ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Σφακτηρία, το μικροσκοπικό νησί με τις εξωτικές παραλίες

Απέναντι από το λιμάνι της Πύλου στην Πελοπόννησο υπάρχει ένα νησί με περίεργο όνομα, τρομερή ιστορία, αλλά και σμαραγδένιες παραλίες.

Όσο κι αν ταξιδέψεις στην Ελλάδα, πάντα θα υπάρχουν μικρά, κρυμμένα σημεία πάνω στον χάρτη, τα οποία θα σε κάνουν να νιώθεις ότι βρίσκεσαι σε κάποιον επίγειο παράδεισο. Βουνά, δάση, ακρογιαλιές και θάλασσες, που σε καλούν να τα ανακαλύψεις και να χαθείς στη μαγεία τους.

Ένα τέτοιο σημείο αποτελεί και η Σφακτηρία, μια βραχονησίδα της Μεσσηνίας στο νότιο Ιόνιο πέλαγος και συγκεκριμένα κοντά στην Πύλο.

Μιλάμε για ένα μακρόστενο νησάκι, με έκταση μόλις 3,2 τ.χλμ, το οποίος όμως κατέχει στρατηγική θέση σ’ ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά λιμάνια της Ελλάδας και ιδιαίτερα της Πελοποννήσου.

Σφακτηρία, ένα νησί γεμάτο ιστορία και κρυστάλλινα νερά

Πώς πήρε, όμως, το νησάκι αυτό ένα τόσο περίεργο όνομα; Η αλήθεια είναι πως το όνομα της Σφακτηρίας, προέρχεται από το ρήμα «σφάζω» που σήμαινε και θυσιάζω, επειδή εκεί πραγματοποιούσαν οι κάτοικοι της Πελοποννήσου, θυσίες προς τιμήν του θεού Ποσειδώνα.

Στη Σφακτηρία έγινε, επίσης, μια μεγάλη μάχη κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821 μεταξύ των Ελλήνων και των Τουρκοαιγυπτίων. Στις 16 Απριλίου 1825 ο Ιμπραήμ ήρθε εναντίον του νησιού με τεράστιο στρατό και βρήκε απέναντί του τον Μαυροκορδάτο μαζί με χίλιους άνδρες. Η μάχη ήταν άνιση και έληξε με ήττα των Ελληνικών δυνάμεων, με τον Ιμπραήμ να καταλαμβάνει εύκολα τη βραχονησίδα της Πύλου.

Εκτός από πλούσια ιστορία, βέβαια, η Σφακτηρία έχει και τρομερές παραλίες με κρυστάλλινα νερά. Μπορείς να φτάσεις εκεί με καραβάκι από το λιμάνι της Πύλου ή να νοικιάσεις δικό σου σκάφος και να περάσεις απέναντι. Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, πως η νήσος Σφακτηρία αποτελεί προστατευόμενη τοποθεσία του δικτύου Natura 2000 από τον Οκτώβριο του 2010.

Το σκηνικό της ακρογιαλιάς, μαζί με την πυκνή βλάστηση του νησιού θα σε κάνει να πιστεύεις ότι μεταφέρθηκες με κάποιον μαγικό τρόπο σε έναν εξωτικό προορισμό. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι θα βρίσκεσαι μόλις 3μιση ώρες μακριά από την Αθήνα, σε ένα από τα πιο άγνωστα, αλλά εντυπωσιακά σημεία της χώρας.