υπάρχουν πολλά εστιατόρια στην οδό Μπέτις (στην πλευρά της Τριάνα, δίπλα στην όχθη του ποταμού), λίγο πιο ακριβά, όπως το Abades Triana, με γκουρμέ διάθεση και μοναδικό σέρβις. Στην οδό Reyes Católicos, υπάρχουν δυο εκπληκτικά ιταλικά, το Orsini και η Piamontesa. Αποφύγετε γενικότερα τα εστιατόρια στην Σάντα Κρουθ, είναι πανάκριβα και όχι ιδιαίτερα καλής ποιότητας.

Για τάπας:

Στη Σεβίλλη υπάρχουν εκατοντάδες μέρη για τάπας. Στο κέντρο, τα πιο γνωστά είναι τα “El Serranito”. Υπάρχουν αρκετά, ψάξτε αυτά που βρίσκονται στο Arenal και στην Plaza del Duque. Επίσης το “Los Coloniales” και το “Las Columnas”, αμφότερα πολύ κοντά στον καθεδρικό. Εναλλακτικά σας προτείνουμε να περπατήσετε τους δρόμους της Τριάνα και να μπείτε σε οποιοδήποτε μπαρ με τάπας βρείτε. Θα ενθουσιαστείτε σε όλα!

Χαμόν, απαραίτητη απόλαυση στη Σεβίλλη.

Για ποτό:

Όπως γράψαμε και πριν, στην όχθη του Γουαδαλκιβίρ, κοντά στην Πλάθα δε Άρμας, υπάρχουν πολλά και όμορφα υπαίθρια μπαρ που λειτουργούν του καλοκαιρινούς μήνες. Στην περιοχή του Νερβιόν, δεξιά και αριστερά από το ξενοδοχείο Lebreros, υπάρχουν αρκετές ενδιαφέρουσες παμπ. Επίσης στο εμπορικό κέντρο Viapol. Στο κέντρο, στην Cuesta del Rosario, υπάρχουν δεκάδες παμπ, αλλά συνιστούμε το “El Capote”. Στην Αρενάλ, ψάξτε τα “Groucho”, “Alcopone” και “Postura”. Η ταράτσα του ξενοδοχείου “Eme” είναι μια πολύ όμορφη λύση, με εκπληκτική θέα στην πόλη και τον καθεδρικό, αλλά αρκετά ακριβή. Για περισσότερο ξεσάλωμα και πιο ελεύθερο κλίμα, κάντε μια βόλτα στην πλατεία Alameda de Hercules και θα μας θυμηθείτε.

Για καφέ:

Υπάρχουν δεκάδες όμορφα μέρη για να πιείτε καφέ. Ένα από τα πιο γνωστά και παραδοσιακά καφέ της Σεβίλλης είναι η Cafetería La Campana, που βρίσκεται στο πιο κεντρικό σημείο της πόλης. Υπάρχει μια αλυσίδα καφέ που ονομάζεται Horno de San Buenaventura. Βρείτε αυτό που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τον Καθεδρικό Ναό. Πολλά όμορφα καφέ βρίσκονται γύρω από το Πανεπιστήμιο, αλλά και στο πάρκο της Μαρίας Λουίζας και στη συνοικία της Σάντα Κρουθ.

Ταμπλάο με φλαμένκο στη Σεβίλλη.

Για ψώνια:

Για ψώνια προτιμήστε τις κεντρικές οδούς Campana, Duque και Sierpes, θα βρείτε τα πάντα. Εκεί δίπλα βρίσκεται και ένα από τα El Corte Inglés (αλυσίδα πολυκαταστημάτων). Για όσους θέλουν να κινηθούν σχετικά κοντά στο γήπεδο Pabellón San Pablo, όπου θα διεξαχθούν οι αγώνες της Εθνικής μας, ας προτιμήσουν το εμπορικό κέντρο Nervión Plaza και το κεντρικό Corte Inglés, αμφότερα στη συνοικία του Νερβιόν.

Εδώ τελειώνει η μικρή μας περιήγηση στην πρωτεύουσα της Ανδαλουσίας. Ελπίζουμε τα στοιχεία που σας δώσαμε να σας φανούν χρήσιμα αν ταξιδέψετε εκεί με την Εθνική ομάδα μπάσκετ ή χωρίς αυτήν. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στο διαδίκτυο, οι σχετικές ιστοσελίδες είναι άπειρες. Και φυσικά, επισκεφθείτε το mundialistas.gr για να ενημερωθείτε για τα ταξιδιωτικά πακέτα ενόψει Μουντομπάσκετ, καθώς και την διαθεσιμότητα των εισιτηρίων των αγώνων και των πτήσεων. Απλά να θυμάστε πως η Σεβίλλη, όπως λέει και το τραγούδι, έχει δυο στοιχεία πολύ ιδιαίτερα: Color και calor. Χρώμα και ζέστη. Καλό σας ταξίδι!